ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Να πώς η NSA μαθαίνει πράγματα για σένα από τις εφαρμογές του smartphone σου

Σε άλλη μία από τις διαρροές που προχωρούν οι εφημερίδες Guardian και New York Times από  το αρχείο του Edward Snowden, αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η GCHQ της Βρετανίας, εκμεταλλεύονται στοιχεία που συλλέγουν δημοφιλείς εφαρμογές που κατεβάζουμε στα smartphone μας και, μας παρακολουθεί.

nsa apps

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται, η NSA λειτουργεί με δύο τρόπους σε σχέση με τις εφαρμογές. Είτε παρεμβαίνει κατευθείαν στα δεδομένα παραμετροποίησης της κάθε εφαρμογής στην οποία έχει (της δίνουν) πρόσβαση, είτε παρεμβαίνει τεχνικά ανάμεσα στην εφαρμογή και τις πληροφορίες που λαμβάνουν οι διαφημιστές που προβάλλονται μέσα από αυτή και συλλέγει στοιχεία. Τι στοιχεία; Τόσο γενικά, όπως το φύλλο ή η ηλικία σας, όσο και συγκεκριμένα, όπως οι τοποθεσίες που έχετε επισκεφτεί.

Μην ξεχνάτε πως όταν κατεβάζετε μία εφαρμογή στη συσκευή σας, σας ζητά διάφορα τέτοια στοιχεία για τα οποία δίνετε την συγκατάθεσή σας, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένας λόγος να σας τα ζητά. Όπως, γιατί μία εφαρμογή “φακού” να σας ζητά πρόσβαση στις τοποθεσίες σας; Η πιο απλή απάντηση είναι πως οι “δωρεάν” εφαρμογές βγάζουν χρήματα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται και η ένδειξη της τοποθεσίας σας εξασφαλίζει στους διαφημιστές ότι εσείς, εδώ, στην Ελλάδα, θα δείτε Ελληνικές διαφημίσεις. Η NSA βρήκε τρόπο να το εκμεταλλευτεί αυτό και ως αποτέλεσμα, συλλέγει και αυτά τα στοιχεία για όλους τους χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Στα έγγραφα που διέρρευσαν χρησιμοποιείται για παράδειγμα η εφαρμογή του δημοφιλούς Angry Birds. Η Rovio, η Φινλανδική εταιρεία που αναπτύσσει το παιχνίδι έβγαλε ανακοίνωση με την οποία λέει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έχει παραχωρήσει στοιχεία χρηστών της εφαρμογής στις Αμερικανικές Αρχές, ούτε σε καμία μυστική υπηρεσία σε κανένα μέρος του κόσμου.

Λίγη σημασία έχει όμως. Από τη στιγμή που οι μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση στην υποδομή του διαδικτύου, αυτό που κάνουν είναι να συλλέγουν πληροφορίες και να τις ταξινομούν με βάση τα ενδιαφέροντά τους.

Στα έγγραφα επίσης αποκαλύπτεται πως η NSA έχει διάφορους τρόπους να ελέγχει τα smartphones ανυποψίαστων χρηστών. Από τις αναζητήσεις τους στους Google Maps, μέχρι και την πολύ εύκολη γι αυτούς αποστολή malware που ενεργοποιεί εξ αποστάσεως το μικρόφωνο της συσκευής, ή τους επιτρέπει την πρόσβαση σε αρχεία, emails, μηνύματα και άλλα.

Αυτό όμως που οι περισσότεροι άνθρωποι, κι εδώ στην Ελλάδα, τηρούν σιγή ιχθύος για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί από τις διαρροές του Edward Snowden και δεν διαμαρτύρονται, ή ουδόλως ενδιαφέρονται για τις αποκαλύψεις αυτές και τις αντιμετωπίζουν απλά ως κάτι “Αμερικανικό”, εμάς μας ξεπερνά.

Αλήθεια…

Νίκη Λυμπέρη