ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Στους 14 οι νεκροί – Έσπασαν αναχώματα – Συνεχείς οι εκκενώσεις περιοχών

Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η Θεσσαλία μετρά τις πληγές τους και νεκρούς, καθώς ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο πλέον για 14 νεκρούς και τρεις αγνοούμενους.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής (10/09), βρέθηκαν άλλες δύο σοροί στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Νωρίτερα, είχε εντοπιστεί νεκρός ένας 58χρονος άνδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η σορός του εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα και ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Χθες, είχε εντοπιστεί νεκρός ένας 77χρονος άνδρας, ο οποίος εντοπίστηκε στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή Τουρκονέρι.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα πρόκειται για έναν από τους αγνοούμενους της κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία και αγνοείτο στην παραλία Πάλτση ανατολικά του Πηλίου. Τα ίχνη του άτυχου άνδρα αγνοούνταν από τις 06-09-2023. Η ανάσυρση της σορού από τη θάλασσα έγινε από άνδρες του λιμεναρχείου των Ωρεών.

Μεγάλη πληγή η καταστροφή του οδικού δικτύου στο Ανατολικό Πήλιο

Αδύνατη παραμένει η οδική πρόσβαση στο μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου την Ζαγορά, που για έκτη ημέρα παραμένει αποκλεισμένη. Το ίδιο συμβαίνει και με το Πουρί, το Ανήλιο, το Χορευτό, το Μούρεσι, τη Μακρυρράχη, το Ξουρίχτι και την Τσαγκαράδα όπου ακόμη και κάθε εναλλακτική διαδρομή έχει καταστραφεί και τα χωριά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν όχι μόνο με τον Βόλο, αλλά ούτε και μεταξύ τους αυτά τα χωριά.

Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική καταστροφή στο Πήλιο, τόσο από τον Τουρισμό όσο και από την γεωργική παραγωγή και τις δενδροκαλλιέργειες. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν» σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η πρωτοφανής κακοκαιρία μάς βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η “επόμενη μέρα” ξημερώνει με τη περιοχή να μετρά αμέτρητες και ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. […] Δεν υπάρχει οδική διασύνδεση προς Χορευτό, σε διαδρομή που βρίσκονται οι κεντρικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ψυγεία και διαλογητήριο».

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα στο ποτάμι των Τρικάλων

Τεράστια πετρελαιοκηλίδα έχει καλύψει τα νερά του Ληθαίου ποταμού σχεδόν σε όλο του το μήκος εντός της πόλης των Τρικάλων, ενώ η βαριά μυρωδιά του πετρελαίου εξακολουθεί για 4ο συνεχόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με αναφορές στο trikalavoice.gr η τεράστια πλημμύρα της Πέμπτης προκάλεσε εκτός των άλλων τεράστιες ζημιές και στα λεβητοστάσια και τα νερά παρέσυραν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.

Επιστήμονες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: “Προειδοποιήσαμε έγκαιρα, προτείναμε, μας αγνόησαν”

Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η διατάραξη και αλλοίωση, μέσω παρεμβάσεων, των φυσικών οδών παροχέτευσης και διαφυγής των υδάτων, κυρίως με «καναλοποίηση» των χειμάρρων, οδήγησαν στην μεγιστοποίηση της πλημμύρας που πλήττει τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, δύσκολα θα επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας ενώ θα απαιτηθούν πολλά δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και δομικές καθώς η πλημμύρα έχει διαλύσει όλο το δίκτυο υποδομών με βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες. 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το magnesianews.gr, υπήρχε η δυνατότητα πρόληψης και περιορισμού των ζημιών αν είχαν εισακουστεί και υιοθετηθεί έγκαιρα οι προτάσεις για αντιπλημμυρικά έργα που κατέθεσαν οι επιστήμονες και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τους είχαν προειδοποίησαν για πύκνωση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η κυβέρνηση τους αγνόησαν επιδεικτικά.

Μηνύματα του 112 σε δεκάδες περιοχές

Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλησαν μηνύματα του 112 σε δεκάδες οικισμούς προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εφόσον κριθεί σκόπιμο ενώ υπήρξαν και χωριά που εκκενώθηκαν όπως και η στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο.

Καρδίτσα: Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Οι απεγκλωβισμοί συνεχίστηκαν για μία ακόμη ημέρα στα χωριά του Παλαμά Καρδίτσας, τα οποία παραμένουν βυθισμένα κάτω από το νερό, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους. 

Εκεί, οι περισσότεροι οικισμοί παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και νερό, ενώ κάτοικοι και επιστήμονες εκπέμπουν SOS για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία λόγω μολυσμένου νερού που έχει “πνίξει” τις περιοχές.

Στα 10 μέτρα το νερό του Πηνειού – Φόβοι για την Κάρλα

Χθες Σάββατο, η στάθμη του Πηνειού έφτασε στα 10 μέτρα, με τους κατοίκους να είναι επί ποδός για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.

Παραμένει χωρίς πόσιμο νερό ο Βόλος για 6η μέρα

Χωρίς υδροδότηση παραμένει ο Βόλος, καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης.

Κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες, γίνεται παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο. Για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, γίνεται διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού.

Επιχείρηση διάσωσης για επιβάτες λέμβων που ανατράπηκαν

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού τεσσάρων πυροσβεστών και τεσσάρων πολιτών στην Γιάννουλη της Λάρισας που βρέθηκαν μέσα στα ορμητικά και επικίνδυνα νερά, όται δυο σωσίβιες λέμβοι στις οποίες επέβαιναν ανατράπηκαν.

Τα οκτώ άτομα διασώθηκαν μετά από γιγάντια επιχείρηση πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και της αστυνομίας. Μια πολίτης μεταφέρθηκε προληπτικά με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι πήραν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες.

Η εκπαίδευση των πυροσβεστών τους έσωσε τη ζωή, αφού παρασύρθηκαν τουλάχιστον 500 μέτρα από την ορμή των υδάτων.

Χωρίς οδικό δίκτυο το Πήλιο – Χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό 

Υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία καταβάλλουν αδιάκοπα οι κάτοικοι του Πηλίου, που παραμένει σε πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό αλλά και με σωρεία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. 

Ζαγορά, Μακρυράχη, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα. Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά του Νοτίου Πηλίου.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν τεράστιες κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου αποκόπτοντας ολόκληρες περιοχές όπου βρίσκονταν εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες. Μετά από πέντε ημέρες, 58 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία του Χορευτού, σε επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε το Λιμενικό.