ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Γάστριν, το αρχαίο γλυκό της Κρήτης

Η ομάδα του "γάστριν"

Την ομάδα «Κρητομυρωδιές ΑΕ» του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης στήριξε με τη χορηγία της η Metrographics. Η ομάδα των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης με τον τίτλο «Κρητομυρωδιές ΑΕ» παίρνει μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», το οποίο υλοποιείται από το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» (Junior Achievement Greece), σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Το προϊόν της ομάδας είναι το «γάστριν», ένα ενεργειακό γλύκισμα εξαιρετικής διατροφικής του αξίας φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι, ελαιόλαδο, μέλι, ξηρούς καρπούς, πετιμέζι και χυμό λεμονιού, ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης! Το «γάστριν» είναι ένα από τα  ελάχιστα κρητικά γλυκίσματα που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα. Η συνταγή περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του Δειπνοσοφισταί (ΙΔ, 647-648).

η ετικέτα του ΓάστρινΗ «Κρητομυρωδιές ΑΕ» είναι η πρώτη επιχείρηση, έστω και εικονική, που έχει πιστοποιηθεί για τη χρήση της ετικέτας «Κρήτη, γενέτειρα αξιών» από την «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης». Βασικές προϋποθέσεις για την χορήγησή της ετικέτας είναι η χρήση ντόπιων και ποιοτικών προϊόντων και η τήρηση συγκεκριμένων αυστηρών προδιαγραφών.

Η Metrographics στήριξε με ενθουσιασμό την «Κρητομυρωδιές ΑΕ» και ανέλαβε δωρεάν να σχεδιάσει τον λογότυπο της επιχείρησης, την ταυτότητα του προϊόντος και τη συσκευασία του, τα έντυπα και το εικαστικό υλικό του περιπτέρου της έκθεσης καθώς και όλες τις εκτυπώσεις.

To Junior Achievement Greece διοργανώνει για έκτη χρονιά δύο Πανελλαδικές Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις, με τίτλο «Trade Fairs 2013», σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 15 και 22 Φεβρουαρίου 2013, αντίστοιχα. Η έκθεση της Αθήνας θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Μη Κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας AIT (Αthens Information Technology), στην Παιανία Αττικής και της Θεσσαλονίκης στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Οι μαθητικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, θα παρουσιάσουν στο κοινό τις επιχειρηματικές τους ιδέες, προωθώντας παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προϊόν ή την υπηρεσία τους. Για την αξιολόγηση των συμμετοχών θα ληφθούν υπόψη η καινοτομία, η ποιότητα, η παρουσίαση και ο αντίκτυπος που έχουν τα προτεινόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η ομάδα που θα ξεχωρίσει από
τις δύο εκθέσεις θα συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «JA-YE European Trade Fair 2013», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 13-15 Μαρτίου στη Ρίγα της Λετονίας.