ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Άη Βασίλης: εκπαιδευτική ιστορία με μεγάλο πλάτος και βάθος χρόνου

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών (5 Οκτωβρίου),οι Ημέρες Ρεθύμνου 2021 διοργάνωσαντην περασμένη Κυριακή 3 Οκτωβρίου ξενάγηση με τον τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα. Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία του Αγίου Βασιλείου», η οποίααναφέρονταν στην περίοδο 1840-2000.Η εφετινή είναι η τέταρτη κατά σειρά που διεξάγεται την ημέρα αυτή. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Στο παλιό διδακτήριο-σχολικό μουσείο του Αγίου Ιωάννη

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από το Ρέθυμνο με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και πραγματοποίησαν την πρώτη στάση στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καμένος. Σ’ αυτό λειτουργούσε σχολείο τουλάχιστον από το έτος 1880. Τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανόλης Ζαμπετάκης και η γραμματέας Χρύσα Καλιγιάννη. Όλοι εκτίμησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειές τους να συντηρήσουν την πολιτιστική ζωή του χωριού τους, ιδιαίτερα με τη λειτουργία θεατρικής ομάδας, αλλά και την μετατροπή του διδακτηρίου της περιόδου της Κρητικής Πολιτείας σε αίθουσα αναπαράστασης της εκπαιδευτικής ζωής.

Στο διδακτήριο της Μύρθιου

Η επόμενη στάση πραγματοποιήθηκε στη Μύρθιο, όπου σχολείο πρωτολειτούργησε μεταξύ των ετών 1836 και 1840. Από το 1878 λειτούργησε και ελληνικό σχολείο. Στο νεότερο διδακτήριο  του έτους 1954 σήμερα στεγάζεται νηπιαγωγείο.Τους ξεναγούμενους υποδέχτηκε η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καλατζιδάκη Μαρία.

Στη Μονή Πρέβελη

Η τρίτη στάση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεργάτη της εκπαίδευσης κατά τον 19ο αιώνα στον Άγιο Βασίλειο Μονή Πρέβελη. Τους ξεναγούμενους υποδέχτηκε ο π. Ιάκωβος, ο οποίος τους μίλησε με απλά και ουσιαστικά λόγια, που όλοι εκτίμησαν ιδιαιτέρως.

Στο πιο παλιό διδακτήριο του Σπηλίου, σήμερα Εκκλησιαστικό Μουσείο

Σειρά είχε η πρωτεύουσα της τέως επαρχίας, το Σπήλι, στο οποίο αλληλοδιδακτικό σχολείο πρωτολειτούργησε το έτος 1858. Στο σωζόμενο παλιό διδακτήριο, στο οποίο σήμερα λειτουργεί Εκκλησιαστικό Μουσείο, υποδέχτηκε τους ξεναγούμενος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαδάκης.

Στη Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού

Ακολούθησε η Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού, ο εκπαιδευτικός φάρος του Αγίου Βασιλείου. Τους ξεναγούμενους υποδέχτηκε εκεί ο π. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, ο οποίος τους μίλησε αναλυτικά για την ιστορία της Μονής και της Σχολής Αγίου Πνεύματος, προσφέροντάς τους πλούσια φιλοξενία κι από ένα σχετικό βιβλίο.

Ορειβατώντας για το διδακτήριο του Πλατανέ

Στάση πραγματοποιήθηκε και στον Πλατανέ, χωριό στο οποίο λειτούργησε σχολείο όψιμα, μόλις το έτος 1934. Το διδακτήριο ολοκληρώθηκε το 1939, όμως σήμερα παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, παρότι διαθέτει πανοραμική θέα στην ευρύτερη κοιλάδα και η μακρινή εικόνα του είναι ιδιαιτέρως θελκτική.

Στο Σχολικό Μουσείο Μελάμπων

Η τελευταία στάση ξενάγησης πραγματοποιήθηκε στις Μέλαμπες. Εδώ το σχολείο είχε ιδρυθείπρο του έτους 1848 και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη λειτουργία του.Η μία αίθουσα του πιο πρόσφατου διδακτηρίου στεγάζει έκθεση εκπαιδευτικών κειμηλίων, υπό τον τίτλο «Σχολικό Μουσείο Δήμου Αγίου Βασιλείου». Εδώ τους υποδέχτηκαν ο υπεύθυνος παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, εκπαιδευτικός Αντώνης Τσουρδαλάκης, και η «ψυχή» των μουσειακών συλλογών του χωριού Τέτα Νικηφοράκη.

Στο Πνευματικό Κέντρο Μελάμπων, μετά την προβολή-συζήτηση

Στις Μέλαμπες, στο Πνευματικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη στους εκπαιδευτικούς περιπάτους των «Ημερών Ρεθύμνου» προβολή – συζήτηση, από τον δρ. παιδαγωγικής και επιμελητή του Σχολικού Μουσείου του Δήμου Ρεθύμνης Χάρη Στρατιδάκη. Σ’ αυτήν έγινεαναλυτική αναφορά στη λειτουργία σχεδόν πενήντα σχολείων και σε περισσότερα από 120 διδακτήρια που τα φιλοξένησαν κατά περιόδους.

Η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ «Ημέρες Ρεθύμνου» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν και από τη θέση αυτή όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχή πραγματοποίηση του τέταρτου αυτού εκπαιδευτικού περιπάτου. Εξυπακούεται ότι αυτοί δεν θα σταματήσουν εδώ. Θα ακολουθήσουν ακόμα άλλοι τόσοι, που θα αναφέρονται στην εκπαιδευτική ιστορία του δυτικού Ρεθύμνου, του Αμαρίου, του Μυλοποτάμου και τηςπεριοχής των Αρκαδιώτικων. Οι φωτογραφίες της ξενάγησης τραβήχτηκαν από τον Στέλιο Σπιταδάκη και τον Κώστα Ράλλη και η αφίσα της εκδήλωσης σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Ανδρώνη.

ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2021