ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Μην το κανεις θεμα

Μην το κάνεις θέμα, αλλά από τον Κήπο πέρασες;

αναψυκτήριο δημοτικός κήπος ρεθύμνου [φώτο goodnet.gr]Αν έχεις μικρά παιδιά, δεν χρειάζεται να σου πω κάτι παραπάνω. Ο τίτλος σε έβαλε σε σκέψεις και σου έφερε στο νου εικόνες φρέσκιες.

Γιατί σίγουρα έχεις περάσει ήδη από εκεί και έχεις πει «δόξα τω Θεώ!» Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσα με τους φίλους μου και αναζητούσαμε μέρη για να παίξουν τα παιδιά, αλλά και εμείς να απολαύσουμε τον καφέ μας χωρίς άγχος. Χωρίς να γινόμαστε βάρος. Θα μου πεις, «δεν έχει τόσες πλατείες το Ρέθυμνο». Δεν το κάνω θέμα, αλλά πήγα στην Μικρασιατών. Εσύ πήγες; Σίγουρα υπάρχουν και καλές πλατείες αλλά δεν σου δίνουν αυτό που λέμε «όλο το πακέτο».

Στον κήπο λοιπόν, αγαπητοί μου συμπολίτες άνοιξε με ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως έμαθα, και με δημοτική άδεια φυσικά, ένα πολύ προσεγμένο αναψυκτήριο. Ταιριάζει στο περιβάλλον και κυρίως σου επιτρέπει να απολαύσεις τον καφέ σου, ενώ το παιδί σου παίζει με ασφάλεια μπροστά στα μάτια σου.

Οι Ρεθυμνιώτες φαίνεται πως το αγκάλιασαν από νωρίς. Βλέπω πόσοι πηγαίνουν κάθε μέρα και βλέπω στα βλέμματα όλων την χαλάρωση. Ναι, εκείνο το βλέμμα που έχω και εγώ όταν κάθομαι εκεί και ξέρω ότι δεν ενοχλώ τον διπλανό που πήγε με την κοπέλα του να πιει καφέ και εγώ έκατσα δίπλα απλώνοντας καρότσια, και αμολώντας παιδιά. Άγχος το είχα όποτε πήγαινα στα γνωστά καφέ του Ρεθύμνου μην τυχόν και κλάψει το παιδί μου και ενοχλήσω. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έφυγα βιαστικά. Γι΄αυτό ξαναπήρα την πένα μου να γράψω κάτι και να πω: «Μπράβο σε αυτόν που το οραματίστηκε, και μπράβο σε αυτούς που το έκαναν πραγματικότητα». Ήταν κάτι που έλειπε, ήταν κάτι που έπρεπε να αξιοποιηθεί.

Για αρκετά χρόνια απορούσα γιατί αυτό το μέρος το εκμεταλλευόμασταν μόνο για μερικές μέρες το χρόνο. Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι πολλές. Τι ζωάκια χάιδεψα, τι γιορτές κρασιού έζησα, τι παρέες έκανα και πόσο έπαιξα δεν περιγράφεται. Ήθελα να το ζήσουν και τα παιδιά μου και ευτυχώς για μένα και για αυτά, πλέον μπορούν.

Εντάξει δεν μπορώ να μην κάνω και λίγο κριτική. Όχι ότι αυτά δεν μου αρκούν, αλλά υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης και είμαι σίγουρος πως σιγά σιγά θα γίνουν βελτιώσεις. Άλλωστε κακό είναι να ζητάμε πάντα το καλύτερο, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση που ξέρουμε ότι μπορεί να γίνει;

Τι εννοώ. Η παιδική χαρά μπορεί να γίνει εφάμιλλη των ευρωπαϊκών. Τα φώτα το βράδυ μπορούν να ανάβουν για να βλέπει λίγο ο κόσμος που πηγαίνει, αλλά και γιατί όχι να κινήσει και των περαστικών το ενδιαφέρον να εισέλθουν για μία βολτίτσα. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσουν την ώρα τους. Στην Ευρώπη, τέτοια πάρκα είναι κοσμήματα και οι δήμοι τα εκμεταλλεύονται, αυξάνοντας τα έσοδά τους. Είμαι σίγουρος πως αυτά θα γίνουν, απλά είναι θέμα χρόνου. Έχω δει περαστικούς τουρίστες πρωινές ώρες να κοιτούν με θαυμασμό τον κήπο μας. Φανταστείτε τι θα κάνουν αν τον δουν βράδυ και φωτισμένο. Θυμάμαι πριν χρόνια που είχε φωτιστεί εκπληκτικά το Ζάππειο και όλη η Αθήνα περνούσε εκεί τα βράδια της. Σε ένα φοβερό μπαράκι με χαμηλή μουσική, ελκυστικές τιμές και δίπλα στο πράσινο. Θέλετε κάτι άλλο για τον κήπο μας;

Μην το κάνεις θέμα