ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ενιαίος φόρος για όλες τις επιχειρήσεις

Ένα ενιαίο φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες αλλά και για τις ΕΠΕ και τις ανώνυμες εταιρείες σχεδιάζει να καθιερώσει από το 2013 το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αλλά και να υπάρξει εξορθολογισμός του πολύπαθου φορολογικού συστήματος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όπως ισχύει αλλά με έναν φορολογικό συντελεστή ο οποίος θα επιβαρύνει τα κέρδη τους από το πρώτο ευρώ χωρίς καμία εξαίρεση.

Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, αυτό θα οδηγήσει πολλές επαγγελματικές ομάδες σε πολλαπλάσια φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με τα ισχύοντα που ζήτημα είναι αν γνωρίζουν τη διεύθυνση της εφορίας όπου ανήκουν καθώς τα τελευταία χρόνια δήλωναν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα και δεν πλήρωναν φόρους.Το υπουργείο μελετούσε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιβολή φορολογίας σε περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, σενάριο το οποίο ακύρωσε ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις του από την Ιταλία, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του φόρου σε 552.854 ατομικές επιχειρήσεις και 203.230 ελεύθερους επαγγελματίες.

Με την κατάργηση του αφορολογήτου και την εφαρμογή ενιαίου φόρου (flat tax rate) αναμένεται να πληρώσουν φόρο εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που ως σήμερα βρίσκονταν στα όρια ή κάτω από το προηγούμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 25%-30% και με την καταβολή του εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του επαγγελματία.

Ακόμη υπάρχει πρόταση να αυξηθεί ο φόρος παρακράτησης στα «μπλοκάκια», δηλαδή στα δελτία παροχής υπηρεσιών, από 20% σήμερα στο 30%.
Το θέμα της έκτακτης φορολογίας των εκμισθωτών ακινήτων προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Πέμπτη, όπου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας πρότεινε ως ισοδύναμο μέτρο για το «κενό» των 2 δισ. ευρώ που υπήρχε με την τρόικα να επιβληθεί φόρος 150 ευρώ, καθώς και μια εισφορά στους αγρότες.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι αυτό αποτελούσε μόνο ένα παράδειγμα και η πρόταση ήταν να επιβληθεί φόρος στα εισοδήματα από ενοίκια και στις επιδοτήσεις των αγροτών, για τους οποίους ήδη σχεδιάζεται αύξηση εισφορών υπέρ ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στόχος είναι το μέτρο αυτό να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Μετά τη θύελλα που προκάλεσε η διαρροή των σκέψεων Στουρνάρα ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε μέσω κύκλων να μιλήσει για συνολική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κτλ.) θα φορολογούνται με βάση έναν ενιαίο εταιρικό φόρο ο οποίος σταδιακά θα μειωθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ο ενιαίος συντελεστής, εφόσον η τρόικα το δεχθεί, να μειωθεί ακόμη και στο 15%. Για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής όμως (2013-2014) και όσο τα έσοδα θα κινούνται επί ξυρού ακμής θα είναι αρκετά υψηλότερος, δηλαδή θα κυμαίνεται στο 25%-30%.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί με τη λεγόμενη επιχειρηματική αμοιβή, η οποία συναθροίζεται με τα υπόλοιπα εισοδήματα του ομόρρυθμου ή ετερόρρυθμου εταίρου και φορολογείται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για εκείνους που ναι μεν αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών αλλά έχουν εξαρτημένη και σταθερή σχέση εργασίας. Μια σκέψη είναι να μη φορολογούνται με τον ενιαίο φόρο και να διατηρούν το αφορολόγητο εφόσον το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο, π.χ. τις 15.000 ευρώ.

Επίσης το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα φορολογείται με βάση τα βιβλία και τα στοιχεία. Αυτό θα οδηγήσει σε αυτόματη κατάργηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος ή άλλων αυτοτελών φορολογιών, όπως π.χ. συμβαίνει σήμερα με τις οικοδομικές επιχειρήσεις, στις οποίες εφαρμόζεται συντελεστής 20% επί του τζίρου τους για να προκύψουν τα καθαρά κέρδη τους και στη συνέχεια να φορολογηθούν.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα, ο στόχος είναι να υπάρξει πλήρης αλλαγή με λιγότερα κλιμάκια (τέσσερα αντί για οκτώ που είναι σήμερα) και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ειδικά για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για εκείνα που είναι άνω των 100.000 ευρώ, όπου εφαρμόζεται συντελεστής 45%.

tovima.gr