Όλες οι παρακάτω σαλάτες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ω-3 και ω-6 λιπαρά. Είναι χορταστικές χωρίς να σας προσθέτουν θερμίδες. Μπορείτε να τις καταναλώσετε είτε στο μεσημεριανό σας γεύμα, είτε για βράδυ.
Σαλάτες μπορείτε να φτιάξετε άπειρες ανάλογα με το γούστο σας. Εγώ παραπάνω σας έδωσα απλά μερικές ιδέες. Βάλτε φαντασία και δημιουργήστε…καλή σας όρεξη!!
1. Σαλάτα σολομού με μέλι & μπαλσάμικο:
Σε ένα μπολ κόβετε, μαρούλι, ρόκα, κόκκινο λάχανο, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο, λίγη λιαστή ντομάτα, καρότο τριμμένο και προσθέτετε 2 φέτες καπνιστό σολομό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια ξύδι μπαλσάμικο, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, ανακατεύετε καλά και περιχύνεται τη σαλάτα σας.
2. Σαλάτα με τόνο:
Σε ένα μπολ κόβετε μαρούλι, πράσινη πιπεριά, αγγούρι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Προσθέτετε ένα τόνο σε νερό, αφού τον ξεπλύνετε πρώτα και περιχύνετε με απλή σως που θα φτιάξετε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και λίγο λεμόνι.
3. Ελληνική σαλάτα (χωριάτικη)
Σε ένα μπολ κόβετε μια ντομάτα, ένα αγγουράκι, πράσινη πιπεριά, ξερό κρεμμύδι, 3-4 ελιές καλαμών και ένα μικρό κομμάτι φέτα. Προσθέτετε αλάτι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.
4. Σαλάτα με χόρτα και βραστά λαχανικά
Αυτή αποτελείται από χόρτα βραστά, βραστό κολοκυθάκι και μπρόκολο. Περιχύνεται με λαδολέμονο και το συνοδεύετε με ένα κομμάτι ανθότυρο ή cottage cheese.
5. Πατατοσαλάτα:
Σε ένα μπολ βάζετε μια μέτρια πατάτα βραστή, ένα βραστό αυγό κομμένο σε φέτες, 5-6 ντοματίνια ή ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 κουταλιά καλαμπόκι και φτιάχνετε σως με ένα κουταλάκι μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, 1 κουταλάκι μουστάρδα και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο. Περιχύνετε τη σαλάτα σας.
6. Γαριδοσαλάτα:
Σε ένα μπολ κόβετε μαρούλι, ρόκα, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και βάζετε 8-10 γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες. Περιχύνετε τη σαλάτα σας με μια σως που θα φτιάξετε με ένα κουταλάκι μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά, 1 κουταλάκι κέτσαπ, 1 κουταλιά γιαούρτι ημιάπαχο και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο.
Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος – διαιτολόγος
Εμμ. Παχλά 6, Ρέθυμνο
Τηλ. 694 759 5373