ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Κλιμάκια της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις για τις ΑΠΕ

Κλιμάκιο της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, παραβρέθηκε σήμερα στην προσυγκέντρωση των αγροτικών συλλόγων στα Τρία Μοναστήρια για την κινητοποίησή τους στο Ηράκλειο καθώς και στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από κατοίκους και φορείς του δήμου Αγ. Βασιλείου, στον Κισσού Κάμπο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Γραμματέα της ΤΕ, Αγγελογιαννάκη Βαγγέλη, τους περιφερειακούς συμβούλους Μαρινάκη Αλέκο και Μανουσάκη Νίκο, τον Στέλιο Αλεξάκη, μέλος της ΤΕ, τους δημοτικούς συμβούλους Μανουσογιάννη Μανούσο και Χαριτάκι Θανάση.

Από το κλιμάκιο του Κόμματος τονίστηκε ότι στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό-αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους “πράσινους καπιταλιστές”, εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε. Ο πρόσφατος νόμος για τον “εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας” αποδεικνύει ότι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν. Προχωράει στο “εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων” όλων των βουνών της Ελλάδας με φύτευση του πιο “γρήγορα αναπτυσσόμενου νέου είδους δένδρου”, τις Ανεμογεννήτριες.

Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε “σωτήρα”, με την “πράσινη” καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της “κλιματικής ουδετερότητας”.

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας.

Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενοι ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κεντρικός σχεδιασμός, θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφάλιζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.

Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή.

Μετά την δυναμική παρέμβαση των κατοίκων που ξενύχτησαν όλο το βράδυ κρατώντας κλειστό τον δρόμο, τα φορτηγά που μετέφεραν τα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών, γύρισαν πίσω.