Κορονοϊός: Εισαγόμενο το 1 στα 4 κρούσματα το τελευταίο 15ημερο!

Επαγρύπνηση των αρχών καθώς αναμένεται η “εισαγωγή” σημαντικού αριθμού κρουσμάτων μετά και το αυριανό διευρυμένο άνοιγμα των συνόρων.

Ελεγχόμενη δείχνει μέχρι στιγμής η κατάσταση της επανάκαμψης της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά το τέλος του απαγορευτικού αλλά και το άνοιγμα των δύο μεγαλύτερων αεροδρομίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις 15 Ιουνίου όταν δόθηκε το ελεύθερο να προσγειώνονται πτήσεις από δεκάδες χώρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και αν εισέρχονται οδικώς οχήματα από τον Προμαχώνα, έχουν εντοπιστεί 269 νέα κρούσματα. Τα 151 εντοπίζονται σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λόγω του νέου ξεσπάσματος στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης, ενώ σε ποσοστό της τάξης του 24% αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι σε διάστημα 15 ημερών μετά τη διενέργεια περίπου 57.500 ελέγχων, εντοπίστηκε ένας σημαντικός αριθμός και “εισαγόμενων” κρουσμάτων, κατά μέσο όρο 4 σε ημερήσια βάση. Αν δεν υπήρξε κάποιο κρούσμα που δεν εντοπίστηκε, θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Όμως είναι βέβαιο πως εισήλθαν στη χώρα και κρούσματα, άτομα ασυμπτωματικά τα οποία δεν ελέγχθηκαν. Και αυτό αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες με τη ραγδαία αύξηση τουριστών.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χθες στο ΣΚΑΙ, όπου ανέφερε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλους τους τουρίστες καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε. «Άρα σίγουρα κάποιοι που είναι φορείς του ιού θα μπουν στη χώρα. Το περιμένουμε αυτό» σημείωσε καταλήγοντας πως σημασία από εκεί κι έπειτα έχει το δεύτερο επίπεδο άμυνας το οποίο είναι να βρούμε κρούσματα και να τα ιχνηλατίσουμε επαφές και σ’ αυτό βοηθά το πρωτόκολλο καταγραφής PLF όλων όσων έρχονται στην Ελλάδα» επεσήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια ο καθηγητής παραδέχτηκε πως αυτά δεν μπορούν να είναι 100% ακριβή και σίγουρα δεν θα εντοπιστούν κάποιοι θετικοί στον ιό τουρίστες που ενδέχεται να βρίσκονται στον χρόνο επώασης. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο είναι στοχευμένα δειγματοληπτικά τεστ πράγμα που συνεπάγεται πως γίνονται με βάση τον δυνητικό κίνδυνο που έχει ο κάθε ένας τουρίστας.

Απαντώντας στο ερώτημα του πόσα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού εκτιμά πως μπορεί να έχουμε και ειδικότερα ποιος αριθμός θα αποτελούσε δυνητικά «κόκκινο συναγερμό», ο κος Χατζηχριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση πως ακόμα κι ένα κρούσμα μπορεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς με αποτέλεσμα η κατάσταση να χρειάζεται συνεχή εγρήγορση και να δουλεύουν πολύ καλά η ιχνηλατήσεις.

«Δεν θα περιμένουμε μια μεγάλη έξαρση για να πάρουμε μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας προσθέτοντας πως θεωρεί ότι τα μέτρα προστασίας που πάρθηκαν στο περιθώριο επανεκκίνησης του τουρισμού όσο γίνεται θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο συνεχιζόμενης μεγάλης μετάδοσης σε ένα νησί. «Τα μέτρα πρέπει να υπάρχουν με το πρώτο κρούσμα και όχι να περιμένουμε να έχουμε 100 κρούσματα σε ένα νησί για να πάρουμε μέρα» υποστήριξε.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες, κύκλοι της Κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, θα οριστικοποιηθεί σήμερα Τρίτη μετά την κατάληξη των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ε.Ε.