ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με δύο ακόμα υπαλλήλους ενισχύεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ρεθύμνου

Απάντηση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου.

Όχι μόνο δεν μειώνεται το προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Ρεθύμνου (ΣΕΠΕ) αλλά θα ενισχυθεί και με επιπλέον δύο υπαλλήλους αναφέρει το γραφείο Τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετικές αναφορές του Εργατικού Κέντρου του νομού.

Το ΕΚΡ έκανε λόγο για μείωση του προσωπικού του παραρτήματος του ΣΕΠΕ λόγω μετάταξης μιας υπαλλήλου-επιθεωρήτριας. Από πλευράς της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, έγινε επικοινωνία με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Πάνο Κορφιάτη, από την οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει καμία έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για μετάταξη/μετακίνηση υπαλλήλου από το ΣΕΠΕ Ρεθύμνου και η δύναμη του προσωπικού του παραμένει ως έχει. Ο ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε., Πάνος Κορφιάτης, θα ενημέρωνε σχετικά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και την προϊσταμένη του παραρτήματος του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου. Επίσης, έχουν ήδη προβλεφθεί δύο επιπλέον θέσεις υπαλλήλων-επιθεωρητών για το ΣΕΠΕ Ρεθύμνου, δηλαδή μία θέση σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ που θα τρέξει τον επόμενο μήνα, συν μία θέση από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. ‘Αρα, όχι μόνο δεν μεταβάλλεται η δύναμη του ΣΕΠΕ Ρεθύμνου, αλλά θα ενισχυθεί με δύο επιπλέον υπαλλήλους-επιθεωρητές».

Η κυβέρνηση – επισημαίνει η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – έχει πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, η ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, η εγκατάσταση νέου πληροφοριακού συστήματος και η επέκταση του Μητρώου Παραβατικότητας. Έχει προχωρήσει σε στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών, στον συντονισμό και την κοινή δράση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην ίδρυση ειδικού τμήματος Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας, ενώ έχει επιτευχθεί να μειωθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης, ότι «για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στο καθεστώς αυθαιρεσίας με την εφαρμογή μέτρων που προβλέπουν υψηλά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις απολάμβαναν ασυλία, παραβιάζοντας την εργατική νομοθεσία. Οι νόμοι για τις υπερωρίες ενεργοποιούνται και οι εργαζόμενοι προστατεύονται από τον εξαναγκασμό σε εικονικές, οικειοθελείς αποχωρήσεις από τη δουλειά τους. Αποτέλεσμα είναι, από το 19,17% όπου βρισκόταν το 2014, η αδήλωτη εργασία μειώθηκε στο 13,58% το 2017, ενώ στους εργαζόμενους καταβλήθηκαν περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ, από δεδουλευμένες οφειλές».

Υπενθυμίζει επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει τον βασικό μισθό και τις εργασιακές σχέσεις με την έξοδο από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018, ενώ «από τότε που ανέλαβε, έχει δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίες, εκ των οποίων το 63% είναι σταθερές θέσεις εργασίας. Επίσης παρέλαβε 27% ανεργία και την έχει ρίξει στο 21%, ποσοστό ακόμα ψηλό, και κάνει προσπάθειες να πέσει κι άλλο με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική προστασία των αδύναμων πολιτών».