Η “όψη” των γνωστών μας φρούτων και λαχανικών έχει αλλάξει δραματικά μέσα στους αιώνες, εξαιτίας της μαζικής κατανάλωσης τους.
Η “βιομηχανοποιημένη” παραγωγή και πώληση, έχει συντελέσει και στην τυποποίηση. Παράδειγμα, είναι το άγριο καρότο, το οποίο άρχισε να καλλιεργείται περίπου από τον 10ο αιώνα. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, αρχικά ήταν μωβ, λεπτό και με έντονο άρωμα.
Η άγρια μελιτζάνα είχε αγκάθια, ήταν στρογγυλή, ενώ το χρώμα της ποίκιλλε από κίτρινο έως και μοβ. Το άγριο καλαμπόκι καλλιεργήθηκε πρώτη φορά από τον άνθρωπο περίπου το 7000 π.Χ. και το περίβλημα του έμοιαζε με τη φλούδα της πατάτας.
Το καρπούζι από την άλλη, σύμφωνα με πίνακες του 17ο αιώνα ήταν διαφορετικό εσωτερικά με μεγάλους σπόρους. Σήμερα είναι κόκκινο εσωτερικά, ενώ κάποιες ποικιλίες δεν έχουν σπόρους.
Επίσης, η μπανάνα καλλιεργούνταν πριν από 7000 στην Παπούα Νέα Γουινέα, εσωτερικά ήταν σκληρή με μεγάλους σπόρους.