H 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, δίνοντας μας την αφορμή να μιλήσουμε γύρω από το φαινόμενο της χρήσης / κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων), αλλά και για τη σημασία της πρόληψης ως μέσο προστασίας από εξαρτητικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Είναι γεγονός ότι στην χώρα μας διανύουμε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στην οικονομία – μια κρίση που όμως είναι και ηθική, πολιτική, πολιτισμική και ιδεολογική. Όλα αυτά δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο συναισθηματικά έναν άνθρωπο που ζει και κινείται σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα. Η αλλαγή στην ανθρώπινη ζωή (ακόμα και η ευχάριστη!) επιφέρει ταραχή, αναστάτωση και απαιτεί προσαρμοστικότητα, που δεν είναι για όλους εύκολη. Οι επιπτώσεις της κρίσης δημιουργούν ανασφάλειες, άγχος, ντροπή, ενοχές, απελπισία και συχνά προβλήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση – μερικές από τις αιτίες που ευνοούν την ουσιοεξάρτηση, την ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών (τζόγος, διαδίκτυο), αλλά και τη βίαιη και παραβατική συμπεριφορά.
Το πώς θα αντιμετωπίσει ο καθένας από εμάς τις παραπάνω αντιξοότητες και το πώς θα διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματά του, εξαρτάται από το πόσο έχει αναπτύξει την ικανότητα να «αντέχει» και να βρίσκει υγιείς διεξόδους.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που αντέχουν περισσότερο; Είναι εκείνοι που έχουν αυτό που ονομάζουμε μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα. Είναι οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση, που έχουν μάθει να σκέφτονται με ρεαλιστική αισιοδοξία, να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις , να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις- χωρίς να βλέπουν αδιέξοδα- , να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους (όχι σε βάρος άλλων) και να αναπτύσσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις.
Και αυτός είναι και ο στόχος της πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών : να βοηθήσει τα άτομα – και ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους- να αναπτύξουν τις δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν με «επιτυχία» δύσκολες καταστάσεις ζωής.
Με αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την επικοινωνία με τους πολίτες και την ενημέρωσή τους για θέματα όπως το κάπνισμα , το σχολικό εκφοβισμό, την εξάρτηση από το διαδίκτυο και την εξάρτηση από ουσίες όπως το αλκοόλ και η κάνναβη.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να λειτουργήσουν περίπτερα ενημέρωσης στα εξής σημεία του νομού:
– Την Τετάρτη 25/6 , κατά τις απογευματινές ώρες στελέχη του Κέντρου Πρόληψης θα βρίσκονται στα Ανώγεια και το Φουρφουρά.
– Την Πέμπτη 26/6 , κατά τις απογευματινές ώρες στελέχη του Κέντρου Πρόληψης θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο:
- Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη
- Πλατεία Μικρασιατών
- Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων
– Την Παρασκευή 27/6 , κατά τις απογευματινές ώρες στελέχη του Κέντρου Πρόληψης θα βρίσκονται στο Πέραμα και το Σπήλι.
Η Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1997. Σκοπός του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας.
Απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δε σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα παραπέμπει στις κατάλληλες θεραπευτικές δομές, τα άτομα που εμπλέκονται με την τοξικοεξάρτηση.
Οι προληπτικές παρεμβάσεις του Κέντρου αφορούν όλη την τοπική κοινότητα και εμπλέκουν ομάδες διαφορετικών ηλικιών και ρόλων.
Πραγματοποιούνται τόσο στην πόλη όσο και στην επαρχία του Νομού και παρέχονται δωρεάν.
Τα προγράμματα που υλοποιεί το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου περιλαμβάνουν:
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
– Ομάδες γονέων τρίμηνης διάρκειας με παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας
– Ανοιχτές συναντήσεις με γονείς σχολείων, συλλόγων, τοπικών φορέων
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
– Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς
– Ανοιχτές συναντήσεις με μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων στο χώρο του σχολείου
– Ομάδες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
τρίμηνης διάρκειας
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ- ΝΕΟΥΣ
– Ομάδες εφήβων μαθητών τρίμηνης διάρκειας, στο χώρο του σχολείου
– Δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων στην επαρχία του νομού .
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
– Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τις εξαρτήσεις (ομιλίες, εκδηλώσεις, ημερίδες, ανοιχτές συναντήσεις).
ΑΤΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ:
– Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες
– Ενημέρωση για το πρόβλημα της χρήσης και κινητοποίηση των χρηστών και των οικογενειών τους για αναζήτηση θεραπευτικής βοήθειας
Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Δημοκρατίας 32 (πάνω από το Μηχανολογικό), τηλ. 28310-50100, 28310-20391, www.prolipsis.gr