ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Η σημασία του μητρικού θηλασμού

Με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού είναι ευκαιρία να τονίσουμε για άλλη μία φορά τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που έχει ο θηλασμός τόσο για το βρέφος όσο και για την μητέρα.

Όταν το μωράκι γεννηθεί το μόνο που χρειάζεται είναι γάλα. Η μητέρα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θα θηλάσει ή όχι το βρέφος. Παρόλο που όλοι γνωρίζουν πόσο καλός είναι ο θηλασμός, δυστυχώς πολύ λίγες γυναίκες το κάνουν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το 1% των γυναικών στην Ελλάδα κάνουν αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους! Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να πείσουμε τις μανούλες να θηλάσουν τα μωράκια τους. Παρακάτω αναφέρονται τα οφέλη του μητρικού θηλασμού:

Μπορεί στα αυτιά μας να ακούγεται κάπως πεζό αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη, η πρακτικότερη αλλά και η οικονομικότερη τροφή για τα μωράκια. Και ειδικά στην περίοδο που διανύουμε αυτό έχει μεγάλη βαρύτητα για τους γονείς.

Το βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος θωρακίζεται με αντισώματα και έτσι προστατεύεται από διάφορες λοιμώξεις.
Είναι ελεύθερο μικροβίων, περιέχει ενζυμα που το κάνουν ευκολοχώνευτο και είναι σπάνια η περίπτωση να εμφανίσει κάποια αλλεργία το μωράκι στο μητρικό γάλα.
Το μητρικό γάλα έχει λακταλβουμίνη, η οποία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Έχει ακόμη αποδειχτεί ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν αργότερα υπέρβαρα.
Ο θηλασμός βοηθά στον σωστό σχηματισμό των σιαγόνων του βρέφους.
Μειώνει τον κίνδυνο να εμφανίσει η μητέρα καρκίνο του μαστού.
Και να μην ξεχνάμε ότι είναι η εύκολη λύση, είναι πάντα έτοιμο και στην σωστή θερμοκρασία.
Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους.

Κάποιες φορές ο θηλασμός μπορεί να είναι κουραστικός και επίπονος, αλλά βλέπουμε ότι τα οφέλη του είναι πολλά τόσο για το μωράκι όσο και για την μητέρα. Αξίζει λοιπόν τον κόπο οι μανούλες να θηλάσουν τα παιδιά τους για όσο περισσότερο μπορούν. Να μην ξεχνάμε ότι οι σκόνες γάλακτος που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία δεν συγκρίνονται με τίποτα με το γάλα της μαμάς!

Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Στάλα Καλλιόπη
Μ. Πορτάλιου 7