ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σαμ Πανόπουλος: Έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας εμπνευστής της πίτσας με ανανά!

Δημιούργησε την πίτσα που διχάζει τους καλοφαγάδες σε όλον τον πλανήτη. Την λεγόμενη “Χαβανέζικη πίτσα” που περιέχει …ανανά. Και δεν ήταν καν από την Χαβάη!

hawaiian-pizza

Ο Σαμ Πανόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στα 83 του χρόνια, την περασμένη Πέμπτη. Αλλά άφησε πίσω του μια νόστιμη κληρονομιά.

Μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954, όταν ήταν 20 ετών. «Γνώρισε» την πίτσα στο Νάπολι, όπου είχε σταματήσει για λίγο το πλοίο με το οποίο ταξίδευε. Αφότου εγκαταστάθηκε στον Καναδά, στην πορεία να γίνει ιδιοκτήτης αρκετών εστιατορίων που γνώρισαν επιτυχία, μαζί με τους δύο αδελφούς του, σύμφωνα με το BBC.

Σε ένα από αυτά τα εστιατόρια, στο Οντάριο, το 1962, ο Πανόπουλος είχε την έμπνευση να προσθέσει ανανά από κονσέρβα, στην πίτσα.

sam-panopoulos«Απλά βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στον τομέα και κάναμε αρκετά πειράματα», είχε εξηγήσει πρόσφατα στο BBC. Αρχικά δοκίμασαν ελιές και αντζούγιες. Αλλά ήταν η εποχή που η κονσέρβα ανανά υπήρχε σε κάθε σπίτι στον Καναδά. Ήδη σέρβιρε κάποια κινέζικα πιάτα και ήξερε ότι οι πελάτες θα δοκίμαζαν κάτι γλυκό και αλμυρό. Έτσι, απλά έβαλε ανανά πάνω σε πίτσα.

Αρκετοί, όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του, τον είπαν τρελό. Αλλά στον ίδιο άρεσε η γεύση και σύντομα άρχισε να διαφημίζει την έμπνευσή του. Τελικά, οι πελάτες λάτρεψαν τον συνδυασμό και έτσι «γεννήθηκε» η λεγόμενη χαβανέζικη πίτσα.

Ο Πανόπουλος βρέθηκε ξανά στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκουόνι Γιοχάνεσον προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, επειδή δήλωσε ότι ήταν κάθετα αντίθετος με τον ανανά στην πίτσα, προτείνοντας να… καταργηθεί. Η συζήτηση πήρε τέτοια έκταση, ώστε ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε στο Twitter λάτρης του πιάτου!

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του έκαναν λόγο για μία «αξέχαστη προσωπικότητα», με «αίσθηση του χιούμορ, πηγαίο χαμόγελο και μία βαθιά εντιμότητα».