ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Τι μπορούμε να προσέξουμε στις γιορτές για να διατηρήσουμε το βάρος μας – της Καλλιόπης Στάλα

Είναι αλήθεια ότι τις ημέρες των εορτών οι πειρασμοί είναι πολλοί, συχνές έξοδοι, τραπέζια, καλή παρέα και …πολλές λιχουδιές. Με όλα αυτά δεν θέλει και πολύ αυξηθεί το βάρος μας κατά 2-3 κιλά. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέξουμε δυο τρία πραγματάκια ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Ξεκινάμε το γεύμα μας πάντα με σαλάτα. Διαλέγουμε σαλάτες χωρίς μαγιονέζα και βαριά dressings και γεμίζουμε το μισό μας πιάτο απ’ αυτήν. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να προσφέρουν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.

Τρώμε αργά το γεύμα μας. Η διάρκεια κατανάλωσης του γεύματος πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. Έτσι και ελέγχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε, και απολαμβάνουμε καλύτερα τις γεύσεις, και προλαβαίνουμε να καταλάβουμε ότι χορταίνουμε.

Προτιμάμε την γαλοπούλα. Συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων φτιάχνουμε γαλοπούλα ή αρνί ανάλογα με τον τόπο, τα έθιμα και τις συνήθειες. Σίγουρα είναι πολύ καλύτερο ανάμεσα σε αυτές τις δυο επιλογές να προτιμήσουμε την πρώτη. Συνοδευτικό της γαλοπούλας μπορούν να είναι πατάτες φούρνου ή 1 φλυτζ. ρύζι.

Ναι στα μελομακάρονα. Ανάμεσα στα δύο γλυκά που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες, καλό είναι να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα (1-2 τεμ.) έχουν λιγότερες θερμίδες απ’ τους κουραμπιέδες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Αν πάλι υπάρχουν και άλλα γλυκά στο τραπέζι, φάτε 1 κουτάλια απ’ το καθένα αλλά όχι ολόκληρα τα κομμάτια, γιατί αυξάνεται κατά πολύ το θερμιδικό κόστος.

Μικρά και συχνά γεύματα. Το ότι είναι γιορτές δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Εξακολουθούμε να τρώμε 4-5 γεύματα ημερησίως, ώστε να αποφεύγουμε μετά την υπερκατανάλωση φαγητού.

Όχι στην απόλυτη νηστεία. Κάθε υπερβολή έχει άσχημες συνέπειες. Το να είμαστε όλη μέρα νηστικοί θα έχει ως αποτέλεσμα το βράδυ στο τραπέζι να πέσουμε με τα μούτρα στο φαγητό, οπότε πάλι καταφεύγουμε στην υπερφαγία.

Προσοχή στο αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά έχουν τις λεγόμενες κενές θερμίδες. Μπορεί να αυξηθεί το βάρος μας απ’ αυτά πολύ εύκολα χωρίς να το καταλάβουμε. Καλό είναι να αρκεστούμε στο κρασί, κόκκινο ή λευκό, το οποίο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ποτά αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες, (60-80θερμ.) ανά ποτήρι.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να διατηρήσουμε το βάρος αυτές τις ημέρες. Μπορούμε να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε τις ημέρες με λίγο μόνο προσοχή!

Καλά Χριστούγεννα & ευτυχισμένο το νέο έτος!!!

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Στάλα Καλλιόπη