ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση του Ανδρέα Ξανθού με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Συνάντηση του Ανδρέα Ξανθού με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου ΡεθύμνουΟ βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου και συνομίλησε με τα μέλη του Δ.Σ. για τις κινητοποιήσεις του κλάδου ύστερα από την αιφνίδια κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Τα μέλη του Δ.Σ. υποστήριξαν ότι οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις του δικαστικού και του δικηγορικού κόσμου αγνοήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεικνύοντας ότι η εξαγγελία περί διαλόγου με τη νομική κοινότητα (δικαστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές) ήταν άκρως προσχηματική. Επίσης παραγνωρίστηκε η ομόφωνη σχεδόν απόφαση της Διοικητικής Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι – στην πλειονότητά τους – ατυχείς και σε κάθε περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης. Επίσης δεν ελήφθησαν υπόψη οι ανάλογου περιεχομένου αποφάσεις των διοικητικών Ολομελειών των μεγάλων Δικαστηρίων της χώρας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου θεωρεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αναιρεί κάθε έννοια δίκαιης δίκης και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας δικαίου για τους εξής λόγους: Η εμμάρτυρη απόδειξη αντικαθίσταται από τις, αμφισβητούμενης αξιοπιστίας, ένορκες βεβαιώσεις (άρθρο 237 επ. ΚΠολΔ). Έτσι υιοθετείται ένα «πρότυπο δίκης» που στηρίζεται στην έγγραφη διεξαγωγή των αποδείξεων και καταργείται κατ’ αρχάς η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο. Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή πληρεξουσίων δικηγόρων. Οι παραπάνω αλλαγές στην τακτική διαδικασία ουσιαστικά αναιρούν τις θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη και δε θα συμβάλλουν στην επίτευξη του προβαλλόμενου στόχου, δηλαδή στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους ουσιαστική στόχευση των νέων ρυθμίσεων δεν είναι η ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης αλλά πρωτίστως η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών. Η συμμετοχή νομικών συμβούλων μεγάλων τραπεζών στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που εισηγήθηκε τις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνεται στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Συνεπώς, αλλάζει το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και όλη η φιλοσοφία της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με την αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των οφειλετών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών κ.α. υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

Επίσης διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, εμποδίζοντας ουσιαστικά την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών στην παροχή έννομης προστασίας από τα Δικαστήρια.

Ο κ. Α. Ξανθός δήλωσε ότι η ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων και των Δικηγορικών Συλλόγων συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση του δικαιώματος του πολίτη για νομική συμπαράσταση. Οι επιχειρούμενες ρυθμίσεις το μόνο που θα κατορθώσουν είναι να διαιωνίσουν την αδικία σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών υπονομεύοντας κάθε προσδοκία δίκαιης δίκης. Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να επιβάλλει στο ακέραιο τις απαιτήσεις της Τρόικας και των Τραπεζών και να αλλοιώσει τις αξίες στις οποίες στηρίζεται το δικαιικό μας σύστημα με πρόσχημα την επίσπευση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης. Για τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων χρειάζεται εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής και του συστήματος εξέτασης μαρτύρων και ενίσχυση των δικαστηρίων με δικαστές και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης. Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η κρίση λειτούργησε ως πρόφαση για μια ευρύτερη αναδιάρθρωση των κανόνων που διέπουν την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας καθώς και στη σημαντική υποχώρηση του νομικού μας πολιτισμού συντελώντας στο γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη και, τελικά, στην πειθάρχηση και την υποταγή του. Εξέφρασε, τέλος, την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις του δικηγορικού κόσμου της χώρας.