ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Μαζικές παραιτήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου – Στα άκρα η κόντρα με την διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες μαζικές παραιτήσεις γιατρών σημειώθηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, όταν η διευθύντρια της Παθολογικής, κα Ελένη Ιωαννίδου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στην κυριακάτικη εφημερία η κλινική θα παρέμενε χωρίς νέες εισαγωγές, αφού οι γιατροί δεν επαρκούν και δεν θα υπήρχε – για ακόμα μια φορά – ειδικός γιατρος σε εφημερία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου κος Ελευθέριος Μαρκάκης απάντησε με δική του ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την είδηση περί μη εισαγωγών στην Παθολογική και απειλούσε σημειώνοντας ότι «διερευνά τους λόγους και τις συνέπειες συμπεριφορών που προάγουν παράνομες αποφάσεις και ανακοινώσεις αυτών από μη αρμόδιους, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία και στους ασθενείς και σκοπεύει να προβεί στην εφαρμογή των σχετικών διαδικασιών που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία».

Με μια νέα ανακοίνωση διαμαρτυρίας απάντησαν δεκάδες γιατροί στην διοίκηση την επόμενη ημέρα. Στην ανακοίνωση που υπογράφουν συνολικά 33 γιατροί, κάνουν λόγο για τα προβλήματα του Νοσοκομείου με επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραιτήθηκαν συνολικά 15 γιατροί, ανάμεσά τους η διευθύντρια της Παθολογικής, Ελένη Ιωαννίδου. Η απειλή του κου Μαρκάκη ότι η κα Ιωαννίδου θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό προκάλεσαν την αντίδραση συναδέλφων της, που χθες το μεσημέρι αποφάσισαν να καταθέσουν μαζικές παραιτήσεις!

Οι 15 γιατροί παρέδωσαν στο γραφείο του διοικητή τις παραιτήσεις τους, ωστόσο δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και είναι άγνωστο τι θα πράξει ο κ. Μαρκάκης.

«Επειδή η μισή αλήθεια συχνά είναι ψέμα»

«Η μισή αλήθεια συχνά είναι ψέμα» αναφέρει σε κείμενο του, ο παιδίατρος κος Νίκος Βαράκης, σχετικά με την κατάσταση του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, και διευκρινίζει:

«Είναι αλήθεια ότι προκηρύχθηκαν 15 θέσεις μόνιμων ιατρών για να καλύψουν πολλαπλάσιες κενές θέσεις που έχουν ορφανέψει από πέρσι και οι εναπομείναντες ιατροί των κλινικών καλύπτουν τα κενά. Καλύφθηκαν 10 θέσεις, που μόνο το ΤΕΠ, η Πνευμονολογική και η Παθολογική χρειάζονται τόσους.

Από αυτούς τους 10, ένας θα μεταφερθεί από την ορθοπεδική στο ΤΕΠ, μία ιατρός είναι έγκυος και θα αναλάβει υπηρεσία μετά από περίπου 2 χρόνια, ένας ακόμα έχει δηλώσει 9μηνη γονική άδεια και μέχρι να παρουσιαστεί θα περάσει ένας χρόνος, ακόμα 2 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον όμως επειδή δεν έχουν παραλάβει τον διορισμό τους, μπορεί να περάσει παραπάνω από 2μηνο μέχρι να αναλάβουν υπηρεσία και τέλος ακόμα ένας εργαζόταν ήδη ως επικουρικός και θα πάρει την θέση του. Τελικά, καινούργιοι ιατροί που διορίστηκαν και θα ενισχύσουν άμεσα το νοσοκομείο στην πανδημία είναι μόλις 5, εκ των οποίων 1 οφθαλμίατρος, 1 ουρολόγος, 1 πνευμονολόγος και 2 αναισθησιολόγοι.

Η διοίκηση του νοσοκομείου προαναγγείλει εγκαίνια γύρω από μια τρύπα, όπου κάποια στιγμή έχει τις καλές προθέσεις να χτίσει κάτι. Όμως ξέρουμε πολύ καλά που καταλήγει ο δρόμος των καλών προθέσεων.

Με εκτίμηση προς την αλήθεια και τους Ρεθυμνιώτες.

Νίκος Βαράκης
Παιδίατρος IBCLC»