ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση: «Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για περαιτέρω μέτρα»

τσακαλώτος

Με τη θέση να ολοκληρωθεί η παρούσα φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στη συνέχεια να εκκινήσει τυχόν συζήτηση για λήψη πρόσθετων μέτρων, προσέρχεται η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές που επανεκκινούν την Τρίτη.

Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, κύριος στόχος της Αθήνας είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή (22 Απριλίου) στο Εurogroup.

«Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς», δήλωσε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στις συνομιλίες με τους Θεσμούς. Σχετικά με τις διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών για τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως «η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος». Όπως υπογράμμισε, η Αθήνα προσβλέπει στην υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο:

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της… Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015… Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Αναφορικά με την πρόταση που τέθηκε από τους Θεσμούς για συμπληρωματικά μέτρα αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα το 2018, κυβερνητικά στελέχη αποσαφηνίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση – και πως θα γίνει δεκτή, μόνο εάν εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους. Ούτως ή άλλως, διευκρινίζουν, ότι βάσει αυτής προβλέπεται «να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση για εφαρμογή κάποιων από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ και μάλιστα θα βρίσκονται σε αναλογία με την απόκλιση από τον στόχο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα δύο νομοσχέδια που έρχονται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και σχετίζονται με την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση. Το Μαξίμου ξεκαθαρίζει εντός και εκτός της κυβέρνησης ότι πολιτικά είναι αδύνατον να υπάρξουν περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, μιας και, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες». Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης ότι το Staff Level Agreement, που θα τεθεί σε συζήτηση στο Eurogroup, θα ενσωματώνει τις ελληνικές προτάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ (που επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας), το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό θα κατατεθεί πιθανότατα την προσεχή Πέμπτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές θα έχουν μία αναπροσαρμογή, που θα αφορά το 10% των συνταξιούχων.

Προβληματισμός για το ΔΝΤ

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για τις θέσεις του ΔΝΤ επικεντρώνοντας την κριτική τους στα εξής σημεία:

  • Η συζήτηση για το τι θα γίνει εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι στον αέρα διότι μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του Ταμείου δεν επιβεβαιώθηκαν και άρα το πιθανότερο είναι το αυτό να επαναληφθεί για μια ακόμη φορά.
  • Τα στοιχεία της οικονομίας είναι καλύτερα από αυτά που αναμένονταν
  • Η κίνηση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένεται να δώσει ανάσα στον δανεισμό των τραπεζών και θα ενισχύσει τη ρευστότητα της οικονομίας
  • Τα επόμενα 24ωρα δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Eurostat και αναμένεται και τα στοιχεία αυτά να αποτυπώνουν ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να «φεσώσει» την ελληνική κυβέρνηση

Οι επαφές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ανέδειξαν ως κυρίαρχο σενάριο η Αθήνα, να συνθλιβεί ανάμεσα στα ετερόκλητα συμφέροντα Ευρώπης-ΔΝΤ, κινδυνεύοντας να πέσει στην παγίδα που της έστησε στην Ουάσινγκτον, με την αρωγή του Γερούν Ντάισελμπλουμ και κοινοτικών αξιωματούχων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιδιώκει τώρα να «φεσώσει» την ελληνική κυβέρνηση με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο έξτρα ενδεχόμενων μέτρων, ύψους 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον αποδειχθεί ότι το υπάρχον πακέτο μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού δεν αρκεί για να πιαστούν οι στόχοι και τα νούμερα για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως ήδη προεξοφλεί το ΔΝΤ.

Ο στόχος αυτού του «έξυπνου» για την εξυπηρέτηση των γερμανικών και όχι των ελληνικών συμφερόντων σχεδίου είναι τριπλός:

  • Κατά πρώτον να δώσει στο Ταμείο το προκάλυμμα για να νομιμοποιήσει την παραμονή του και στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Κατά δεύτερον το σχέδιο Σόιμπλε βοηθάει τη Γερμανία και τους λοιπούς Ευρωπαίους να καθυστερήσουν ή ακόμα και να υπεκφύγουν της αναγκαίας ελάφρυνσης χρέους προς τη χώρα μας.
  • Κατά τρίτον μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί στο έπακρο το σενάριο που η «Εφ.Συν.» είχε πρώτη αποκαλύψει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο ρεπορτάζ της με τίτλο «Η στρατηγική πολιτικής φθοράς» της κυβέρνησης από Ευρώπη και ΔΝΤ.

Εφικτή η συμφωνία

Μία συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι εφικτή στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στη Wall Street Journal.

«Θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι εφικτή εντός εβδομάδων», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για αυτή. «Πραγματικά, η ουσία είναι που έχει σημασία», σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σύγκλιση των διαφορετικών θέσεων των πιστωτών σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Υπάρχει πρόοδος. Υπήρξαν συναντήσεις για να συζητήσουμε τις θέσεις διαφόρων πλευρών και θεωρώ ότι πλησιάζουμε», δήλωσε.

«Έχει υπάρξει πρόοδος και η δυναμική της πρέπει να έχει συνέχεια»

«Υπήρξε πρόοδος στην Ουάσιγκτον», ανέφερε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοινώνοντας ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα «σήμερα και αύριο» με στόχο «την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν».

«Το Εurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για αποτίμηση της προόδου και καταγραφή της κατάστασης», ανέφερε ο εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι: «δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες, αλλά έχει υπάρξει πρόοδος και η δυναμική της πρέπει να έχει συνέχεια».

Ο κ. Σχοινάς επανέλαβε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Αυγούστου θα επιτευχθούν.