ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για το 7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο

Το 7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο με άξονα Θέατρο και Λογοτεχνία θα διεξαχθεί φέτος από 18 Μαρτίου έως 13 Απριλίου 2022 με επέκταση των πολυθεματικών εκδηλώσεών του ως τις 20 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Αντίβαρο αποτελεί πλέον το μοναδικό χειμερινό Φεστιβάλ επαγγελματικού θεάτρου στην Κρήτη. Για τους κατοίκους μιας περιοχής που δεν έχουν πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις του κέντρου στη διάρκεια του χειμώνα αποτελεί όαση στη θεατρική έρημο της περιφέρειας με την ποιότητα των φιλοξενούμενων παραστάσεων, το πολύ χαμηλό εισιτήριο (10, 8, 6 ευρώ, κάρτα εισόδου για όλες τις παραστάσεις 50 ή 40 Ευρώ) καθηλωμένο στα ίδια επίπεδα από την θέσπιση του Φεστιβάλ πριν από 7 χρόνια, τον ατμοσφαιρικό χώρο παράστασης και την προσεκτικά επιλεγμένη θεματική του. Ιδιαιτερότητες του φετινού Φεστιβάλ είναι η ριψοκίνδυνη προσπάθεια επανέναρξης της χειμερινής θεατρικής δραστηριότητας στο νησί με δύο σκέλη

α. την επανέναρξη φιλοξενιών σχημάτων από το κέντρο, 

β. την ανάγκη προστασίας των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων από την Κρήτη, ειδικά τη στιγμή που οι θίασοι αυτοί, ιδιαίτερα αξιόλογοι και παραγωγικοί, αντιμετωπίζοντας τεράστιο πρόβλημα στέγης στις πόλεις τους, αποκτούν πλέον πολύ δυσκολότερα βήμα για παρουσίαση της δουλειάς τους. Η πίεση που δέχεται το Φεστιβάλ Αντίβαρο να διευρύνει το χρόνο διεξαγωγής του και τον αριθμό των φιλοξενούμενων σχημάτων υπογραμμίζει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του.   

Φέτος η θεματική του Φεστιβάλ είναι Θέατρο και Λογοτεχνία.

Η σχέση του θεάτρου με τη Λογοτεχνία θεωρείται για πολλούς αυτονόητη. Δεν είναι ωστόσο. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο νέος καλλιτεχνικός θεσμός του σκηνοθέτη ήρθε να συγκρουστεί μετωπικά και με μεγάλη σφοδρότητα με το κείμενο, να αμφισβητήσει τον ρόλο του Λόγου ως βασικότερο στοιχείο της θεατρικής παράστασης και να εδραιώσει μια αντιπαλότητα μεταξύ θεάτρου (παράστασης) και δράματος (κειμένου) που με διάφορες διακυμάνσεις έφτασε ως το σημερινό θέατρο ή την performance που καυχιέται πως δεν έχει καθόλου ανάγκη τον Λόγο. Από την άλλη οι νοσταλγοί των παραστάσεων όπου ο λόγος αναλαμβάνει τις περισσότερες καίριες λειτουργίες της παράστασης αυξάνονται.

Σ’ αυτή τη συγκυρία το Φεστιβάλ αναλαμβάνει να παρουσιάσει 6 παραστάσεις που ανατροφοδοτούν τον παραπάνω προβληματισμό. Κείμενα τριών νεοελλήνων πεζογράφων (Στρατής Δούκας, Θανάσης Βαλτινός, Εμμανουήλ Ροΐδης) βρίσκονται στη σκηνή του, η ιδιαίτερη σχεδόν μυθιστορηματική ζωή μιας σύγχρονης ελληνίδας ποιήτριας (Κατερίνα Γώγου), ένα νέο ελληνικό έργο ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, μια θεατρική διασκευή από ένα σαιξπηρικό αριστούργημα που λογιάζεται περισσότερο για λογοτεχνία και λιγότερο για θέατρο.     

Η παραγωγή του Αντίβαρου με την οποία ξεκινά το 7ο Φεστιβάλ είναι η Ιστορία ενός αιχμαλώτου του Στρατή Δούκα. Η παράσταση αποτελεί φόρο τιμής στα 100χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Παίζεται διασκευασμένη για το θέατρο και σκηνοθετημένη από τον Μανώλη Σειραγάκη, με πρωτότυπη μουσική και 11 ηθοποιούς κι έναν μουσικό επί σκηνής. Κινούμενες στην ίδια θεματική διερεύνησης της σχέσης του θεάτρου με τη λογοτεχνία είναι και οι υπόλοιπες παραστάσεις του.

