ΑΠΟΨΕΙΣ

Για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους εργαζόμενους

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2021 αποτελεί μνημείο αντιλαϊκότητας για τους εργαζόμενους εποχικούς και μη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους άνεργους.

Τα μέτρα για την πανδημία που λαμβάνει η κυβέρνηση, έχουν ξεκάθαρο οικονομικό αποτύπωμα και επιταχύνουν την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να βρουν οι μεγάλοι όμιλοι χώρο ανάπτυξης, στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές. Έτσι, η κυβέρνηση επιλέγει να φορτώσει στις πλάτες του λαού την οικονομική κρίση, που επίσπευσε η πανδημία του κορονοϊού και να στηρίξει εκ νέου τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η ανακούφιση των εργαζομένων από τις βαριές συνέπειες της κρίσης μέσα απ’ τις κρατικές επιδοτήσεις δεν θα είναι απεριόριστη.

Η  στήριξη των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων που καταστρέφονται φτάνει μέχρι τα ισχνά επιδόματα, τα οποία ήδη από 800 μετατράπηκαν σε 543 ευρώ. Τα μόνιμα υποζύγια, ο λαός, που συστηματικά η κυβέρνηση ΝΔ και όλοι οι προηγούμενοι αντιμετωπίζουν σαν τον μοναδικό αιμοδότη τής κατά τα άλλα «εθνικής προσπάθειας» του προϋπολογισμού, δεν αντέχουν να πληρώσουν παραπάνω. Ακόμα και το εφάπαξ επίδομα για 600€ ενίσχυση σε όλους τους ανέργους, πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, αρνήθηκαν.

Σήμερα, η κυβέρνηση παρουσιάζεται ως διαχειριστής ενός μεγάλου επεκτατικού κρατικού πακέτου, το περιβόητο κονδύλι των 70 δισ. και. Μεγάλη ειρωνεία, όμως αποτελεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ ότι είναι πολύ «νεοφιλελεύθερη» για να κάνει σωστά κρατική παρέμβαση στην οικονομία, όπως η ΝΔ πριν κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πολύ «αριστερός» για να εφαρμόσει τα «φιλελεύθερα» μέτρα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικοί διαχειριστές των εκάστοτε προτεραιοτήτων και συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και δεν έχουν καμία απολύτως αγκύλωση.

Το ΚΚΕ με πολύμορφες παρεμβάσεις στην Βουλή,  στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και απαιτεί την κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013, με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση. Στηρίζει την απαίτηση των εργαζομένων για αύξηση με νόμο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Απαιτεί την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης, που είναι χρήματα δεδουλευμένα, των ίδιων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ζητά να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων και να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας. Διεκδικεί μέτρα για να υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς, καθώς και μέτρα προστασίας όλων των ανέργων, με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις. Τέλος, ζητά να αυξηθεί το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα τον σημερινό βασικό μισθό των 650 ευρώ.

Νίκος Μανουσάκης,
μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος