Μετά τις προβολές στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 4 και 6 Μαρτίου στην αίθουσα «Φρίντα Λιάπα», το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» έρχεται και σε επιλεγμένες πόλεις της περιφέρειας για προβολή.
Όπως ανακοινώθηκε στον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ και στους δημοσιογράφους παραγωγούς Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη από τους αρμόδιους παράγοντες της διοργάνωσης, το φιλμ έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στο Ρέθυμνο από την Κινηματογραφική Λέσχη στον κινηματογράφο «Απόλλων».
«Το Αμάρι στις φλόγες», διάρκειας 37′ στις προβολές του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και συγκίνηση από τους εκατοντάδες Κρητικούς και Μακεδόνες και μάλιστα η ΕΤ3 στην πρωινή εκπομπή της Έλσας Ποιμενίδου «Καθημερινά και άλλα» αφιέρωσε ένα ημίωρο του προγράμματός της, όπου οι δυο παραγωγοί αναφέρθηκαν εκτενώς στο φιλμ και στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής, με τα ολοκαυτώματα των οκτώ χωριών του «Κέντρους» και την εκτέλεση των 164 κατοίκων τους…
«ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ…»
Στο τέλος της προβολής ανάμεσα στον Γιάννη Κανελλάκη και το κοινό αναπτύχθηκε ένας καρποφόρος διάλογος με παρεμβάσεις από την καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Ριτσάτου, την συνταξιούχο σύμβουλο Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Όλγα Απανωμεριτάκη αλλά και Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν από διάφορες θέσεις στην Κρήτη και πληροφορήθηκαν την ιστορία της. Ωστόσο, συγκίνηση προκάλεσε, η ομιλία του κ. Ζαχαρία Μπαγουράκη από το Άνω Μέρος, μόνιμου κατοίκου Θεσσαλονίκης, που έλαβε το λόγο, και μίλησε για τις φρικτές εμπειρίες του ως μικρό παιδί από το ολοκαύτωμα και τα όσα ακολούθησαν ενώ μεγάλωνε.
Αργότερα, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αφού τους συνεχάρη για το έργο τους και τους ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία τους να ανασύρουν τις θηριωδίες των Γερμανών στον τόπο του από το συρτάρι της λήθης, σημείωσε ότι τα τραγικά γεγονότα του Αμαρίου ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό και γίνονται γνωστά μόνο σήμερα μέσα από τέτοιες διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας.