ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Θοδωρής Νίνος: Οι διαχωριστικές μας γραμμές, ένα ευχαριστώ, ένα συγνώμη και το όραμα μας για το Ρέθυμνο

Την Κυριακή το Ρέθυμνο δεν θα αποφασίσει μόνο ποιον θέλει για Δήμαρχο. Θα αποφασίσει για το αύριο του τόπου μας. Ανάμεσα στις δυο επιλογές υπάρχουν πεδία συγκλίσεων αλλά υπάρχουν και ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές.

Με βάση αυτές τις διαχωριστικές γραμμές τη νέα δημοτική περίοδο:

  • Μπαίνει οριστικά τέλος στην οικονομική ακαταστασία της ΚΕΔΗΡ. Σεβόμαστε τα χρήματα των Ρεθεμνιωτών και προχωράμε σε μια σύγχρονη οικονομική διαχείριση για το Δήμο μας.
  • Αφήνουμε πίσω τη λογική της καρεκλοθηρίας. Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για αντιδημαρχίες πενταετίας και θέσεις ανήκουν οριστικά  στο χθες.
  • Θεσπίζουμε ένα νέο δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου μακριά από τις μέχρι σήμερα αυταρχικές πρακτικές. Η πολιτική της συνεργασίας και της συναίνεσης είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις δομικές προκλήσεις της σύγχρονης αυτοδιοικητικής πραγματικότητας.
  • Σταματάμε τη λογική των έργων βιτρίνας και της εντατικοποίησης τους κατά την προεκλογική περίοδο. Η αξιολόγηση του έργου της επόμενης δημοτικής περιόδου δεν θα συνδέεται με τη μετατροπή της πόλης σε εργοτάξιο κατά την προεκλογική περίοδο.  
  • Ξεκινάμε δυναμικά με σχέδιο και πρόγραμμα και πρεσβεύουμε την ορθολογική λήψη αποφάσεων και το στρατηγικό σχεδιασμό για το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Όλη αυτή την εβδομάδα η νέα αντίληψη προσπάθησε εντέχνως να μετατρέψει την αποδοκιμασία του 55,75% σε κλίμα νίκης. Μέσα στον πανικό τους προσπάθησαν να παρουσιάσουν ότι φοβόμαστε την ήττα. Οφείλω λοιπόν όπως πάντα να είμαι ξεκάθαρος. Δεν φοβόμαστε την ήττα γιατί σε αντίθεση με τα μέλη της νέας αντίληψης έχουμε άλλες αφετηρίες. Όπως δε φοβόμαστε να  παλέψουμε σκληρά για να μην δεν αφήσουμε τον Δήμο μας σε μια δημοτική ομάδα κουρασμένη και χωρίς όραμα. Όσο ο κ. Μαρινάκης μοιράζει τσιμέντα εμείς θα μιλάμε με τους πολίτες για την επομένη μέρα του Ρεθύμνου. Βλέπουμε συνεχώς τη νέα αντίληψη να μιλάει για τη μεγάλη νίκη. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή τη λογική. Πιστεύοντας στην κρίση των Ρεθεμνιώτων  και σεβόμενοι την κυρίαρχη βούληση των συμπολιτών μας ξεκαθαρίζουμε ότι η δύναμη του συνδυασμού μας προέρχεται από τη σταθερή πίστη στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύουμε, αξίες αδιαπραγμάτευτες από την αρχή μέχρι το τέλος. Άλλωστε αν κάποιος φοβάται αυτός είναι ο κ. Μαρινάκης τον οποίο προσκάλεσα σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο και δεν είχε καν το θάρρος να εξηγήσει γιατί αρνείται.  

Θέλω να συζητήσω ειλικρινά συγνώμη από τους συμπολίτες μας για οποία ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν καλά την αντίθεση μου σε αυτές τις πρακτικές.  

Πλησιάζοντας προς το τέλος της διαδικασίας νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδίας όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Δώσαμε έναν έντιμο αγώνα και είμαι πραγματικά περήφανός για αυτό. Μέσα από όλη αυτή τη πορεία νιώθω τυχερός γιατί μέσα από τον συγκερασμό των ιδεών αλλά και τη διαφορετικότητα μας καταφέραμε να συνθέσουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα.

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που σε μια κρίσιμη στιγμή απέναντι σε όλα τα προγνωστικά σηκώθηκε και δήλωσε παρών για το ΡΕΘΥΜΝΟ και μας υπενθύμισε πόσο πολύτιμο είναι πόσο ισχυρό είναι να αγωνιζόμαστε για όσα πιστεύουμε.

Το κύριο διακύβευµα είναι ποιος μπορεί να διασφαλίσει και µε ποιο σχέδιο τη μετάβαση του Ρεθύμνου σε μια νέα εποχή, ώστε και να διατηρηθεί η ανάπτυξη, αλλά και να διαφυλάξουμε την ταυτότητα μας. Ο κ. Μαρινάκης είχε και το χρόνο και τις ευκαιρίες να λύσει πολλά από τα προβλήματα του Ρεθύμνου που παραμένουν στάσιμα.

Επιλέγουμε να μιλήσουμε για το αύριο που ανοίγεται διάπλατα μπροστά μας. Να μιλήσουμε για το δικό μας όραμα για το Ρέθυμνο, τους ανθρώπους του, τον διπλανό μας, τις γειτονίες μας, τους οικισμούς μας και κάθε ξεχωριστό κομμάτι που συνθέτει την ταυτότητα αυτού του ευλογημένου τόπου.

Ξεκινώντας το 2014 την προσπάθεια απέναντι σε ένα σαθρό σύστημα που έμοιαζε ανίκητο σκεφτόμουν τα παιδία μου, τα παιδία όλων μας και αναλογιζόμουν πόσος χρόνος απαιτείται μακριά τους από όλους εμάς που αποφασίσαμε να δώσουμε αυτή τη μάχη. Όμως ξέρετε κάτι; Κάθε φορά που αναλογίζομαι αυτό το χρόνο σκέφτομαι ότι πραγματικά αξίζει γιατί αυτή την προσπάθεια την κάνουμε για να τους παραδώσουμε μια πόλη καλύτερη, διαφορετική. Είμαστε έτοιμοι, ενωμένοι και προχωράμε δυναμικά για τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο. Ζητάμε στήριξη για να υλοποιήσουμε το όραμα μας για μια δίκαιη, εξωστρεφή πόλη, με συμμετοχικό σχεδιασμό.

Θοδωρής Νίνος