Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαντ, στην σχολή Δημόσιας Υγείας με 187382 εθελοντές, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων χυμών φρούτων την ημέρα, αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά 21%.
Ενώ η κατανάλωση 2 ολόκληρων φρούτων την ημέρα, φαίνεται να έχει προστατευτική επίδραση από τον διαβήτη κατά 23%. Τα φρούτα μάλιστα που φαίνεται να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην προστασία από τον διαβήτη είναι τα μήλα, τα βατόμουρα και τα σταφύλια.
Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης των χυμών είναι αυτός στον οποίο οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
Αυτή η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι οι διαιτολόγοι συμβουλεύουν, την κατανάλωση δηλαδή ολόκληρου του φρούτου, αν είναι δυνατόν και με τη φλούδα, αντί την κατανάλωση χυμών φρούτων.
Στην ίδια έρευνα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στην σύσταση για αύξηση κατανάλωσης φρούτων για την προστασία του διαβήτη, κάτι όμως που είναι ακόμα υπό μελέτη.
Η Έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ (British Medical Journal).
Στάλα Καλλιόπη
Διαιτολόγος-διατροφολόγος