Η δυσπεψία (βαρυστομαχιά), είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλεται στην κακή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα κατά την πέψη. Είναι πολύ συχνή η εμφάνιση της και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο.
Τα κύρια συμπτώματα της δυσπεψίας είναι:
• Πόνος στο στομάχι
• Φούσκωμα
• Αίσθημα καψίματος στο στήθος (νιώθεις το περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέφει στον οισοφάγο).
• Ναυτία
• Έμετος
• Ερυγές (ρεψίματα)
Τα αίτια της δυσπεψίας μπορούν να είναι πολλά:
• Η δυσπεψία μπορεί να οφείλεται σε έλκος στομάχου και δωδεκαδακτύλου. Έλκος μπορεί να προκληθεί κυρίως απ’ το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ή από τη χρήση κάποιων φαρμάκων.
• Μπορεί επίσης να προϋπάρχει κάποια γαστρίτιδα. Το χαρακτηριστικό αυτής είναι ο έντονος πόνος και οι καούρες στο επιγάστριο. Τα αίτια είναι τα ίδια με αυτά του έλκους.
• Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία. Στην πάθηση αυτή χαλαρώνει ο άνω σφικτήρας του στομάχου και επανέρχεται το περιεχόμενο του στομάχου στον οισοφάγο. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι το αίσθημα καψίματος και πόνου πίσω από το στέρνο.
• Η ύπαρξη πέτρας στη χολή μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία. Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, αναγούλες, εμετός.
• Το πιο σοβαρό αίτιο είναι όγκοι στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι αίσθημα καψίματος, αναγούλες, εμετοί, απώλεια βάρους, ανορεξία.
Είναι φανερό πως οι αιτίες της δυσπεψίας μπορούν να είναι πολλές και όχι μια. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία μέσα από τις κατάλληλες εξετάσεις. Ο ρόλος του διαιτολόγου και της διατροφής είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.
Η θεραπεία για την δυσπεψία εξαρτάται απ’ την αιτία που την προκαλεί. Στην περίπτωση του έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου θα πρέπει να αποφεύγονται η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ και να γίνεται διακοπή του καπνίσματος.
Τα όξινα φρούτα και τα πικάντικα φαγητά θα πρέπει να αποφεύγονται στην περίπτωση της γαστρίτιδας. Τα όσπρια θα πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα, και όπως και στο έλκος θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση καφεΐνης και οινοπνεύματος.
Όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ισχύει ότι και στις παραπάνω περιπτώσεις, όσον αφορά τις τροφές. Στην περίπτωση αυτή όμως χρειάζεται λίγο προσοχή και κατά την διάρκεια του γεύματος. Γενικά, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να τρώμε αργά, να μασάμε καλά την τροφή, να μην μιλάμε κατά την διάρκεια του γεύματος ώστε να μην γίνεται κατάποση αέρα και να μην ξαπλώνουμε αμέσως μετά το γεύμα.
Τα λίπη και τα βαριά φαγητά θα πρέπει να περιορίζονται όταν υπάρχουν πέτρες στην χολή. Θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση φυτικών ινών και νερού.
Θεραπεία για τα συμπτώματα της δυσπεψίας υπάρχουν. Χρειάζεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και γενικότερα του τρόπου ζωής μας. Απαραίτητη είναι και η άσκηση. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει επίσης η ψυχολογία, το στρες και το άγχος, τα οποία επιβαρύνουν την κατάσταση.
Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ. Πορτάλιου 7, Καλλιθέα (1ος όροφος)