Την Δευτέρα 3-7-2023 πραγματοποιήθηκε η 3η εκπαιδευτική ημερίδα των διευθυντών των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσία του διευθυντή κ. Μαραγκάκη Μανούσου στο 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο απολογισμός του σχολικού έτους 2022-23 και ο προγραμματισμός του νέου, η συνάντηση παλαιών και νέων διευθυντών καθώς ολοκληρώνεται η ανάληψη καθηκόντων των νέων διευθυντών/τριών στις σχολικές μονάδες.
Συνολικά φοιτούν 6.514 μαθητές, με τις φετινές εγγραφές στην Α’ Γυμνασίου να ανέρχονται στους 935 μαθητές, ενώ αποφοίτησαν από τα Λύκεια 1.018.
Κατά το φετινό σχολικό έτος λειτούργησαν αποτελεσματικά νέοι θεσμοί στη σχολική ζωή όπως η Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι/Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και οι Όμιλοι.
Επίσης λειτούργησαν με επιτυχία εκατοντάδες προγράμματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης αυξημένες ήταν και οι συμμετοχές των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα ευρωπαϊκά προγράμματα Εrasmus και με ιδιαίτερες διακρίσεις στα προγράμματα σχολικών αγώνων αθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ.
Από το επόμενο σχολικό έτος θα λειτουργήσει η νεοϊδρυθείσα σχολική μονάδα «Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπηλίου» (ΦΕΚ 4151/23-6-2023) επίσης μετά από πολλές προσπάθειες και εισηγήσεις προς την κεντρική υπηρεσία ιδρύθηκε η ειδικότητα «Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών» του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 2ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Για το ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου αναμένεται με ενδιαφέρον, εντός καλοκαιριού, η έγκριση νέας ειδικότητας.
Ο αριθμός των απασχολουμένων εκπαιδευτικών το τρέχον σχολικό έτος ανήλθε στους 948 από τους οποίους 679 μόνιμοι και 269 αναπληρωτές. Μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών, 11 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτούνται με τη λήξη του σχολικού έτους, 60 εκπαιδευτικοί έλαβαν μετάθεση σε άλλο ΠΥΣΔΕ και 34 ήρθαν από μετάθεση στη ΔΔΕ Ρεθύμνου. Στις 30/6 ολοκληρώθηκε η απόλυση των 269 αναπληρωτών/τριών που υπηρέτησαν και αναμένεται εντός καλοκαιριού το ΦΕΚ διορισμού 34 εκπαιδευτικών που βρίσκονται στις καταστάσεις διοριστέων για την ΔΔΕ Ρεθύμνου. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποτιμηθεί η ανάγκη σε εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να καλυφθούν λειτουργικά κενά με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Τη θερινή περίοδο όλες οι σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Ρεθύμνου θα λειτουργούν κάθε Πέμπτη, η παραλαβή των σχολικών βιβλίων έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προγραμματισμός της συντήρησης των σχολικών κτιρίων από την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Για την χωροταξική κατανομή λειτουργεί από φέτος ενημερωτικός ψηφιακός χάρτης με τις χωρικές γεωγραφικά ενότητες των σχολείων όπου θα εγγραφούν για φοίτηση οι μαθητές και μαθήτριες. Πληροφορίες χάρτη στο: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1_JQbgNmPBg4mlHveh84qQxei1roBiZ0&ll=35.215267517997006%2C24.60067399999998&z=10
Στο πλαίσιο συζήτησης και αποτίμησης των αποτελεσμάτων γενικότερα για το σχολικό έτος παρουσιάστηκαν και τα συγκριτικά αποτελέσματα των βαθμολογιών των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε μετά από επεξεργασία και στατιστική ανάλυση η σύγκριση των μέσων όρων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο γενικότερα αλλά και ειδικότερα ανά μάθημα και κλιμάκωση βαθμολογιών.
Συγκεκριμένα στην κλίμακα βαθμολογιών από 10-20 οι μαθητές του Ρεθύμνου τα πήγαν καλύτερα σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο στο Επιστημονικό Πεδίο «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και στα μαθήματα οικονομίας και πληροφορικής ενώ χαμηλότερες ήταν οι βαθμολογίες στο μάθημα της Ιστορίας του Ε.Π. «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ». Να σημειωθεί ότι στο ενιαίο μάθημα Νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία Γ.Π. οι επιδόσεις των 607 ρεθυμνίων υποψηφίων ήταν ελάχιστα καλύτερες από αυτές των συνολικά 72.931 υποψηφίων σε εθνικό επίπεδο.
Για τα αποτελέσματα των ΕΠΑΛ και συγκεκριμένα στα δύο ενιαία μαθήματα έχουμε πολύ καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» με 4 μονάδες αλλά χαμηλότερες στα μαθηματικά. Στις ειδικότητες σημείωσαν μεγάλη διαφορά ακόμα και διπλάσια σε επιτυχίες οι υποψήφιοι των τομέων – ειδικότητα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», «ΗΛΕΚΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ», «ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», «ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ».
Ακολουθεί γενικός αλλά και αναλυτικός πίνακας με συγκριτικά στατιστικά βαθμολογικής κλίμακας ανά μάθημα: