ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Το… κόλπο με το κούρεμα των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο

Με απλά… μαθηματικά φιλοδοξεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο την εξίσωση του PSI και τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τελικά μπορεί να τα καταφέρει, αλλά μάλλον όχι χωρίς να ενεργοποιήσει τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (CAC).

Όλα ξεκινάνε από τη δομή του Χρέους και ειδικότερα με το δίκαιο στο οποίο υπάγονται τα ομόλογα που πρόκειται να ανταλλαγούν. Επί συνόλου 206 δισ. ευρώ, τα 177 δισ. ευρώ υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο και γι’ αυτά το όριο ενεργοποίησης των CAC’s είναι το 66,6% και όχι το 75% που ισχύει για το σύνολο των ομολόγων.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμετοχή 118 δισ ευρώ (που αντιστοιχεί στο 66,6% των 177 δισ ευρώ), μπορεί να ενεργοποιήσει τις Ρήτρες και να επεκτείνει το “κούρεμα” στο σύνολο των 177 δισ ευρώ που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι με αυτό το τρόπο εξασφαλίζει αυτομάτως συμμετοχή στο PSI του 86% των ομολογιούχων (τα 177 δισ. είναι το 86% των 206 δισ. ευρώ), άρα φτάνει κοντά στο 90% που είναι ο βασικός στόχος.

Ας δούμε τώρα πόσο εύκολα είναι όλα αυτά στη πράξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής του IIF που δήλωσαν συμμετοχή, κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 90 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες που δεν συμμετέχουν στη συντονιστική Επιτροπή κατέχουν άλλα 23,5 δισ. ευρώ, τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία άλλα 23 δισ. ευρώ, ενώ η γερμανική “bad bank” FMS Wertmanagement – που οι πληροφορίες λένε ότι θα συμμετάσχει – έχει στο χαρτοφυλάκιο της άλλα 8 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς… ιδιαίτερη προσπάθεια έχουμε μια συμμετοχή κοντά στα 145 δισ. ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο υπουργείο Οικονομικών τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει φτάσει στον επιθυμητό στόχο, επιτρέποντας έτσι στο Eurogroup τη Παρασκευή να ανάψει πράσινο φως στην εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης…

πηγή