ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Για τη συζήτηση που προκάλεσε στο περιφερειακό συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, σχετικά με τις επικίνδυνες βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσιφού

Συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο στις 26 Μάρτη το θέμα που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης για τις πρόσφατες επικίνδυνες βραχοπτώσεις στο φαράγγι του Κοτσιφού.

Η περιφερειακή αρχή δεν ξέφυγε από την πεπατημένη της επιχειρηματολογίας περί αδυναμίας πρόβλεψης της κατάστασης,  της έλλειψης οποιασδήποτε πολιτικής ευθύνης, του όλα καλώς καμωμένα. 

Ισχυρίστηκε η διοίκηση της περιφέρειας ότι η καταστροφή οφείλεται «σε υπέρβαση των δομικών υλικών που προέβλεπε η μελέτη», αλλά δεν είπε γιατί η μελέτη περιορίστηκε  σε φράχτη με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και όχι σε κατάλληλο να απορροφήσει μεγαλύτερη ενέργεια, αφού είναι γνωστή η επικινδυνότητα της κατάστασης στο φαράγγι.   Ερωτήματα που τίθενται, βέβαια, χωρίς καμία επίκληση επιστημονικότητας, αλλά προκύπτουν εύλογα .

Επίσης, αναφέρθηκε  ότι  η περιφέρεια τώρα απευθύνεται σε τεχνικούς συμβούλους και ειδικούς και «προτείνονται εναλλακτικές λύσεις  όπως η κατασκευή cut n cover, η κατασκευή σήραγγας,  κτλ».  Ερώτημα  είναι γιατί τώρα και όχι πριν την καταστροφή δεν προτάθηκαν αυτές οι λύσεις; 

Επιπλέον,  έγιναν αναφορές στην περιορισμένη  χρηματοδότηση της περιφέρειας από ΚΑΠ και το ΠΔΕ.  Υποχρηματοδότηση που όμως όχι μόνο δεν κατήγγειλε η περιφερειακή αρχή, αλλά αποδέχτηκε  την κλοπή από τις κυβερνήσεις των θεσμοθετημένων πόρων για την τοπική διοίκηση και δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα για τις ανάγκες του κρητικού λαού.

Οι σύμβουλοι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τα αίτια και για την κατάσταση στο φαράγγι του Κοτσιφού και για όλες τις αντίστοιχες καταστάσεις και τον εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες ρόλο κεντρικού και τοπικού κράτους.

Ειδικότερα, ο Νίκος Μανουσάκης  αναφέρθηκε στην εγκληματική πολιτική,  στη βάση των οδηγιών της ΕΕ, που λογαριάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας ως κόστος.

Προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και για το κέρδος του κεφαλαίου, έργα προστασίας του λαού δεν είναι επιλέξιμα. Σκοπός είναι  να πηγαίνει το κρατικό χρήμα και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (τα χρήματα δηλαδή που βγαίνουν από τη φοροληστεία σε βάρος του λαού) στους ομίλους και όχι για λαϊκές ανάγκες. 

Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο το 2024, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τέτοια φαινόμενα όπως στο φαράγγι και υπενθύμισε ότι  και για το φαράγγι του Κοτσιφού και για το φαράγγι του Κουρταλιώτη,  η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιφέρεια και στους δήμους  προειδοποιούσε εδώ και καιρό για την ανάγκη πρόληψης. Επίσης μίλησε για τις  επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΚΚΕ μέσα και κυρίως έξω από τη βουλή για τα κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας.

Ένα σοβαρό στοιχείο που ο Νίκος Μανουσάκης κατέθεσε στα πρακτικά είναι η από 28/11/2019 επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Γεωλόγων Δημοσίου και του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας στην οποία καταγγέλλεται ότι η περιφέρεια Κρήτης « (…) αγνοεί ή υποβαθμίζει το γεωλογικό αντικείμενο, ενώ όπου αυτό εκτελείται, επειδή δεν επιβλέπεται από επιστήμονα αντίστοιχης ειδικότητας έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμισή του. (…) Το γεγονός αυτό, (…) έχει ως συνέπεια μετά τα μέτρα «αποκατάστασης», να εκδηλώνονται και πάλι ανάλογα κινητικά προβλήματα και ο «φαύλος κύκλος» να συνεχίζεται, χωρίς τέλος.».

Με άλλα λόγια οι επιστήμονες επισημαίνουν τις σοβαρές συνέπειες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και την αναποτελεσματικότητα των «μέτρων αποκατάστασης», λόγω υποβάθμισης του γεωλογικού αντικειμένου.  Μεταξύ των μελετών που αναφέρουν ως παράδειγμα είναι και η Μελέτη αντιμετώπισης βραχοπτώσεων στο φαράγγι του ΚΟΤΣΙΦΟΥ…

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Αλέκος Μαρινάκης,  αναφέρθηκε σε ανάλογα με τις κατολισθήσεις στο φαράγγι του Κοτσιφού φαινόμενα σε όλη την Κρήτη, όπως και στις καταστροφές του 2019 Χανιά και Ρέθυμνο και των μετέπειτα χρόνων σε Ηράκλειο και Λασίθι.   Σε 23 οικισμούς στα Χανιά, τόνισε,  οι κάτοικοι ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν υπάρχουν μελέτες για τις κατολισθήσεις και δεν μπορούν να επισκευάσουν τα σπίτια τους, δεν ξέρουν αν μπορούν να μείνουν στα χωριά τους.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ’ όλα και οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να κατευθύνονται σε μελέτες, έργα και υποδομές για την πολιτική προστασία. Όμως οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής είναι προς άλλη κατεύθυνση, είπε ο Αλέκος Μαρινάκης. Σημείωσε ακόμη τις τραγικές συνέπειες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, τη σκόπιμη διάλυση πρακτικά του ΙΓΜΕ που είχε σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό ρόλο, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών με τεχνικούς συμβούλους και εργολάβους.

Τέλος,  υπογράμμισε ότι η  «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνεται στον λαό της Κρήτης και τονίζει ότι όλα τα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας δεν είναι τεχνικά. Είναι πολιτικά ζητήματα.

Οι τεχνικές λύσεις στον 21ο αιώνα υπάρχουν,  το θέμα όμως είναι ότι με την πολιτική κόστους οφέλους τα μέτρα πρόληψης είτε δε λαμβάνονται καθόλου είτε είναι πρόχειρα και αποσπασματικά για να είναι περιορισμένο το κόστος τους.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην περιφέρεια, πρέπει να σταθεί ο λαός της Κρήτης για όσα διεκδικεί σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.