ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εξόρμηση του Σχολικού Μουσείου στην Κυριάννα Ρεθύμνου

2. Μπροστά στο διδακτήριο του γνωστού ανά την Ελλάδα'Σπιτοσχολειού', του Νηπιαγωγείου της Κυριάννας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 21 Απριλίου η προγραμματισμένη εξόρμηση του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης στην Κυριάννα, για γνωριμία με την ιστορία και τους ανθρώπους της. Ήταν η δεύτερη τέτοιου είδους εξόρμηση, που εμπλουτίζει τις δραστηριότητές του, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδόσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις.

Η ημέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Σχολικό Μουσείο, για όσους το επιθυμούσαν, όπου ξεναγήθηκαν από τον Γιώργο Κανακάκη. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν μπροστά στον ναό της Παναγίας, όπου τους καλωσόρισε ο νέος πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου του Μουσείου Μάνος Τσάκωνας και ο πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Κυριάννας Γιάννης Μανωλακάκης. Στην ξενάγηση συμμετείχε και ο παλιός πρόεδρος του Μουσείου Στέλιος Σπανουδάκης καθώς και η σύζυγός του αρχαιολόγος Βάλια Αγγελάκη, η οποία συμμετάσχει το 2005 στην ανασκαφή των τριών θαμμένων καμπανών του 16ου και του 17ου αιώνα του ναού αυτού και τις δημοσίευσε επιστημονικά. Συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου του Μουσείου Ρένα Κουτσαλεδάκη και Γιούλη Ζαχαριουδάκη. Ακολούθησε αναλυτική και εμπεριστατωμένη ξενάγηση στον ναό του 11ου -17ου αιώνα και στο Εκκλησιαστικό Μουσείο από τον εφημέριο της Κυριάννας Κωνσταντίνο Τζαγκαράκη, ο οποίοςπροσέφερε με τη βοήθεια των παιδιών του κατηχητικού τμήματος μικρή δεξίωση.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια περιηγήθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό της Κυριάννας, μέχρι το Σχολείο. Εκεί έγινε αναφορά στους αγώνες των κατοίκων ν’ ανεγείρουν το τρίτο αυτό κατά σειρά διδακτήριο του χωριού, με την ευεργετική χορηγία του ομογενούς Νικολάου Ανωμεριτάκη—Σταθάκη. Μετά από κάμποσα χρόνια λειτουργίας όμως, με ολοένα μειούμενο αριθμό μαθητών, το σχολείο έκλεισε και στις εγκαταστάσεις του στεγάστηκε στη συνέχεια το νηπιαγωγείο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό ανά την Κρήτη και όχι μόνο. Για τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους του μίλησε η προϊσταμένη Δήμητρα Κατσούλη, η οποία και ξενάγησε τους πολυάριθμους παρευρισκόμενους, ακολουθούμενη από τα εξίσου πολυάριθμα νήπια και παιδιά, στις αίθουσες διδασκαλίας, στον σχολικό κήπο, στο εργαστήριο υφαντικής, στο κτισμένο με πηλό και άχυρο σπιτάκι, στο εκτροφείο μεταξοσκωλήκων κ.λπ. Στις ξεναγήσεις και στη δεξίωση που ακολούθησε βοήθησαν και οι γονείς των νηπίων, πολλοί από τους οποίους μίλησαν επίσης στους περιηγητές για τα όσα συντελούνται εκεί.

Ακολούθησε η απελευθέρωση ενός αποθεραπευμένου γύπα από τον Γιώργο Κτιστάκη, ο οποίος τον περιέθαλψε για μισό περίπου χρόνο. Ο συμπολίτης οικολόγος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τα αρπακτικά πουλιά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, για την περίθαλψή τους, για το τι κάνουμε όταν βρούμε κάποιο πουλί τραυματισμένο ή εξουθενωμένο. Στη συνέχεια απελευθέρωσε τον γύπα, ο οποίος αποδείχτηκε ακμαιότατος στο πέταγμά του.

Η περιήγηση στο χωριό συνεχίστηκε με κυκλική φορά, με τη βοήθεια και της κυρίας Χριστίνας Φραγκιαδάκη, η οποία αναφέρθηκε στην εποίκιση του χωριού από μεγάλο αριθμό μικρασιατών προσφύγων, μετά την αποχώρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού του. Ο πληθυσμός αυτός δεν ήταν μικρός, αφού μάλιστα διέθετε τζαμί και σχολείο. Στάση έγινε στον μουσειακό χώρο που έχει διαμορφώσει στη Μεσοχωριά ο Αντώνης Θωμαδάκης, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε κέρασμα. Ακολούθησε επίσκεψη στους εντυπωσιακούς βενετσιάνικους θόλους, οι οποίοι κατά την παράδοση υπήρξαν κατοικία του άρχοντα Ματθαίου Καλλέργη. Οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν επίσης την κρήνη και στους χαζινέδες (δεξαμενές νερού) του χωριού, ενώ εκτός προγράμματος άνοιξε το σπίτι της η κυρία  Ρούσα Παπαδάκη, η οποία όχι μόνο προσέφερε κέρασμα αλλά και «χτύπησε το χτένι του αργαλειού» της, που βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, παράγοντας αυτή την περίοδο όμορφες κουρελούδες.

Ακολούθησε καλωσόρισμα στην φιλόξενη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου από τον πρόεδρό του Νίκο Θωμαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στις δραστηριότητές του. Ακολούθησαν δύο προβολές, από τον Επιμελητή του Σχολικού Μουσείου, από τις οποίες η πρώτη αναφερόταν στην ιστορική διαδρομή του χωριού. Η δεύτερη προβολή είχε ως θέμα την άγρια βρώσιμη πανίδα της Κρήτης, με αναφορά σε 43 διαφορετικά χορταρικά, φωτογραφημένα από το ερμπάριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουρουτών. Η προβολή συνοδεύτηκε από τις λαογραφικές και φυσιογνωστικές  πληροφορίες της Χριστίνας Φραγκιαδάκη και την επίδειξη των πραγματικών χόρτων από την υπάλληλο γενικών καθηκόντων του Μουσείου Αναστασία Ματζουράνη. Όλοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη τα μυστικά των χορτοπιτών, των ανεβατών χορτοκαλίτσουνων, των μαραθοπιτών και των αγογλωσσόπιτων.

Κατά τη διάρκεια των προβολών ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυριάννας πρόσφερε σ’ όλους τους παρευρισκόμενους ένα βιβλίο για το χωριό, που περιλαμβάνει εργασίες του Τιμόθεου Βενέρη, της Αργίνης Φραγκούλη, της Αιμιλίας Κλάδου-Μπλέτσα, του Χάρη Στρατιδάκη και της Εύας Λαδιά. Σ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησης συμμετείχε επίσης ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Νηπιαγωγείου Λευτέρης Μπριλάκης, ο οποίος και παραχώρησε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το κείμενο.

Το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της δεύτερης εξόρμησής του και ιδιαιτέρως το προεδρείο της Δημοτικής Κοινότητας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Ενορία Κυριάννας. Ευχαριστεί επίσης όλους όσοι συμμετείχαν και θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι αυτού του είδους οι επισκέψεις γνωριμίας θα συνεχιστούν στον γεωγραφικό χώρο γύρω από την Αμνάτο, όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του και πραγματοποιούνται οι δραστηριότητές του.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