ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Ρεθύμνης

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, σύμφωνα με το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων που εξέδωσε το ΠΚΠΦ & ΠΕ Ηρακλείου, ανακοινώνονται τα εξής όσον αφορά τις ασθένειες της Ελιάς:

• Για το Κυκλοκόνιο

Μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του δέντρου προκαλώντας κυρίως πρόωρη φυλλόπτωση.
Οι μολύνσεις είναι πιο συχνές στα φύλλα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα την εμφάνιση κυκλικών κηλίδων στην επάνω επιφάνεια, «μάτια παγωνιού».
Περισσότερο προσβάλλονται τα παλαιότερα φύλλα στα χαμηλότερα μέρη του δέντρου. Πτώση της θερμοκρασίας (16-20οC) και βροχερός και υγρός καιρός ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας. Ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουμπολιά, η Καλαμών και η Τσουνάτη ενώ η Κορωνέϊκη είναι σχετικά ανθεκτική.
− Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα περιορίζουν την ασθένεια.
− Συνιστάται προληπτικός ψεκασμός με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, λίγο πριν την έναρξη των βροχών, σε ελαιόδεντρα ευπαθών ποικιλιών που βρίσκονται σε υγρές περιοχές.

• Για την Καρκίνωση

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο ( Pseudomonas savastanoi ) και προκαλεί το σχηματισμό μικρών εξογκωμάτων, γνωστά σαν καρκινώματα (όγκοι) στα κλαδιά, στους βραχίονες και στον κορμό των ελαιοδέντρων.
Μολύνσεις μπορεί να συμβούν όλο το χρόνο εφόσον επικρατεί υγρός καιρός και υπάρχουν στα δέντρα μη επουλωμένες πληγές. Πληγές δημιουργούνται με το ράβδισμα, το κλάδεμα ή μετά από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο.
Σοβαρές μολύνσεις γίνονται κατά τη βροχερή περίοδο, ιδιαίτερα μετά από παγετό ή χαλάζι. Κλαδιά που έχουν προσβληθεί έντονα (πολλοί όγκοι που ενώνονται μεταξύ τους) γίνονται καχεκτικά και ξηραίνονται. Στα δέντρα μικρής ηλικίας όταν σχηματιστούν όγκοι στον κορμό ή στο λαιμό προκαλούν εξασθένηση και ξήρανση των δέντρων.
Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.
Η καρκίνωση αντιμετωπίζεται με προληπτικά μέτρα:
− Αποφυγή ραβδίσματος και κλαδέματος των δέντρων με βροχερό καιρό.
− Προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά από παγετό, χαλάζι, ράβδισμα και κλάδεμα.
− Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδιών κατά την ξηρή περίοδο.
Εφόσον οι όγκοι εντοπίζονται στον κορμό ή στους βραχίονες να αφαιρούνται με κοφτερό μαχαίρι και να γίνεται επάλειψη των πληγών με πυκνό βορδιγάλειο πολτό. Τα εργαλεία κλαδέματος πρέπει να απολυμαίνονται.
− Στη φύτευση νέου ελαιώνα να χρησιμοποιούνται υγιή δενδρύλλια, από φυτώρια απαλλαγμένα από την ασθένεια.

• Για τη Φόμα (Phoma incompta)

Χρόνια μυκητολογική ασθένεια. Διαπιστώνεται από σταδιακή εμφάνιση διάσπαρτων ξερών και ημίξερων νεαρών κλαδιών (2-3 ετών) που διατηρούν τα ξερά φύλλα τους σε μεγάλα κυρίως δέντρα.
Οι μολύνσεις γίνονται από πληγές, με βροχερό καιρό και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (25-29οC). Ευνοϊκότερη περίοδος μολύνσεων είναι η άνοιξη.
− Συστηματική αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδιών και κάψιμο κατά τη ξηρή περίοδο. Τα κλαδέματα πρέπει να γίνονται αργά την άνοιξη και να απολυμαίνονται τα εργαλεία κλαδέματος.
− Προληπτικός ψεκασμός με προστατευτικά μυκητοκτόνα πριν την έναρξη των βροχών και επανάληψη αμέσως μετά τη συγκομιδή.

• Για την Καπνιά

Είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα εντόμων, κυρίως του λεκανίου. Κλαδίσκοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από μαύρο στρώμα καπνιάς που δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες (αναπνοή, διαπνοή, φωτοσύνθεση) των δέντρων. Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες με πυκνή βλάστηση.
Η καταπολέμηση του λεκανίου και το κατάλληλο κλάδεμα που εξασφαλίζει τον καλό αερισμό του εσωτερικού της κόμης περιορίζουν την καπνιά. Μια επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα μετά τη συγκομιδή βοηθάει στον καθαρισμό των δέντρων.

• Για τους Λειχήνες

Κιτρινοπράσινο επίχρισμα που καλύπτει τον κορμό και τους κλάδους των ελαιοδέντρων σε υγρές κυρίως περιοχές.
Ψεκασμός κορμών και κλάδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα με χαλκούχα σκευάσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιλέγετε τα κατάλληλα φάρμακα. Φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής. Οι εφαρμογές χαλκούχων σκευασμάτων πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τη συγκομιδή.