ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Το κολατσιό του …Μαθουσάλα!

πρωινό μαθουσάλαΌλοι έχουμε ακούσει για τον μαθουσάλα και όλοι τον έχουμε αναφέρει σαν παράδειγμα όταν μιλάμε για κάποιον που έχει ζήσει πολλά χρόνια. Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα κ ας μάθουμε ποιο ήταν το διατροφικό του μυστικό.

Ο Μαθουσάλας χαρακτηρίζεται ως ο βιβλικά μακροβιότερος άνθρωπος. Ήταν γιος του Ενώχ και παππούς του Νώε. Σύμφωνα με τη διήγηση της Βίβλου σε ηλικία 187 ετών γέννησε το Λάμεχ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη και πέθανε ένα έτος πριν τον κατακλυσμό.

Υποστηρίζεται ότι η μεγάλη ηλικία του Μαθουσάλα οφείλεται σε μια αρχαία παρατυπία που μετέτρεπε τους μήνες σε χρόνια. Έτσι υποθέτουν ότι ο Μαθουσάλας είχε πεθάνει σε ηλικία 85 ετών (θεωρείται πάρα πολύ για τις συνθήκες της εποχής).

Ποιο ήταν όμως το μυστικό της διατροφής του, που τον έκανε να είναι υγιής και δυνατός;

Ο μαθουσάλας λοιπόν είχε μία καθημερινή συνήθεια, έβαζε σε ένα μεγάλο μπολ ποσότητες από διάφορα είδη καρπών όπως, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, κουκουνάρια, καρύδια μακαντέμια, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, όπως επίσης και ποικιλία από αποξηραμένα φρούτα όπως, δαμάσκηνα, βερίκοκα, χουρμάδες, σταφίδες, κράνμπερις κτλ. Δυο φορές την ημέρα λοιπόν, πρωί και απόγευμα έτρωγε μία χούφτα απ’ το παραπάνω μίγμα και γέμιζε τον οργανισμό του με ενέργεια, κάλυπτε τις ημερήσιες ανάγκες του σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά οξέα.

Να προσθέσω επίσης ότι οι παραπάνω καρποί βοηθούν στην αύξηση της μνήμης, της συγκέντρωσης, βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου, προκαλούν κορεσμό και φυσικά προάγουν την καλή διάθεση.

Πολύ εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό σνακ. Ας το εντάξουμε και εμείς το καθημερινό μας διαιτολόγιο ακολουθώντας το παράδειγμα του Μαθουσάλα.

Στάλα Καλλιόπη
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ.Πορτάλιου 7, Ρέθυμνο