Ερώτηση στη Βουλή για τη δίωξη των τριών συνδικαλιστών στο Ρέθυμνο, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου κατά τριών συνδικαλιστών στο Ρέθυμνο μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου και ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου (ΕΛΜΕΡ), επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Ρέθυμνο ενάντια στα μνημονιακά μέτρα τον Φεβρουάριο του 2012, υλοποιώντας αποφάσεις των σωματείων τους. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν μαζικές, για την πόλη δε του Ρεθύμνου η συμμετοχή ήταν πρωτόγνωρη.
Είναι καθολική η πεποίθηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη «φρονηματικού» χαρακτήρα, τόσο λόγω του αστήρικτου κατηγορητηρίου, όσο και λόγω της επιλογής-στοχοποίησης των συγκεκριμένων προσώπων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η καθολική συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους από το σύνολο των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων της περιοχής, καθώς και η μαζική συμμετοχή πολιτών στις εκδηλώσεις και στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν.
Καθίσταται πλέον συλλογική συνείδηση ότι, σε μια περίοδο κατά την οποία συσσωρεύεται κοινωνική οργή και εντείνονται οι κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις, προωθείται ο εκφοβισμός, η απάθεια και η μοιρολατρική υποταγή στο καταστροφικό για την κοινωνία μνημονιακό πλαίσιο. Είναι εμφανής η πρόθεση καταστολής των κοινωνικών αντιδράσεων και ειδικά για το Δημόσιο Τομέα, η δημιουργία «δεξαμενής» υποτιθέμενων «επιόρκων», δηλαδή, εν δυνάμει απολυμένων υπαλλήλων.
Επειδή:
• Η επιλογή 3 συνδικαλιστών-εκπροσώπων φορέων ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές για την άσκηση της ποινικής δίωξης, υπηρετεί την σκοπιμότητα και όχι τη νομιμότητα.
• Η στοχοποίηση και ο εκφοβισμός συλλογικών φορέων με παράδοση και ιστορία στους κοινωνικούς αγώνες της πόλης του Ρεθύμνου (όπως η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και η ΕΛΜΕΡ) είναι ο απώτερος στόχος των εμπνευστών της δίωξης αυτής.
• Οι τρείς διωκόμενοι συνδικαλιστές κινδυνεύουν πριν καν δικαστούν, οπότε και θα επιβεβαιωθεί η αθωότητά τους, να τεθούν σε αργία κατ΄ εφαρμογή αντισυνταγματικών διατάξεων του μνημονιακού νόμου 4093/2012.
• Η δίωξη κατά των τριών συνδικαλιστών πρέπει να παύσει άμεσα, γιατί αποτελεί κατάφωρη ποινικοποίηση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων.
• Η ποινικοποίηση αυτή εντάσσεται στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα κρατικού αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής εκτροπής που συστηματικά προωθείται με τις αιφνιδιαστικές απολύσεις εργαζομένων (με ανατριχιαστικό παράδειγμα τον «ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ), με τις επιστρατεύσεις κλάδων εργαζομένων που αντιστέκονται και κινητοποιούνται (καθηγητές, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στο Μετρό), με την κατά παράβαση του Συντάγματος διακυβέρνηση της χώρας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Θα προχωρήσουν σε κατάργηση των απαράδεκτων νομοθετικών διατάξεων που προβλέπουν ότι τίθενται σε δυνητική ή αυτοδίκαιη αργία δημόσιοι υπάλληλοι, αρκούσης και μόνο της άσκησης ποινικής διώξεως και, κυρίως, για αδικήματα μειωμένης ή ανύπαρκτης ηθικής απαξίας και παντελώς άσχετα με την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων;
2) Παραβιάζονται, ναι ή όχι, κατοχυρωμένα δικαιώματα των διωκομένων, όταν χωρίς καν να έχουν κληθεί σε παροχή εξηγήσεων, τους ασκείται ποινική δίωξη;
3) Αποτελεί, ναι ή όχι, η πρακτική αυτή μέσο ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και κατασκευής «επίορκων υπαλλήλων» με συνοπτικές διαδικασίες;
4) Συνάδουν οι ανωτέρω πρακτικές με τις αρχές ενός δημοκρατικού και ευνομούμενου κράτους με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους Νόμους;
5) Θεωρούν οι κκ. Υπουργοί Παιδείας και Υγείας ότι ο χώρος της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Περίθαλψης, που δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού και λειτουργικά προβλήματα, έχει το περιθώριο ένταξης ανθρώπινου δυναμικού σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας και απολύσεων για λόγους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς;Οι ερωτώντες βουλευτές
Ανδρέας Ξανθός
Ζωή Κωνσταντοπούλου