Οι βελγικές Αρχές -και όχι μόνο- (βλέπε CIA) θα αποτυπώσουν με ακρίβεια τις επαφές που είχε η Εύα Καϊλή με Έλληνες υπουργούς, επιχειρηματίες και αθλητικούς παράγοντες για λογαριασμό συγκεκριμένων επενδυτικών πρότζεκτ του Κατάρ.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Βερύκιος στο ieidiseis.gr, τρόμος επικρατεί στον πολιτικο-επιχειρηματικό κόσμο της Αθήνας από την κατάσχεση των τηλεφώνων και των υπολογιστών της Εύας Καϊλή.
Ο φόβος και ο τρόμος εστιάζεται στο γεγονός ότι οι βελγικές Αρχές -και όχι μόνο- (βλέπε CIA) θα αποτυπώσουν με ακρίβεια τις επαφές που είχε η Εύα Καϊλή με Έλληνες υπουργούς, επιχειρηματίες και αθλητικούς παράγοντες για λογαριασμό συγκεκριμένων επενδυτικών πρότζεκτ του Κατάρ.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εύα Καϊλή λόγω των άριστων σχέσεων που είχε με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά με τον πρωθυπουργό λειτουργούσε ως «πρέσβειρα» επενδύσεων με το Κατάρ. Ειδικότερα με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης – λένε οι ίδιες πηγές ότι- η κ. Καϊλή πάσχιζε για την προώθηση ενός μεγάλου αθλητικού επενδυτικού πρότζεκτ για λογαριασμό συγκεκριμένου εγχώριου επιχειρηματικού ομίλου.
Στις Βρυξέλλες εκτός από το Κατάρ (Qatar Investment) δραστηριοποιούνται ανάλογα επενδυτικά λόμπι και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κίνας. Ειδικότερα για το κινεζικό λόμπι που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες, υπό την σκεπή των ΗΠΑ διεξάγεται πολύμηνη έρευνα στην οποία έχουν ήδη εμπλέκονται συγκεκριμένα άτομα για τα οποία έχουν ενημερωθεί οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών καταγωγής τους και από τις οποίες έχει ζητηθεί η δική τους συνδρομή.
L’Echo: Συνελήφθη και o πατέρας της Εύας Καϊλή
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όσον αφορά στη σύλληψη της Εύας Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς καθώς, όπως έγινε γνωστό το πρωί του Σαββάτου (10/12), συνελήφθη και ο πατέρας της εφόσον εντοπίστηκε με βαλίτσα, η οποία ήταν γεμάτη με χρήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «L’Echo», o πατέρας της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε «στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά και βρισκόταν σε κίνηση, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του, όπως πιστεύουν οι ερευνητές». Η Εύα Καϊλή, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, διανυκτέρευσε σε κελί και επισημαίνεται: ««Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν, την Παρασκευή (09/12) στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής (09/12)».
Ακόμα, στο δημοσίευμα της «L’Echo» με τίτλο «Σάκοι με μετρητά βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και προστίθεται ότι – μέχρι στιγμής – έχουν γίνει πέντε συλλήψεις στις Βρυξέλλες και δύο στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθοράς, υπό την ηγεσία του βελγικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, της ομοσπονδιακής εισαγγελίας και του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.
Βέβαια, επί του παρόντος, δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της ευρωβουλεύτριας, η οποία διεγράφη τόσο από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμα, επισημαίνεται ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο.
Ποιοι έχουν συλληφθεί
Υπενθυμίζεται ότι συνλήφθησαν στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή (09/12), στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου λόμπινγκ. Αυτού που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθεια να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα «Le Soir». Μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Ακόμα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, στέλεχος του κόμματος Articolo Uno και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC, Λούκα Βιζεντίνι.
Σύμφωνα με τη «Le Soir», η Αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται ότι βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μαζί με τον Λούκα Βιζεντίνι είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Επισημαίνεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, αλλά συνεχίζει να έχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία πλέον ανήκει, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής.
Ο 53χρονος Βιζεντίνι ήταν ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών και άρχισε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Στη συνέχεια, πέρασε στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι, επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ένας άλλοτε βοηθός του Αντόνιο Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι τους είναι ιταλικής καταγωγής.
Η «Le Soir» σημειώνει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Αντόνιο Παντσέρι, που είχε στο παρελθόν βρεθεί επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι παράλληλα πρόεδρος και της οργάνωσης «Fight Impunity». Αυτή η οργάνωση προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας όταν πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (09/12), έγινε έφοδος από τις Αρχές μεταξύ άλλων και στα κεντρικά γραφεία της «Fight Impunity» στις Βρυξέλλες.
Οι Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στις Βρυξέλλες, υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου – το Κατάρ όπως αναφέρει η «Le Soir» – επιχείρησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο παράνομο. Ερευνάται εάν έγινε δωροδοκία ατόμων στις Βρυξέλλες.«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια Εισαγγελία. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι σημερινές έρευνες επέτρεψαν στους ανακριτές να κατασχέσουν 600.000 σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία πρόκειται τώρα να εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας».
«Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το «Politico».