Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη – Τροφή – Υγεία

15 Ιούλ 2023 στις 11:00 - 23:30

Δωρεάν

Ο Παγκρήτιος φορέας Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου – με τη συμμετοχή 14 χωρίων τον ετήσιο θεσμό «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-τροφή -υγεία».

Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ειδικές συναντήσεις γαστρονομικού, διατροφικού και άλλου σχετικού περιεχομένου, ενημερωτικές συναντήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, πολιτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανακοινώσεις συμφωνιών, μεταφορά καλών πρακτικών από άλλες χώρες και περιοχές, καθώς και πολλές δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την ευρύτερη περιοχή και την ταυτότητά της.

Οι δράσεις στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, για να κορυφωθούν το τριήμερο. Ωστόσο, επιδιώκεται ν’ αφήσει ο θεσμός το αποτύπωμά του στην περιοχή και να ενδυναμώσει κατοίκους και φορείς, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια για διάσωση και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και του πολιτισμού.

Χαρουπόμυλος – Πάνορμο
Ομιλίες
11:00-13:30 | Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτότητα, Πολιτισμός, Ανάπτυξη.

Συντονίζει η Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

11.00-11.15 Ομιλία: Το κρασί ως θεμελιώδες πολιτιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.
Εισηγήτρια: Emanuela Panke, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης ‘’ITER VITIS’’ για το κρασί και το αμπέλι.

11.15-11.30 Ομιλία: Massimo Isole, Δήμαρχος της Faenza Ιταλίας και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κεραμική

11.30-11.45 Ομιλία: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μοχλός ανάπτυξης.
Εισηγήτρια: Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Πολιτισμού.

11.45-12.00 Ομιλία: Οινικό ταξίδι στην αρχαία Μακεδονία μέσα από τις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Εισηγήτρια: Στυλιάνα Γκαλινίκη Δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη τμήματος Συλλογών Λίθινων τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

12.00-12.15 Παρεμβάσεις εκπροσώπων μελών ITER VITIS από την Ελλάδα.

12.15-12.30 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης.
Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών

12.30-12.45 Ομιλία: Οι οινικές διαδρομές ως πεδία δημιουργίας εμπειριών: κατανοώντας τη βιωματική αξία του οινοτουρισμού.
Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

12.45-13.00 Ομιλία: Η δυναμική του κρασιού για το τοπικό Marketing και τον πολιτισμό. Η περίπτωση του Chianti Classico
Εισηγήτρια: Silvia Casati, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Greve di Chanti, Τοσκάνη Ιταλία

13.00-13.15 Ομιλία: Ο σχεδιασμός του Πλοηγού ως εκπρόσωπος της Κρήτης στην Πολιτιστική Διαδρομή ‘’ITER VITIS’’, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Εισηγητής: Χάρης Ροδιτάκης, Πρόεδρος Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ

13.15-13.30 Ομιλία: ’’Αμπελος. Ανιχνεύοντας την παρουσία της στο ιστορικό παρελθόν της Κρήτης’’.
Εισηγήτρια: Κατερίνα Μονιάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος.

13.30 Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Γευσιγνωσία: Μετά κρητικού Τύρου και Οίνου Διάλογοι

Μαργαρίτες
Ομιλίες
19.00-20:00 | Ομιλίες – Πολιτικές Βιωσιμότητας | Δημοτικό Σχολείο

Θεματική: Η Βιωσιμότητα ως έννοια, ως πολιτική, ως στάση ζωής.
Συντονισμός: Δρ Μιχάλης Καθαράκης, Διαχειριστής του (MACC) Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής ΙΚΕ

19.00 – 19.20 Εισήγηση: ”Ένα Μανιφέστο για τη Βιωσιμότητα”. Το παράδειγμα-πρωτοβουλία Δημάρχων της Τοσκάνης.
Εισηγήτρια: Elisabetta Giudrinetti, Πρόεδρος της Ένωσης ”Τα πιο όμορφα χωριά της Τοσκάνης”.

19.20-19.40 Παρουσίαση του Έργου “Carob of Crete” (το χαρούπι της Κρήτης). Η αναγκαιότητα ”επιστροφής” του Κρητικού χαρουπιού.

Παρουσίαση:
Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος του φορέα “Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου “Επιμενίδης” και του φορέα “Carob of Crete”.
Εισηγήτρια: Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος-ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής και γραμματέας του φορέα “Carob of Crete”

Η επιστροφή στο πνεύμα του χαρουπιού, σε μια εποχή όπου τα μάτια όλων αρχίζουν να στρέφονται απεγνωσμένα σε ένα “βιολογικό τρόπο ζωής”, φαίνεται να είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι επιτακτική η ανάγκη επαναφοράς του χαρουπιού στην Κρήτη, σε μια πρόταση περιβαλλοντικής και εδαφικής αναγέννησης, ισορροπίας του οικοσυστήματος, εναλλακτικής οικονομικής αυτάρκειας, αγροτουρισμού, μακροζωίας, αειφορίας και πολιτισμού.

