ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Καλοκαίρι στο “Τούρκικο”

Καλοκαίρι στο "Τούρκικο"Η σχολική χρονιά είναι προ των πυλών. Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι που μας άφησε μια ιδιαίτερα γλυκιά ανάμνηση, μια που τουλάχιστον εμείς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, του γνωστού στους περισσότερους Ρεθεμιώτες και ως «Τούρκικο», ζήσαμε φέτος πρώτη χρονιά το «Καλοκαίρι στο Τούρκικο».

Το σχολείο μας αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε.

Η πολυπολιτισμικότητά του παντρεύει το διαφορετικό με την ανάγκη για ομαλή συμβίωση. Στο σχολείο μας, όπως και στην Ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, συναντιούνται και συνυπάρχουν παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και τάξεις. Όλα μαζί, με τη καθοδήγηση του Διευθυντή και των Δασκάλων μας μοχθούν να εφοδιαστούν με γνώσεις και αξίες ώστε να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχολείο όμως κλείνει κάθε καλοκαίρι και τα παιδιά χωρίζονται για να ξεκουραστούν. Συνήθως κάπου εδώ χρονικά αρχίζει ο θερινός Γολγοθάς των γονιών, που καλούνται να βρούνε ένα καλύτερο τρόπο από το παρκάρισμα μπροστά στην τηλεόραση για να περάσει ο χρόνος των παιδιών. Πόσο μάλλον όταν εργάζονται, «ζορίζονται» από την καθημερινότητα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν σε κάποια δραστηριότητα.
Ο Σύλλογός μας, αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία να απασχολήσει δημιουργικά τους μαθητές μας, αλλά και παιδιά από άλλα σχολεία του νομού, λειτουργώντας ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα πρόγραμμα, καλώντας τα να σμίξουν το 2013 για ένα «Καλοκαίρι στο Τούρκικο». Στους χώρους του σχολείου μας, αλλά και μέσα από εξορμήσεις στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, προσπαθήσαμε να περάσουν τα πρωινά τους ευχάριστα αλλά και μορφωτικά.

Την ιδέα αρχικά είχε ο Διευθυντής μας, ο κος Κλεόνικος Σταυριδάκης τον οποίο ευχαριστούμε για την βοήθεια που μας πρόσφερε όποτε τον χρειαστήκαμε. Το δύσκολο ρόλο της συντονίστριας του προγράμματος ανέλαβε η κυρία Ποιμενίδου Ειρήνη (πτυχιούχος Νοσηλευτικής, πτυχιούχος Ε.Α.Π. τμήμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό) που αποτέλεσε τον συνδετικό μας κρίκο, οργανώνοντας τις προσπάθειες των συντελεστών, των γονιών καθώς και των παιδιών. Το μεγαλύτερο βάρος του εγχειρήματος επωμίστηκαν οι εκπαιδευτικοί μας, οι κυρίες Νταγιαντά Ευτυχία (εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης), Μανωλάκη Φωτεινή (καθηγήτρια Μαθηματικών), Κυριακάκη Φανή (εκπαιδευτικός Προσχολικής Αγωγής), Παπακώστα Αλίκη (εκπαιδευτικός Προσχολικής Αγωγής) , Δημητριάδη Άννα (καθηγήτρια Αγγλικής και Γαλλικής Φιλολογίας), Σφακιανάκη Ειρήνη (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) και ο μοναδικός κύριος εκπαιδευτικός μας ο Κυπαρίσης Γιώργος (καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο σχολείο μας), οι οποίοι πλαισιώθηκαν από τους Περράκη Αμαλία (εικαστικός), Καλφούντζο Κωνσταντίνο (εικαστικός), Τσουκνάκη Μαρία (θεατρολόγος),Καλαντζίδου Κάκια (θεατρολόγος) και Σακελλαρίου Βάσια (δασκάλα χοροκίνησης).

Μεγάλη και ουσιαστική ανάσα στο πρόγραμμά μας, προσέφερε το πανεπιστήμιο της πόλης μας με περισσότερους από 80 φοιτητές από τα τμήματα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης και τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ συνέβαλαν και φοιτητές από τα Παιδαγωγικά τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλονίκης οι οποίοι βοήθησαν και συμμετείχαν ενεργά σε καθημερινή βάση στις δραστηριότητες μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συμπαράσταση και τη συνεργασία τις καθηγήτριες Χατζηδάκη Ασπασία (Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης) και Κοντογιάννη Διονυσία (Παιδαγωγικό τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης).

