ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Όχι σε νέα μέτρα μετά το 2018

Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού στα θύματα, στις οικογένειες και στους οικείους των χθεσινών τρομοκρατικών ενεργειών καθώς επίσης και την αμέριστη συμπαράσταση στον γερμανικό, ρωσικό και τουρκικό λαό, αλλά και σε όλους τους λαούς του κόσμου που υποφέρουν από τον πόλεμο και την τρομοκρατία ως «το ελάχιστο που οφείλουμε αυτήν την στιγμή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην του ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις στήριξης δεν αρκούν καθώς απαιτείται ταυτόχρονα αναστοχασμός, και πολιτική δράση διότι «από τις δικές μας αποφάσεις εξαρτάται αν ο κόσμος θα βαδίσει προς τα εμπρός ή, αν θα οπισθοχωρήσει σε ένα καθεστώς γενικευμένης βίας και μισαλλοδοξίας».

«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την σημασία του γεγονότος ότι η Ελλάδα είναι πεδίο ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια της ομιλίας του είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση με το 25% σχεδόν του ΑΕΠ κατεστραμμένο το διάστημα 2010 – 2014, το κοινωνικό κράτος σχεδόν ισοπεδωμένο και την ανεργία σε εφιαλτικά επίπεδα.

«Ας το θυμόμαστε, γιατί σήμερα υλοποιούμε μια πολιτική διεξόδου. Την ώρα που οι καταστροφείς της κοινωνίας και της οικονομίας, αυτοί που υπέγραφαν λευκά χαρτιά, μας κουνάνε το δάχτυλο και μας χαρακτηρίζουν ανάλγητους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια δύσκολη αλλά υλοποιήσιμη συμφωνία της οποίας το τέλος είναι το αργότερο στα μέσα του 2018″ και πρόσθεσε “από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλα μέτρα.”

Αποστέλλοντας, όπως είπε, “ένα μήνυμα και έξω από την χώρα και μέσα σε αυτήν”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί μέσω της υλοποίησης ενός οδικού χάρτη που περιλαμβάνει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος “τα οποία αποτελούν υποχρέωση των εταίρων μας”, την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την έξοδο στις αγορές το 2017.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία, “παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις”, αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας, πλέον των 4 μονάδων, από το 2015, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα παραμένει τεράστιο.

“Στόχος μας είναι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η αναγεννημένη ελληνική Δημοκρατία να είναι μια κανονική χώρα”, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, οριοθετώντας ως έναν από τους δείκτες κανονικότητας, η ανεργία να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ.

Σε οτι αφορά τα πρόσφατα μέτρα αναδιανομής, είπε, επίσης χαρακτηριστικά, ότι “παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις, δεν ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης.”

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ένα καλό νέο το οποίο είναι πως στις 22 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί το μέτρο αναδιανομής που αφορά στις συντάξεις για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και αφορά 1.600.000 συνταξιούχους και ένα κακό νέο που είναι πως “ο σύντεκνος σας, ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με αυτό.”

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ “διαφώνησε εκ των υστέρων και μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η αντίδραση ενός μέρους των δανειστών” και πρόσθεσε ότι “όταν φτερνίζονται οι ακραίοι εκ των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης παθαίνει κρυολόγημα.”

Σε ότι αφορά την στάση μιας “σημαντικής πτέρυγας των δανειστών λόγω του ειδικού βάρους των χωρών που εκπροσωπούν”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι “δεν μας κάνει κανένας χάρη, τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον μόχθο του ελληνικού λαού και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, και για τις διάφορες λίστες που πρέπει να εξεταστούν ώστε να αρχίσουν να αποδίδουν.”

“Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας υποδείξει πως θα διανέμουμε τα ποσά που πλεονάζουν από τους κόπους του ελληνικού λαού” είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι “καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες κάποιων εταίρων, αλλά λέμε ότι δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.”

“Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν” τόνισε, προσθέτοντας “απαιτούμε την εφαρμογή της συμφωνίας από τους εταίρους”.