19.40 – 20.00 Ομιλία: Τουρισμός Υπαίθρου, Αγροτουρισμός , Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα στην Κρήτη. Συνέργειες, Συντονισμός, Βιωσιμότητα.
Εισηγητής: Φραντζεσκάκης Νίκος πρόεδρος Αγροξενίας (Πανελλήνια Συλλογική Πρωτοβουλία για τον Αγροτικό Τουρισμό).

20.00-20:30 | Βράβευση ΤΟP-10 – Συμβουλευτικός Διαγωνισμός Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής | Δημοτικό Σχολείο

Βράβευση των 10 καλύτερων (από την περιοχή) ελαιολάδων του Συμβουλευτικού Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου Ατομικής Παραγωγής.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε συνεργασία με το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, το MACC Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής και την υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών.

18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο Κεραμικής | Πλατεία Αγ. Δημητρίου
Εργαστήριο «Σούπα στο πήλινο τσουκάλι!». Τα κεραμικά στην προετοιμασία του φαγητού και το μαγείρεμα.

Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου).

Αφήγηση παραμυθιού, παραλλαγή του λαϊκού παραμυθιού «η πετρόσουπα». Θα γίνει σύντομη παρουσίαση των παραδοσιακών σκευών που θα χρησιμοποιηθούν (τσουκάλι, λαήνα, λαδικό, κουπάκια, λεκανίδες), χρησιμοποιώντας παραδοσιακά μαργαριτσανά κεραμικά. Όση ώρα μαγειρεύεται η σούπα στη φωτιά, γίνεται ένα εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά πλάθουν και διακοσμούν μικρά τσουκαλάκια. Στο τέλος του εργαστηρίου όλοι μαζί γευόμαστε την σούπα μας!

19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικα γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές
Η Διαδικασία και το Συναίσθημα

Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι .‘Όταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα.
Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία

20.00-20:30 | Μαγειρέματα | Κατωχωριά
Απλή μαγειρική της αγίας καθημερινότητας. Τα όσπρια.
(τίτλος από το ομώνυμο βιβλίο της Εύης Βουτσινά)

Υλοποίηση: Αντώνης Ατσόνιος, Μαρία Γεράρδη, κοινότητες Κάτω Μυλοποτάμου

Ξεφουρνίζουμε και δοκιμάζουμε Σιφνέικη Ρεβυθάδα και τοπικές παραδοσιακές συνταγές με όσπρια. Συζητάμε για την διατροφική αξία των οσπρίων, τη συχνότητα κατανάλωσης τους στο διαιτολόγιο της κρητικής διατροφής και τον ρόλο τους στην υγεία.

20.30-21.30 | Συζήτηση για την χρηστική κεραμική. Κρήτη – Σίφνος | Κατωχωριά
Χρηστική κεραμική και διατροφικός πολιτισμός στην Σίφνο και την Κρήτη από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα.

Ένα Σιφνέικο τσουκάλι και ένα Μαργαριτσανό αμμοτσούκαλο ξεδιπλώνουν την ιστορία του διατροφικού πολιτισμού Σίφνου και Κρήτης. Αγγειοπλάστες από την Σίφνο και τις Μαργαρίτες συζητούν με αρχαιολόγους για την ιστορία της χρηστικής κεραμικής και του διατροφικού πολιτισμού στον τόπο τους.

Συντονιστής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

Συμμετέχουν:

Αντώνης Ατσόνιος, αγγειοπλάστης από την Σίφνο
Αγγειοπλάστες από τις Μαργαρίτες
Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιολόγος, αρχαιοβοτανολόγος
Μαριάνα Καβρουλάκη, πειραματική αρχαιολόγος – ερευνήτρια της ιστορίας της ελληνικής διατροφής

22.00 – 00:00 | Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ | Γήπεδο Μπάσκετ Μαργαριτών
Οι Χαΐνηδες σε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση. Μαντινάδες με τη ζάχαρη απ’ όξω, συνταγές μαγειρικής, ο γάμος, το καπηλειό…σαν της γιαγιάς τα παραμύθια μαρτυρούν τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.

Είσοδος Ελεύθερη

Χώρος Διεξαγωγής

Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google