ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Pica: νόσος ή συνήθεια;

picaΈχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές παιδιά σε μικρή ηλικία να βάζουν στο στόμα τους διάφορα αντικείμενα που δεν είναι βρώσιμα, όπως χώμα, άμμο, κιμωλίες, αποτσίγαρα, υπολείμματα μπογιάς, σαπούνι, πάγο κ.α.Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό οφείλεται στην περιέργεια τους να δοκιμάσουν και να αντιληφθούν το περιβάλλον τους. Όταν όμως αυτό συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε το παιδί πάσχει από αλλοτριοφαγια.

Η αλλοτριοφαγία είναι μία διαταραχή που περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Διαταραχές Πρόληψης Τροφής». Συναντάται συχνότερα σε παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα ή σε παιδιά οικογενειών που μεγαλώνουν χωρίς φροντίδα και αγάπη. Σε άτομα με ψυχικές διαταραχές , σε άτομα που έχουν ελλείψεις στη διατροφή τους , σε άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως ο αυτισμός), σε άτομα που κάνουν ακραίες δίαιτες. Επίσης έχει παρατηρηθεί και σε εγκύους, αλλά όμως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τη γέννηση του παιδιού.

Αρκετές φορές αυτή η διαταραχή συνδέεται με έλλειψη κάποιων μετάλλων, όπως για παράδειγμα η σιδηροπενία , έλλειψη σιδήρου , που οδηγεί το άτομο στην κατανάλωση ακατάλληλων τροφών για τη κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Είναι μια διαταραχή εξαιρετικά επικίνδυνη για το άτομο διότι μπορεί να υπάρξουν δηλητηριάσεις από τοξικά υλικά (μόλυβδο, υδράργυρο), να προκύψουν εντερικές διαταραχές, βλάβες στο πεπτικό σύστημα , υποσιτισμός , ακόμη και οδοντικά προβλήματα.

Ξεκάθαρη Θεραπεία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα. Ένα σύνολο επιστημόνων (κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, διαιτολόγοι) ασχολούνται συνεχώς με αυτό το θέμα και προσπαθούν να βρουν μια προτεινόμενη θεραπεία. Παρόλα αυτά όταν διαπιστώσουμε ότι κάποιο άτομο πάσχει από αυτήν την διαταραχή, καλό είναι να το παροτρύνουμε να επισκεφθεί αρχικά κάποιον ψυχολόγο και στην συνέχεια έναν διατροφολόγο. Σίγουρα θα το βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό.

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ. Πορτάλιου 7 (1ος όροφος) , Ρέθυμνο