ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Eurogroup: Αναζητούνται αντίδοτα στην ακρίβεια

Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα, θέματα που αναμένεται να αποτελέσουν βασικά και στην ατζέντα του επικείμενου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αλλά και της Συνόδου Κορυφής στα τέλη του μήνα.

Μέτρα για τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, καθώς οι τιμές της ενέργειας τραβούν την ανηφόρα, με τις ενδείξεις να είναι άκρως αρνητικές για το προσεχές μέλλον.

Στο τραπέζι ήδη έχουν πέσει από κράτη μέλη, σειρές ιδεών, ενώ αναμένεται και από την Κομισιόν να προταθεί μια «εργαλειοθήκη» για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που απειλεί με «ενεργειακή φτωχοποίηση» πάνω από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, με βάση τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Στην «παλέτα» των μέτρων εντάσσονται προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη των νοικοκυριών, μειώσεις στο ΦΠΑ ή άλλων φόρων που συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα, προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κτλ. Βέβαια κι εδώ, όπως φάνηκε και από το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ιδέες για «αμοιβαιοποίηση» του βάρους που φέρνουν οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και συνολικά στην ενέργεια συναντούν αντιδράσεις και μένει να φανεί, τι πολιτικές κατευθύνσεις θα δοθούν τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και τους ηγέτες της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο. Πάντως ήδη στην Ελλάδα δημιουργείται ένα Ταμείο για στήριξη των νοικοκυριών, στη Γαλλία μπαίνει πλαφόν στις αυξήσεις φυσικό αέριο, ενώ στην Ισπανία μειώνονται οι ειδικοί φόροι, ωστόσο και πάλι οι δράσεις αυτές δεν φαίνονται αρκετές για να ανασχέσουν τη λαίλαπα των αυξήσεων αλλά και τις επιπτώσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα πέρα από τα νοικοκυριά..

Βέβαια, τα μέλη του Eurogroup ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen ενώ αναμένεται να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τις δημοσιονομικές αντοχές των προϋπολογισμών εν όψει των σχεδιαζόμενων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης θα τεθεί και το θέμα του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Χειμώνας και τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα τελευταία ανάλυση της Oxford Economics για την πορεία της αγοράς φυσικού αερίου, η ζήτηση την Ασία, τα προβλήματα προσφοράς, τα εξαντλημένα αποτελέσματα και ο επικείμενος βαρύς χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, που σημαίνει εκτίναξη της ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν στα ύψη τις τιμές έως και την άνοιξη του 2022. Όπως τονίζεται η λειτουργία αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια ανακούφιση, ή εναλλακτικά, η προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ. Ωστόσο η Oxford Economics παραδέχεται ότι αυτές οι λύσεις δεν μπορούν προς ώρας να «τρέξουν» δίνοντας ανάσα στους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς τα προβλήματα στους αγωγούς στις ΗΠΑ και η διαδικασία αδειοδότησης του νέου αγωγού Nordtream 2 φρενάρουν πιθανές αυξημένες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Με τις τιμές, στις διεθνείς αγορές, πάντως να έχουν πολλαπλασιαστεί (σύμφωνα με την Oxford Economics στο TTF – Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς – καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 500%.) τα Ευρωπαϊκά και βέβαια τα Ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν την έλευση του χειμώνα με τρόμο. «Οι παράγοντες που πυροδότησαν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις είναι δομικής φύσης και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μία νυκτί» σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics ενώ ήδη από τον προηγούμενο μην καταγράφονται στις αγορές αυξήσεις άνω του 50%. Έτσι τα 550.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αναμένεται να δουν διπλάσιες τιμές από πέρυσι όταν πλήρωναν σε τιμές από 3,2 – 4,6 ευρώ/Mwh. Ήδη το Σεπτέμβριο οι τιμές βρέθηκαν κοντά στα 7 ευρώ/Mwh με την τάση να παραπέμπει σε τιμές στα 8 ευρώ και … βλέπουμε.