ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Καταργούνται τα τεχνητά τρανς λιπαρά στα τρόφιμα

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε την αποφασιστικότητά της να παύσει τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOs), που αποτελούν την κύρια πηγή τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

super_market

Όπως υπογραμμίζει η FDA, η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται στην ενδελεχή εξέταση των επιστημονικών μελετών, η οποία δείχνει πως τα PHOs «δεν αναγνωρίζονται ως ασφαλή» για χρήση στα τρόφιμα. Προσθέτει ότι οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες τροφίμων θα έχουν τριετή προθεσμία για να αφαιρέσουν τα PHOs από τα προϊόντα. Μετά το πέρας των τριών ετών, τα PHOs δεν θα μπορούν να προστεθούν σε τρόφιμα, εκτός εάν έχουν πάρει την έγκριση από την FDA.

Σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή της FDA αναμένεται να μειώσει τη στεφανιαία νόσο και να αποτρέψει χιλιάδες θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Η συγκεκριμένη δράση συμβαδίζει με άλλες πρωτοβουλίες του FDA για τη βελτίωση της υγείας των Αμερικανών», δήλωσε η Σούζαν Μέιν, διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Εφαρμοσμένη Διατροφή της FDA. «Βασίζεται σε εκτενή έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των PΗΟs, καθώς και τη συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων που υπέβαλαν δημόσια σχόλια από το 2013 μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η Σούζαν Μέιν.