ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ Μην το κανεις θεμα

Μην το κάνεις θέμα, αλλά η ανεργία στην Κρήτη έχει… ξεφύγει

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για την ανεργία στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία Οκτωβρίου 2012 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα ανήλθε στο 26,8% από 26,2% τον Σεπτέμβριο 2012 και 19,7% τον Οκτώβριο 2011. Με άλλα λόγια το ποσοστό της ανεργίας μέσα σε 12 μήνες αυξήθηκε κατά 36%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 1,345 εκατ. άτομα.

Κάποιοι θα πίστευαν πως λόγω τουρισμού και αγροτικής παραγωγής η Κρήτη θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Ίσως μερικά χρόνια πριν να μπορούσαν να το πουν. Λίγο τα ξενοδοχεία, λίγο οι φοιτητές, λίγο η αγροτική παραγωγή, έσωζε την παρτίδα. Πλέον όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Η ανεργία στο νησί “σκαρφάλωσε” στο 24% τον Οκτώβριο από 20,5% τον Σεπτέμβριο και από 16,9% τον Οκτώβριο 2011. Μέσα σε ένα χρόνο το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 42% έναντι 36% της χώρας και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου μεταξύ των περιφερειών της χώρας (αποκεντρωμένες διοικήσεις). Θλιβερή πρωτιά που πρέπει να μας προβληματίσει.

Δεν το κάνω θέμα αλλά πως ένα νησί σας το δικό μας με τόσες δυνατότητες έφτασε σε σημείο να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κυρίως με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο; Αν αυτή η εικόνα δεν αντιστραφεί, αν οι επόμενοι μήνες δεν ανακόψουν την δυναμική της αύξησης της ανεργίας, ίσως ο σημερινός “Παράδεισος” που λέγεται Κρήτη, να γίνει η αυριανή “κόλαση”.