Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Εκστρατεία 1919-1922»: Έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη Μικρασιατική Εκστρατεία

25 Ιούλ 2022 στις 20:00 - 21:30

Δωρεάν

Η μεγαλύτερη πολεμική προσπάθεια της Ελλάδας, όπου χιλιάδες Ελλήνων στρατιωτών, έφτασαν πολεμώντας έως τα βάθη της Ανατολίας, παρουσιάζεται στον επισκέπτη, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα.

Στόχος της έκθεσης  είναι να ανακινήσει το ενδιαφέρον  για την εκστρατεία 1919-22 μέσα από σπάνια αντικείμενα και φωτογραφίες που προσδίδουν μια δραματικότητα. Πρόκειται για ένα θέμα λιγότερο γνωστό σε εμάς καθώς έχουμε μείνει με τις εντυπώσεις και τις ιστορίες του δράματος του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ακολούθησε μετά.

Η Μικρασιατική εκστρατεία, ήταν η  πιο εκτενής φωτογραφική καταγραφή πολεμικών γεγονότων της χώρας, που λόγω της ατυχούς έκβασης δεν έγινε και τόσο γνωστή. Επαγγελματίες φωτογράφοι, πολεμικοί ανταποκριτές και ξένοι,  συνόδεψαν τα Ελληνικά στρατεύματα πέρα από το Σαγγάριο και κατέγραψαν την καθημερινή ζωή του στρατιώτη στο μέτωπο. Από το μέτωπο όμως στέλνονταν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των στρατιωτών που πόζαραν μπροστά από ένα πανί με πατριωτικά συνθήματα και την επιγραφή “Ενθύμιον Μικράς Ασίας” η το όνομα μιας πόλης. Σε αρκετές περιπτώσεις η φωτογραφία αυτή θα ήταν το τελευταίο αναμνηστικό ενός ανθρώπου που έμεινε για πάντα εκεί και θα τοποθετούνταν με ευλάβεια σε ένα τοίχο του σπιτιού έως ότου μερικές γενιές παρακάτω σβήσει και αυτή η ανάμνηση.

Εσκί Σεχίρ, Αφιόν Καραχισάρ, Σαγγάριος, Ουσάκ, Προύσα, Κοβαλίτσα, Μανγκάλ νταγ, αλμυρά έρημος κ.α. είναι μερικά από εξωτικά ονόματα περιοχών που ξεθώριασαν στη λαϊκή μνήμη όταν έφυγαν και οι τελευταίοι βετεράνοι της εκστρατείας…Πόλεις και τοπωνύμια της Μικράς Ασίας που ήταν  συνδεδεμένα με σκληρές πολύνεκρες μάχες.

Η έκθεση αποτελείται από εννέα φωτογραφικές ενότητες με τα κυριότερα στρατιωτικά γεγονότα της περιόδου έως την είσοδο του Τουρκικού στρατού στη Σμύρνη.

Εφημερίδες και έντυπα, στρατιωτικοί χάρτες, λάφυρα, εξοπλισμός Ελλήνων και Τούρκων είναι μερικά από τα αντικείμενα που μπορεί να δει κάποιος, καθώς και τρία διοράματα σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν με μεγάλη ακρίβεια την στρατιωτική καθημερινότητα της εποχής.

Μοναδικά εκθέματα είναι και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου.

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι από το σύλλογο φίλων του ιστορικού λαογραφικού μουσείου Ρεθύμνου ενώ τα εκθέματα είναι από το αρχείο & συλλογή του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Η έκθεση θα βρίσκεται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου στην οδό Βερνάδου (Παλιά πόλη) από τον Ιούλιο έως τις 20 Οκτωβρίου 2022.

Ωράριο λειτουργείας 10:00-15:00 πρωί, Δευτέρα έως Παρασκευή, Τετάρτη 18:00-21:00 απόγευμα.

Για ξενάγηση σε γκρουπ ατόμων, κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6973795832.

Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 25/7/22 στις 20:00 το βράδυ, στον αύλιο χώρο του μουσείου.

Η έκθεση αυτή δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς τη στήριξη της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, του ΔΣ του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, του Γεωργίου Φραγάκη Bio Hotel Suites και του ζαχαροπλαστείου SKARTSILAKIS.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των φίλων του
Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου
Δημήτρης Σκαρτσιλάκης

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
25 Ιούλ 2022
Ώρα:
20:00 - 21:30
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,