Την δική τους ξεχωριστή θέση είχαν οι μαθητές των σχολείων του Μυλοποτάμου στο φεστιβάλ «Ταλλαία 2018». Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν τα θεατρικά εργαστήρια της παιδικής σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου με την συμμετοχή 60 μαθητών των δημοτικών σχολείων και γυμνασίων.

Επίσης ολοκληρώθηκε το 2ο Ράλι Ανάγνωσης για τους μαθητές Γ’ και Δ’ τάξης των δημοτικών σχολείων  ενώ οι μαθητές των Γενικών Λυκείων Περάματος και Πανόρμου παρουσίασαν μια μοναδική εικαστική έκθεση.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Αναστασία Γιοβάνογλου, μαθητές των Γενικών Λυκείων Περάματος και Πανόρμου δούλεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς και δημιούργησαν μια σειρά από αξιόλογα ζωγραφικά έργα.

Τα έργα αυτά, παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο Περάματος σε μια έκθεση που λειτούργησε σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» προκαλώντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού.

Ήταν μια καινοτομία για τις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Μυλοπόταμο που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αντίστοιχες πρωτοβουλίες τα επόμενα χρόνια.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε θεατρικό εργαστήρι για μαθητές δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων στο πλαίσιο λειτουργίας της Παιδικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου. Περισσότερα από 60 παιδιά δούλεψαν μαζί με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ελβίνα Μποτονάκη και την ερασιτέχνη ηθοποιό Γεωργία Γαλλιάκη για δύο μήνες, οργανώνοντας μια εξαιρετική παράσταση που δόθηκε στις 25 Αυγούστου στο Ανοιχτό Θέατρο Περάματος.

Στην παράσταση συμμετείχαν 37 παιδιά, τα οποία παρουσίασαν το έργο της Ελβίνας Μποτονάκη «Το όνειρο μιας μέλισσας» συγκινώντας το κοινό με την δεξιοτεχνία και ερμηνεία τους. Κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το καλοκαίρι του 2019. Τα θεατρικά εργαστήρια λειτούργησαν δωρεάν για τους μαθητές από τον Οργανισμό Πολιτισμού «Αυλοπόταμος».

Η κ. Μποτονάκη, σε μήνυμα της για την δουλειά αυτή αναφέρει τα εξής:

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ , είναι η δεύτερη παράσταση των εργαστηρίων μαθητών της παιδικής σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου.Ένα μελίσσι. Μια κοινωνία. Ένας λαός δυστυχισμένος, αποδυναμωμένος, που παράγει χωρίς να απολαμβάνει, που ζει υπό τον φόβο των σφιγγών χάριν ενός παλιού χρέους και μια βασίλισσα που συντηρεί πολύ καλά αυτόν τον φόβο στις ψυχές των μελισσών. Να που όμως μέσα σε αυτές τις κακουχίες μια διαφορετική μέλισσα γεννιέται. Μια παράξενη μέλισσα που με μοναδικό σύμμαχό της ένα όνειρο για μια καλύτερη ζωή γίνεται η αφορμή για να αλλάξει ένα ολόκληρο μελίσσι τρόπο σκέψης, ψυχολογία κι έπειτα να διεκδικήσει πίσω τα χαμένα του δικαιώματα, παίρνοντας πίσω την αξία που του αναλογεί.

Ποιος θα μπορούσε να διηγηθεί και να αποδώσει καλύτερα αυτήν την ιστορία από τα παιδιά. Ποιος θα τολμούσε σε τέτοιες κοινωνικές συνθήκες να ονειρευτεί και ακόμη περισσότερο να διηγηθεί και να εμπνεύσει έτσι τους υπόλοιπους ‘’συμπολίτες’’ του.

Ο Καζαντζάκης είχε πει το εξής: «Πολεμώ να θυμούμαι τα όνειρα, γιατί αυτά πάντα στάθηκαν μεγάλη βοήθεια στην ξύπνια ζωή μου.

Είναι σπουδαίο να μεγαλώνεις έχοντας όνειρα. Κι ακόμη πιο σπουδαίο είναι να πραγματοποιείς δράσεις προκειμένου να τα επιτύχεις. Ευχαριστώ τον Δήμο Μυλοποτάμου που για δεύτερη συνεχή χρονιά με εμπιστεύτηκε σε αυτό το δύσκολο έργο μα και συνάμα μαγικό ταξίδι, να δημιουργήσουμε αυτήν την σπουδαία παράσταση μαζί με 37 παιδιά του Δήμου Μυλοποτάμου. Ευχαριστώ τα παιδιά που συνεχίζουν να με κρατούν σε επαφή με το παιδί μέσα μου και μου υπενθυμίζουν σε αυτούς τους δύσκαμπτους καιρούς πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε συναισθήματα όπως η χαρά, η ξεγνοιασιά και η διασκέδαση, μέσα από την πανέμορφη και αγαπημένη μου θεατρική διαδικασία. Καλή σχολική χρόνιά σε όλα τα παιδιά, με αγάπη, όνειρα και πίστη.»

ΤΟ 2ο ΡΑΛΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Η επιτροπή νέας γενιάς του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» οργάνωσε κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς το 2ο Ράλι Ανάγνωσης, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές της Γ’ και Δ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων Μυλοποτάμου. Την ευθύνη είχε η εκπαιδευτικός Στέλλα Πιθαρούλιου. Διακρίθηκαν έξι μαθητές από σχολεία του Περάματος, του Πανόρμου και των Σισσών, οι οποίοι τιμήθηκαν στην εκδήλωση της 25ης Αυγούστου, στα «Ταλλαία 2018», σε μια βραδιά, που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η «βραδιά των ελπίδων» για τον Μυλοπόταμο.