ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Επιστολές της κ. Λιονή προς Υπουργεία Υγείας και Εργασίας

Επιστολές απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, προς τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, αναφορικά με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Ρέθυμνο.

Αναλυτικά η επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της με αρ. Πρωτ 618/15-9-11 επιστολής μας, για το θέμα της απουσίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, επανερχόμαστε και πάλι και στο μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο παραμένει «στα αζήτητα» τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για την Απόφαση του Υπουργείου να ιδρύσει και να λειτουργήσει Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ.) σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, πλην της Ρεθύμνης. Από την αρχή επισημάναμε τις δυσκολίες και εμπόδια που θα ανέκυπταν στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με θέματα Αναπηρίας, από αυτή την Απόφαση.

Η πραγματικότητα δυστυχώς επαληθεύει την ανησυχία μας, καθώς συμπολίτες μας με Αναπηρία υφίστανται καθημερινά την ταλαιπωρία της μετακίνησης στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ηρακλείου, που παράλληλα συνοδεύεται από οικονομική επιβάρυνση λόγω καυσίμων και εξόδων μετακίνησης, αλλά και από κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, μια και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης έχει πλέον αναδειχτεί σε σύγχρονο «Μινώταυρο» της Κρήτης.

Θεωρούμε απαραίτητη τη λειτουργία ΚΕ.Π.Α. στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης για λόγους, που επιτάσσει τόσο η λογική όσο και η κοινωνική ευαισθησία και ισοπολιτεία, καθώς οι πολίτες του Ρεθύμνου δε μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και άνισα από τους πολίτες του Ηρακλείου, των Χανίων και του Λασιθίου, και να υποβάλλονται σε ταλαιπωρία.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

και η επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου:

Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Γενικέ, Κύριε Διοικητά,

Πρόσφατα, ως Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ενημερωθήκαμε μέσω του διαδικτύου, καθώς άλλη επίσημη πληροφόρηση δε μας δόθηκε, ότι με τροποποίηση και συμπλήρωση της με αριθ. Υ4α/ΟΙΚ. 91774/11-8-2011 ΥΑ (ΦΕΚ 2062/Β/2011) αποφασίστηκε η συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου.

Μελετώντας προσεκτικά την παραπάνω Απόφαση δημιουργούνται ερωτηματικά για το είδος και τη σκοπιμότητα αυτής της συνεργασίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας καθώς και το επιστημονικό και ερευνητικό έργο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή για μια σταδιακή συγχώνευση, που θα σημάνει το τέλος της διοικητικής, λειτουργικής, οικονομικής και επιστημονικής αυτοτέλειας ορισμένων κλινικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου;

Σε καμία περίπτωση το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δε μπορεί να συγχωνευτεί με το όμορο των Χανίων ή έστω να καταργηθούν Κλινικές του, καθώς ήδη, λόγω των ελλείψεών του σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, ανταποκρίνεται με δυσκολία στις πληθυσμιακές ανάγκες της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Όπως γνωρίζετε, οι ανάγκες των υπηρεσιών υγείας σε κάθε τόπο καθορίζονται ουσιαστικά και από τα πληθυσμιακά του δεδομένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στη διάθεσή μας οι ανάγκες αυτές επιβάλλουν ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι το αντίθετο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός είναι περίπου 82.000, δηλαδή το 0,7% της χώρας και εμφανίζει αυξητική τάση, ενώ κάθε Καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης το νούμερο ανέρχεται σε 150.000 και πλέον.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ανέρχονται περίπου στις 6.000, οι νόμιμα εγκατεστημένοι μετανάστες είναι περίπου 7.000, ενώ σε 3.000 υπολογίζονται αυτοί που δεν έχουν τα έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη εγκατάσταση στο Ρέθυμνο, ανέρχονται επίσης σε περίπου 5.000. Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης είχε συνολικά το 2000, 24.505 ξενοδοχειακές κλίνες και σήμερα έχει 30.000 ξενοδοχειακές κλίνες και 15.690 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το 2000 κατατάσσεται στην 6η θέση, σε αριθμό διανυκτερεύσεων.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τραυματιών που προσκομίστηκαν στο νοσοκομείο λόγω τροχαίων ατυχημάτων, (ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης σε συχνότητα τροχαίων διατηρεί πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο) αστικό περιβάλλον του δήμου Ρεθύμνου το 2009, είναι 101 άτομα.

Επιπλέον υπάρχει αύξηση της τάξης του 20-30% στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στο Νοσοκομείο, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και της αύξησης του δείκτη ανεργίας.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με τρόπο κατηγορηματικό την ανάγκη αυτοτέλειας και αυτονομίας της μοναδικής πλέον, μετά και το κλείσιμο της ιδιωτικής κλινικής «Ασκληπιός», υπηρεσίας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης.

Η δημόσια υγεία αποτελεί ένα υπέρτατο αγαθό, στο οποίο οφείλουν να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, ακόμα και σε εξαιρετικά οικονομικά δυσμενείς συνθήκες, όπως οι σημερινές. Η ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι καθολική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και αναφαίρετο ταυτόχρονα δικαίωμα, το οποίο θα περιφρουρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

Με εκτίμηση,

Μαρία Λιονή

Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης