Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη – Τροφή – Υγεία

16 Ιουλίου στις 08:00 - 23:00

Δωρεάν

Ο Παγκρήτιος φορέας Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, διοργανώνει στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου – με τη συμμετοχή 14 χωρίων τον ετήσιο θεσμό «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-τροφή -υγεία».

Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ειδικές συναντήσεις γαστρονομικού, διατροφικού και άλλου σχετικού περιεχομένου, ενημερωτικές συναντήσεις, εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, πολιτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ανακοινώσεις συμφωνιών, μεταφορά καλών πρακτικών από άλλες χώρες και περιοχές, καθώς και πολλές δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την ευρύτερη περιοχή και την ταυτότητά της.

Οι δράσεις στην περιοχή έχουν ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, για να κορυφωθούν το τριήμερο. Ωστόσο, επιδιώκεται ν’ αφήσει ο θεσμός το αποτύπωμά του στην περιοχή και να ενδυναμώσει κατοίκους και φορείς, ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια για διάσωση και προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και του πολιτισμού.

Μαργαρίτες
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θρησκευτική τελετή ευλογίας των Άρτων

Θρησκευτική τελετή ευλογίας των Άρτων

10:45-11.30 Διατροφή και Υγεία, η περίπτωση της νηστείας.

Ομιλίες
Ομιλία: Μοναστηριακό διαιτολόγιο και κρητικό διατροφικό πρότυπο.
Εισηγητής: Νίκος Ψιλάκης, συγγραφέας-δημοσιογράφος

Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία συμμετέχουν ο πατήρ Γεράσιμος και ο Νίκος Ψιλάκης.
Συντονισμός: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

19.00-20:20 | Ομιλίες: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά | Δημοτικό Σχολείο

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Πλούτος, ταυτότητα και μοχλός ανάπτυξης.
Συντονιστής: Γιώργος Νικολακάκης, Αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

19:00 – 19:10 Εισηγητής: Νίκος Λιάρος, αρχαιολόγος-κεραμίστας, Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

19:10 – 19:30 Εισηγητής: Ξενοφώντας Ζαμπούλης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ICS) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού έργου “Craeft” για την προώθηση της κατανόησης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, διατήρησης και αξιοποίησης της χειροτεχνίας για τις επόμενες γενιές.

19:30 – 20:00 Εισηγήτρια: Μαρία Παδουβά Εθνολόγος/Εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Ρόδακα

Προβολή του βίντεο “Ρόδακας. Ομάδα Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών. 2017-2023” και παρουσίαση των δράσεων της Ομάδας του Ρόδακα.

20:00 – 20:20 Εισηγητές:

Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός, επιστημονική συνεργάτης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Ματθαίος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ». Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο για τη διαφύλαξη της διατροφικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

20.20-21.00 | Προβολές Καταγραφών Προφορικής Ιστορίας | Δημοτικό Σχολείο

Τίτλος: Οι «ΦΩΝΕΣ» του τόπου: Η διατροφική ιστορία του Κάτω Μυλοποτάμου μέσα από φωτογραφίες και αφηγήσεις ηλικιωμένων. Προβολή των καταγραφών Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκαν για την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο υλοποίησης του πιλοτικού εργαστηρίου προφορικής ιστορίας με τίτλο «ΦΩΝΕΣ».

18:30-20:30 | Παιδική Ζώνη: Εργαστήριο κεραμικής | Πλατεία Αγιου Δημητρίου

Εργαστήριο «Πιθάρι πιθαράκι…» Τα κεραμικά και η αποθήκευση

Εκπαιδευτές-συντονιστές: Θαλασσινή Μπράτσου (σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος) & Μελισσάνθη Κοσμοπούλου (εμψύχωση εργαστηρίου)

Αφήγηση πρωτότυπου παραμυθιού «Ο πιθαράς και ο άρχοντας». Παρατηρούμε το πιθάρι και συζητάμε για την διαδικασία κατασκευής του, την χρήση του, για την αποθήκευση και την ανάγκη διατήρησης των τροφίμων. Ακολουθεί εργαστήριο κεραμικής. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν μικρά πιθάρακια με την τεχνική του μακαρονιού, μιμούμενα τις κινήσεις και την τεχνική των παραδοσιακών αγγειοπλαστών.

19:00-20:00 | Δρώμενο για τα κοινωνικά γεγονότα γύρω από ένα τραπέζι | Καβές

Η Διαδικασία και το Συναίσθημα

Μικρές Ιστορίες… Αντικειμένων… ή και Περιεχομένων… πάνω σε ένα Τραπέζι .‘Οταν το Συναίσθημα γίνεται Μνήμη και η Μνήμη Συναίσθημα.
Επιμέλεια-Υλοποίηση: Καστρησίου Σοφία

19.30-21:30 | Μαγειρέματα | Κατωχωριά

Η Επισκοπή Χερσονήσου (περιοχή διοργάνωσης του θεσμού το 2022) συναντά τον Κάτω Μυλοπόταμο με παραδοσιακά τοπικά μαγειρέματα.

Ο Σύλλογος Γυναικών ”Εργάνη” από την Επισκοπή Δήμου Χερσονήσου, παρουσιάζει τοπικά παραδοσιακά μαγειρέματα. Δοκιμάζουμε τα περίφημα ντολμαδάκια των χωριών της Επισκοπής, λουκουμάδες από χαρούπι και καπρικό στο πήλινο.

21.30- 23:00 | Καλλιτεχνική Δράση: “Ο χορός του τροχού” με τον Δάφνι Κόκκινο και “Ακούγοντας τις μυρωδιές” με τον Ψαρογιώργη | Κατωχωριά

Μουσικοκινητική αφήγηση βασισμένη στην κινησιολογία των αγγειοπλαστών και τους ήχους του μαγειρέματος.

“Ο χορός του τροχού”

Στον ποδοκίνητο τροχό:
Μαργαριτσανοί αγγειοπλάστες

Χορός:
Χορογραφία: Δάφνις Κόκκινος, χορευτής της Pina Bausch
Χορεύτρια: Lassandra Sipri

“Ακούγοντας τις μυρωδιές”

Ήχος-Μουσική:
Μαγειρική: κάτοικος κοινότητας Μαργαριτών
Μουσική: Ψαρογιώργης
Ηχοληψία: Νίκος Κεφαλογιάννης

Χώρος Διεξαγωγής

Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου
Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, Ρεθύμνου Ελλάδα
+ Χάρτης Google