ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Νηστεία, τι πρέπει να προσέξουμε – της Καλλιόπης Στάλα

Η νηστεία πέρα από την θρησκευτική της υπόσταση, είναι και μία ευκαιρία για αποτοξίνωση. Βασίζεται στην αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) και στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια).

Τα οφέλη απ’ την νηστεία είναι πολλά. Συγκεκριμένα, η απομάκρυνση ζωικών τροφών απ’ το διαιτολόγιο, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου λίπους που είναι και το πιο επικίνδυνο για την υγεία. Αυτό αμέσως έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τιμών της χοληστερόλης και των γλυκεριδίων. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λόγω του καλίου και των φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα. Ταυτόχρονα με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ακατέργαστων δημητριακών, τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Ακόμη, οι άνθρωποι που νηστεύουν φαίνεται να έχουν λιγότερο οξειδωτικό στρες, γενεσιουργός αιτία εμφάνισης της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος (νόσος του Πάρκινσον και Άλτσχαϊμερ). Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας με λίγο προσοχή, μπορεί να επιτευχθεί μείωση του σωματικού βάρους.

Βέβαια όσοι κάνουν νηστεία πρέπει να προσέξουν την προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη. Η φυτική πρωτεΐνη, των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Η πρωτεΐνη των οσπρίων δεν περιέχει κάποια αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη των δημητριακών και το αντίστροφο. Έτσι είναι απαραίτητος ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών, για να αυξηθεί η βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Η αποχή απ’ το κρέας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σιδήρου. Σίδηρο μπορούμε να πάρουμε απ΄ τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι και απ΄ τα όσπρια. Λόγω όμως του ότι ο φυτικός σίδηρος δεν έχει μεγάλη απορροφησιμότητα απ΄τον οργανισμό, συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως ντομάτα, πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών. Σίδηρο επίσης μας δίνει το Κινόα, η βρώμη, το κεχρί, το σουσάμι, τα κουκουνάρια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, οι ελιές, τα ξερά φρούτα (ιδίως σταφίδες και βερίκοκα) και η σόγια.

Στην νηστεία δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά, οπότε πρέπει να βρούμε άλλες πηγές ασβεστίου. Ασβέστιο βρίσκουμε στα σκουρόχρωμα λαχανικά (μπρόκολο και σπανάκι), στο κρεμμύδι, στο σουσάμι, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στα προϊόντα σόγιας και στο ταχίνι.

Ω-3 λιπαρά οξέα συναντάμε στον λιναρόσπορο, στα καρύδια, και στα κάσιους.

Η νηστεία λοιπόν, αποτελεί μια ευκαιρία για αποτοξίνωση και ρύθμιση του σωματικού βάρους, αρκεί να γίνει σωστά.

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ.Πορτάλιου 7 (1ος όροφος)