Με αφορμή τα όσα απασχολούν τις τελευταίες μέρες την κρητική κοινωνία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα σχετικά με την «υπόθεση Ρίχτερ», τα μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ομόφωνα επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τις ακόλουθες σκέψεις της Γενικής τους Συνέλευσης:
Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τιμούμε με κάθε ευκαιρία τους αγώνες και τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής βαρβαρότητας. Οι θυσίες τους, στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, επέτρεψαν σε εμάς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι και θα αποτελούν για πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Χάρη σε αυτούς τους άνδρες και αυτές τις γυναίκες νικήθηκε μια ιδεολογία που στην αρχή έβαζε στην πυρά βιβλία και μετά και ανθρώπους.
Επιθυμούμε ως εκ τούτου να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνέπειες που έχει για τις ακαδημαϊκές, και τις ατομικές ελευθερίες γενικότερα, η εφαρμογή του άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 4285/2014. Όποιες και αν είναι οι ενστάσεις που μπορούν να διατυπωθούν για το έργο οποιουδήποτε επιστήμονα, μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία οφείλει να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της επιστημονικής έρευνας και την ελευθερία της δημοσίευσής της, θεωρώντας ότι η ορθότητά της κρίνεται μέσα από τον επιστημονικό διάλογο, και όχι στα δικαστήρια. Αυτό τουλάχιστον επιτάσσουν οι αρχές του Διαφωτισμού πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν το σύγχρονο Πανεπιστήμιο και οι αξίες που το συνοδεύουν.
Ως μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητούμε λοιπόν από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της χώρας την άμεση κατάργηση του άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου που, μέσα στους λίγους μήνες που είναι σε ισχύ, έχει αποτελέσει μέσο για την ποινικοποίηση της γνώμης. Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Και αυτό, εμάς τουλάχιστον, μας το θυμίζουν καθημερινά τα μνημεία για τους πεσόντες στη μάχη της Κρήτης αλλά και για τα θύματα-μέλη της κρητικής αντίστασης.
Ρέθυμνο 9/12/2015