Στις 24 και 25 Μαρτίου φιλοξενείται η Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη (Θέατρο Κυδωνία) από τα Χανιά με Το Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη του Θανάση Βαλτινού προσαρμοσμένο για το θέατρο και σκηνοθετημένο από τον Μιχάλη Βιρβιδάκη. Στη συνέχεια ανεβαίνει το νέο ελληνικό έργο Τ Ε Ρ Α Σ, με κείμενο και σκηνοθεσία Μιχάλη Καλιότσου. Ακολουθεί η παράσταση Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που δεν Έζησα που φέρνει στη σκηνή στιγμές από την ποίηση της ανατρεπτικής λογοτεχνικής μορφής της. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν, η Ψυχολογία Συριανού Συζύγου-Χριστίνα του Εμμανουήλ Ροΐδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη και το έργο του Άκη Δήμου …Και Ιουλιέττα σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη με τη Σοφία Δερμιτζάκη στον κεντρικό ρόλο από την Ομάδα Muette Theatre.

Στην ίδια θεματική συντονίζονται και οι υπόλοιπες δράσεις του 2022 για το σωματείο Αντίβαρο. Στις 13 και 14 Μαΐου διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής του Τμήματος Φιλολογίας) διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο 

                     «Ο Π. Πρεβελάκης και το θέατρο»

και πλήθος ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό(Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία). Παράλληλα σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνεται στο χώρο της Βιβλιοθήκης έκθεση χειρογράφων και κειμηλίων του μεγάλου Ρεθυμνιώτη συγγραφέα (επιμελήτρια Ελένη Κωβαίου). Όπως είναι γνωστό στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δωρηθεί το τεράστιο αρχείο του συγγραφέα.

Τέλος στις 20 Μαΐου στο πλαίσιο του 2ου διεθνούς φεστιβάλ ποίησης που οργανώνεται στην Κρήτη, συμμετέχει στη διοργάνωση με παράσταση work inprogress ειδικά για τους προσκεκλημένους ποιητές. Θα παρουσιάσει τη σκηνή του Αγώνα (Αισχύλου-Ευριπίδη) από την κωμωδία Βάτραχοι του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση, ειδικά φιλοτεχνημένη για το Αντίβαρο, που αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κάππα.Για τους ξένους προσκεκλημένους θα υπάρχουν υπέρτιτλοι.

Παράλληλα ξεκίνησε η επιχορηγούμενη από το ΥΠΠΟΑ (προκήρυξη 2021) δράση Ψηφιοποίησης του αρχείου αποκομμάτων τύπου του εκδότη του περιοδικού Θέατρο Κώστα Νίτσου, σε συνεργασία με τηΒιβλιοθήκη και το Εργαστήριο ΘΕΚΙΜΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα με την επανέναρξη της θεατρικής δραστηριότητας στην πόλη του Ρεθύμνου, το Αντίβαρο βελτιώνει τις συνθήκες θέασης στο ομώνυμο θέατρο που διατηρεί στην οδό Κριτοβουλίδου 15. Με δικά του έξοδα κατασκεύασε ξύλινο πάτωμα που βελτιώνει την ακουστική, τους φωτισμούς, τη θέαση των θεατών, ενώ μεγεθύνει τον ωφέλιμο χώρο παράστασης για τα φιλοξενούμενα σχήματα που φτάνει πλέον τα 31,25 τμ. Το σωματείο Αντίβαρο πήρε την απόφαση αυτή παρά την οικονομική ζημιά που προκύπτει για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ από τη συνεπαγόμενη μείωση της χωρητικότητας της αίθουσας, αφού στόχος του Αντίβαρου δεν είναι το κέρδος -υπενθυμίζεται ότι είναι εθελοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο- αλλά η καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ σκηνής και πλατείας. Το Φεστιβάλ, φτάνοντας πια στον 7ο χρόνο λειτουργίας του, έχει κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των θεατών του Ρεθύμνου, ενώ καταφέρνει να προσελκύσει και μεγάλο μέρος θεατών από τους όμορους νομούς. Η εμπιστοσύνη αυτή εκφράζεται και από το γεγονός ότι τοπικοί  αυτοδιοικητικοί φορείς και το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάζονται σταθερά πλέον με το σωματείο και το στηρίζουν ηθικά και οικονομικά. Η αναγνώριση αυτή, μαζί με την ακόμα σημαντικότερη αναγνώριση της αξίας του θεσμού από το κοινό,   καθιστά το Φεστιβάλ Αντίβαρο στον 7ο χρόνο ζωής του έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς θεσμούς της Περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι ήδη πριν την εκκίνηση του Φεστιβάλ οι θέσεις για τις τρεις πρώτες ημέρες παραστάσεών του έχουν εξαντληθεί. 

Για το Αντίβαρο 

Στυλιανός Ζουμαδάκης, πρόεδρος