ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδρομή στην αρχαία Ελεύθερνα – διάχυση επιμόρφωσης Erasmus

Την Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην αρχαία Ελεύθερνα, με επίσκεψη και ξενάγηση στα αρχαιολογικά αξιοθέατα και το αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.

Την εκδρομή διοργάνωσε η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Ατσιποπούλου και το κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτήν απευθύνθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Λυκείου Ατσιποπούλου, καθώς και σε συναδέλφους από σχολεία του Ρεθύμνου, μαζί με τις οικογένειες και φίλους τους.

Η εκδρομή διοργανώθηκε κυρίως με τρεις σκοπούς:

  1. για λόγους φυσιολατρίας και φιλομάθειας, ως εξόρμηση σε χώρους με πλούτο γεωλογικών, ιστορικών και αρχαιολογικών αναφορών,
  2. για να φέρει κοντά ανθρώπους που ίσως δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις,
  3. ως ευκαιρία διάχυσης της επιμόρφωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ 2021-2027, Μαθησιακής Κινητικότητας Ατόμων Βασικής Δράσης 1 (ΚΑ1), του τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, με τίτλο: «Αγκαλιάζω την ψηφιακή τεχνολογία και, παράλληλα, κινούμαι στη Φύση – δραστηριοποιούμαι, σέβομαι και συνεργάζομαι».

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδρομή επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν βιωματικά προτάσεις και πρακτικές από την –χρηματοδοτούμενη από το ΙΚΥ Ελλάδος- επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα σεμινάρια: C103 – Learning outside: Living together, learning together, working together. Special focus on inclusive cooperative outdoor learning – all school levels (= Μαθαίνουμε στη φύση: Ζούμε μαζί, μαθαίνουμε μαζί, εργαζόμαστε μαζί. Ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριληπτική ομαδοσυνεργατική υπαίθρια εκπαίδευση – για όλες τις σχολικές βαθμίδες), που διοργανώθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό ICI: InterCultural Iceland (= Διαπολιτισμική Ισλανδία) και ICT and Outdoor Teaching and Learning, (= ΤΠΕ και υπαίθρια εκπαίδευση και μάθηση), που διοργανώθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy.

Δηλαδή, οι συμμετέχοντες λειτούργησαν σαν μαθητές που παίρνουν μέρος σε εκπαιδευτική εκδρομή, και εφάρμοσαν πρακτικές που στόχευαν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά μαθησιακά αποτελέσματα. Οι διοργανωτές της εκδρομής έλαβαν υπ’ όψιν τους την περίφημη Πυραμίδα της Μάθησης που πρεσβεύει ότι η ενεργή συμμετοχή κάποιου στην εκπαιδευτική διαδικασία εξασφαλίζει τα βέλτιστα μαθησιακά αποτελέσματα:

Η Πυραμίδα της Μάθησης

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδρομής χρησιμοποιήθηκαν οι εξής ψηφιακές εφαρμογές:

  • PlantNet – για ταυτοποίηση της χλωρίδας της περιοχής
  • και Geocaching – για τον εντοπισμό γεωκρυπτών.

Οι περιπατητές διέσχισαν το Απολλώνιο μονοπάτι της αρχαίας Ελεύθερνας, κάνοντας στάσεις στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (ελληνορωμαϊκούς τάφους, ρωμαϊκό λουτρό, λατομείο Περιστερές, λαξευτούς τάφους, αρχαία γέφυρα, νεκρόπολη Ορθής Πέτρας, ακρόπολη στο λόφο Πυργί, σήραγγα Υδραγωγείου, υπόσκαφες δεξαμενές, μεσαιωνικό πύργο), ενώ επισκέφτηκαν και το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας.

Τους εκδρομείς καθοδηγούσαν και ξεναγούσαν ο κύριος Νίκος Μαραγκουδάκης, αρχαιολόγος, και η κυρία Ελισάβετ Σηφάκη, ξεναγός, ενώ οι αναμνήσεις της ημέρας συγκεντρώθηκαν σε padlet με τίτλο «Εκδρομή στην Ελεύθερνα».