Σε σχεδόν καθημερινή βάση είχαμε την ευγενική προσφορά από εθελοντές όπως οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ρεθύμνου, που έδειξαν πρώτες βοήθειες και αγωγή υγείας στα παιδιά, ο κύριος Μάντζιος Χρήστος (καθηγητής Φυσικής) που ενθουσίασε κυριολεκτικά με τα πειράματα φυσικής, η κυρία Γαβριλάκη Ειρήνη (Τμηματάρχης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου ) που επιμελήθηκε διαπολιτισμική ενότητα με θέμα τους Ρωμά με χρήση μουσειοσκευής, ενώ ταξίδεψε στο χρόνο με τα παιδιά μας μέσα από πρόγραμμα μουσειακής αγωγής βιωματικού χαρακτήρα, ο κύριος Σανιδάς Απόστολος (καθηγητής Φ.Α. ιδρυτής του Συλλόγου TAEKWODO Απόλλων Ρεθύμνης) που εντυπωσίασε τα παιδιά με τις δυνατότητες του αθλήματός του, ο κύριος Βαράκης Νίκος (παιδίατρος και σύμβουλος θηλασμού IBCLC) που μίλησε στα παιδιά για την αξία του μητρικού θηλασμού, οι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Ρεθύμνου που ενημέρωσαν για τις δράσεις τους και εκπαίδευσαν τα παιδιά για να προστατεύονται από κινδύνους της καθημερινότητας και τέλος εκπρόσωποι της Αστυνομικής Δ/νσης Ρεθύμνης μίλησαν για το δύσκολο έργο που επιτελούν και πως τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια με την παρουσία τους.

Με ενθουσιασμό και πολλές φορές συγκίνηση καλοδέχθηκαν τα παιδιά μας στο χώρο εργασίας τους, δείχνοντας τους έμπρακτα το καρπό του μόχθου τους, επαγγελματίες όπως ο μοναδικός τεχνίτης παραδοσιακού φύλλου Χατζηπαράσχος Γεώργιος, ο οργανοποιός Παπαλεξάκης Γ. Νικόλαος, ο ζαχαροπλάστης Σκαρτσιλάκης Νικόλαος στο Εργαστήρι «Μόνα Λίζα» και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» και στο τυπογραφείο όπου αυτή εκδίδεται.

Οι συντελεστές του προγράμματος, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της θέσης του σχολείου μας στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και τις ευκαιρίες πολιτισμού που προσφέρει ο τόπος μας, πήραν τα παιδιά και επισκέφτηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, το Αρχαιολογική Μουσείο Ρεθύμνης (Γαβριλάκη Ειρήνη πρόγραμμα μουσειακής αγωγής βιωματικού χαρακτήρα), το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία (Σιμιτζή Βασίλη, τμήμα Δυτικής Κρήτης), το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητρόπολης Ρεθύμνης, την έκθεση του Βαγγέλη Τερζή “Ανεξίτηλες μορφές” με ανακυκλώσιμα υλικά στην αίθουσα Πυροβολικού στη Φορτέτζα, το Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης (Ξενικάκης Γεώργιος: εργαστήρι ψηφιδωτού, Μοσχονάς Ηλίας: εργαστήρι Λιθογλυπτικής και Ξυλογλυπτικής, Δασκαλάκης Κώστας εργαστήρι υφαντικής, Σταύρος Περιστεράκης,”Είδωλα Χρώματα”, κατασκευές από χαρτοπολτό και Εργαστήρι βιβλιοδεσίας).

Εκεί ήταν για εμάς, όταν χρειαστήκαμε τις συμβουλές και τη βοήθειά της, η ψυχολόγος Πανταλού Κατερίνα, ενώ ο κτηνίατρος Αντωνακάκης Γεώργιος περιέθαλψε και αποκατέστησε χειρουργικά κάταγμα στο πόδι περιστεριού στο σχολείο μας, το οποίο υιοθετήθηκε από το πρόγραμμα και βαφτίστηκε «Τουίτι».

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας, την κυρία Πετρογιαννάκη Στεφανία (υπεύθυνη κυλικείου, τραπεζαρίας και επίβλεψης αύλειου χώρου) με θερμές ευχές για περαστικά από το ατύχημα που είχε προς το τέλος του προγράμματος και τη κυρία Νάκη Μαρία (υπεύθυνη καθαριότητας, τραπεζαρίας και επίβλεψης αύλειου χώρου) για την προσφορά τους.

Ευχαριστούμε τους Διευθυντές του 2ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, κύριους Πεδιαδίτη Αλέκο και Σάρρο Κωνσταντίνο αντίστοιχα, που μας παραχώρησαν προτζέκτορες για την διάρκεια του προγράμματος.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Ρεθύμνου που μας παραχώρησε τους χώρους του σχολείου και συγκεκριμένα τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κύριο Γεωργαλή Γεώργιο που μας ενθάρρυνε και μας συμπαραστάθηκε.

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς των μαθητών για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους.

Ευχαριστούμε τα παιδιά που συμμετείχαν, που με τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό τους, μας αγκάλιασαν και μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε.

Ευχαριστούμε όλους τους παραπάνω και τον καθένα ξεχωριστά που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο.

Με εκτίμηση,
Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

…και κάτι ακόμα:
Το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00, σας περιμένουμε στο προαύλιο του σχολείου μας, να μας φέρετε σχολικό υλικό, καινούργιο ή παλιό σε καλή κατάσταση (τσάντες, τετράδια, γόμες, ξυλομπογιές, ψαλιδάκια κλπ), προκειμένου να το διαθέσουμε σε οικογένειες που με την έναρξη του σχολικού έτους θα δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών-παιδιών τους.