ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Το προσφυγικό παραλύει η Ευρώπη – Στην Ελλάδα τα “βέλη”!

πρόσφυγεςΑπειλές για «αποπομπή» της Ελλάδας από τη Σέγκεν, επιθέσεις εναντίον αλλήλων, ρήξεις στους κόλπους κυβερνήσεων και στη μέση οι χιλιάδες παγιδευμένοι άνθρωποι εντός και εκτός συνόρων, στην κορύφωση του χειμώνα.

Στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ ήταν ευκαιρία για να ασκηθούν πιέσεις.

Ετσι οι υπουργοί αφενός έδωσαν το πράσινο φως στην Κομισιόν για να προχωρήσει τη διαδικασία που ενδέχεται να οδηγήσει στην παράταση πέραν των έξι μηνών και μέχρι δύο χρόνια, των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στο πλαίσιο του Αρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν.

Και αφετέρου, σύμφωνα με τον Ολλανδό υφυπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Κλαας Ντάικχοφ, έδωσαν «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με «ευελιξία» και «πραγματισμό» και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή «υπό έλεγχο».

Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε μάλιστα τη θετική στάση του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ προς αυτό το ενδεχόμενο.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, ο Κ. Ντάικχοφ δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει «μεγάλης στήριξης» από τα κράτη μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη μέλη διατηρούν την «πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων».

ροές μετανάστες

Η «απομόνωση» της Ελλάδας

Παρότι διαψεύστηκαν από την Κομισιόν σχέδια εκδίωξης της Ελλάδας, η συζήτηση φαίνεται ότι συνεχίζεται στο παρασκήνιο, ενώ και δημόσια πολλοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι για το προσφυγικό φταίει η Αθήνα.

Ο Βέλγος υπουργός μετανάστευσης Τέο Φράνκεν δήλωσε σήμερα ότι επειδή η χώρα μας είναι πολύ αδύναμη για να φυλάξει τα βόρεια σύνορα της με τα Σκόπια θα πρέπει να της επιβληθεί ένας «μηχανισμός κυρώσεων», σύμφωνα με τον οποίο όταν αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που θα φθάνουν στην Ελλάδα, η Αθήνα θα υποχρεώνεται να τους κρατήσει εδώ.

Μιλώντας στο κανάλι VRT ο Φράνκεν υποστήριξε ότι «οι Ελληνες θα πρέπει να φορτωθούν τις επιπτώσεις» εάν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της Σένγκεν παραταθούν για άλλα δυο χρόνια, όπως εξετάζεται τώρα.

«Προφανώς», διακήρυξε, «οι ελληνικές κρατικές δομές είναι πολύ αδύναμες για να τα καταφέρουν από μόνες τους» διακήρυξε, παραθέτοντας την ιδέα να οργανωθούν «κλειστές εγκαταστάσεις» που να μπορούν να στεγάσουν έως 300.000 ανθρώπους (!) οι οποίες θα είναι υπό την επίβλεψη των χωρών μελών της Ε.Ε.

Και μετά ήρθε η νέα επίθεση από την Αυστρία. Ο κεντροδεξιός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, στήριξε με δηλώσεις του την συνάδελφό του υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, διαμηνύοντας ότι είναι «νόμιμη» η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, αφού όπως είπε είναι σίγουρος πως δεν λειτουργεί το σύστημα στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή στην Ελλάδα).

Είναι «μύθος» ότι δεν μπορούν να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, είχε δηλώσει η Μικλ-Λάιτνερ, ισχυριζόμενη ότι «είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση».

Να «ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της» όταν αναφέρεται στις «δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα για το προσφυγικό» τής απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Και η Frontex όμως διέψευσε την Αυστριακή υπουργό. Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμού. «Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς (στην Ελλάδα) δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη», υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ. «Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου» και όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. «Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης».