ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Η συμβολή της άσκησης στη μείωση του βάρους – της Καλλιόπης Στάλα

Τα οφέλη απ’ την άσκηση είναι πολλά, μερικά από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

• Αυξάνει την HDL “καλή” χοληστερόλη
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση
• Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Βελτιώνει την καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία
• Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης
• Αυξάνει την μυϊκή μάζα
• Βελτιώνει την ψυχική υγεία και ισορροπία

Όσον αφορά στην απώλεια του βάρους, η άσκηση βοηθάει εάν είναι συστηματική. Αυτό που κάνει είναι να βοηθάει στην μείωση του λίπους, αυξάνοντας παράλληλα την μυϊκή μάζα. Το είδος της άσκησης που βοηθάει στην μείωση του βάρους είναι η αερόβια άσκηση οποιασδήποτε μορφής σε μέτρια ένταση (πχ. Γρήγορα περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία). Αυτό σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την μείωση του βάρους. Στα δύο αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να προστεθούν και λίγες ασκήσεις με αντιστάσεις (βάρη), ώστε να έχουμε αύξηση της μυϊκής μάζας.

Ο χρόνος αερόβιας άσκησης που συνιστάται είναι τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως. Αν είναι εφικτό να γίνεται για περισσότερο χρόνο τότε είναι ακόμα καλύτερο. Φαίνεται ότι αν η αερόβια άσκηση διαρκεί 45-60’ την ημέρα, τότε εμποδίζεται η αύξηση του σωματικού βάρους. Ενώ αν διαρκεί πάνω από 60 λεπτά την ημέρα, τότε μπορεί να διατηρηθεί χαμηλό το σωματικό βάρος μετά από δίαιτα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει χρόνο στους περισσότερους να κάνουν κάποια οργανωμένη άσκηση, αλλά είναι απαραίτητο να βάλουμε την φυσική δραστηριότητα στην ζωή μας, έστω και αν αυτό είναι απλό περπάτημα. Με δύο λόγια,

Φυσική δραστηριότητα + ισορροπημένη διατροφή = διατήρηση ιδανικού βάρους = καλύτερη σωματική + ψυχική υγεία

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος