ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή: “Θα κάνει απολογισμό η απερχόμενη δημοτική αρχή;”

Ρέθυμνο-Αλληλεγγύη-Ανατροπή

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οφείλουμε ως δημοκρατικοί πολίτες να λάβουμε υπόψη μας τον προγραμματικό λόγο των συνδυασμών που επιζητούν την υποστήριξή μας. Επιπλέον, οφείλουμε να αποτιμήσουμε την συνέπεια λόγων και πράξεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Ο συνδυασμός «Ρέθυμνο Αλληλεγγύη Ανατροπή», με υποψήφιο δήμαρχο το Μιχάλη Ανδρουλάκη, μέσα από συλλογικές διαδικασίες πρότεινε ένα πυκνό προγραμματικό πλαίσιο αρχών, με στόχο την έναρξη του δημόσιου διαλόγου πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της ζωής όλων μας.

Αναζητώντας τον προγραμματικό λόγο των συνδυασμών του κ. Μαρινάκη και του κ. Νίνου ομολογούμε ότι μείναμε έκπληκτοι. Ο συνδυασμός του κ. Νίνου δεν έχει ακόμα σήμερα διατυπώσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα, αλλά περιορίζεται σε καταχωρημένα δημοσιεύματα στις εφημερίδες με προτάσεις των πέντε σειρών. Μεγαλύτερη όμως ήταν η έκπληξή μας περιδιαβαίνοντας την ιστοσελίδα του συνδυασμού του κ. Μαρινάκη. Στη σχετική παραπομπή στο πρόγραμμα του συνδυασμού για τις επικείμενες εκλογές, εδώ και πολλές ημέρες διαβάζουμε τα παρακάτω: “Οι Προγραμματικές Θέσεις του Συνδυασμού μας θα αναρτηθούν μετά την παρουσίαση του συνδυασμού από τον κ Δήμαρχο στο Ωδείο.”

Μέχρι την ανάρτηση των προγραμματικών θέσεων της Νέας Αντίληψης, καλό είναι να θυμηθούμε με ποιές προτάσεις διεκδίκησε την ψήφο των δημοτών στις προ-προηγούμενες εκλογές. Μας φαίνεται εύλογη η διάρκεια των οκτώ ετών στη δημοτική αρχή, για την εκτίμηση των επιδόσεων της Νέας Αντίληψης.

Οι 33 προτάσεις-δεσμεύσεις του συνδυασμού Νέα Αντίληψη πριν από 8 χρόνια ήταν οι παρακάτω:

Α. Περιβάλλον – Πολιτισμός: 1.Διαμόρφωση και φύτευση πλατειών σύμφωνα με τη σύγχρονη κηποτεχνική αντίληψη, προσανατολισμένη στην τοπική χλωρίδα 2.Δημιουργία ενιαίων ζωνών πρασίνου για περίπατο και αναψυχή (ρέματα, πλατείες, περιαστικό πράσινο) 3.Αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας για οικονομικό όφελος και προστασία του περιβάλλοντος 4.Αναστήλωση και ανάδειξη ιστορικών κτιρίων και μνημείων 5. Δημιουργία θεματικών μουσείων 6.Ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου 7.Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης του ιστορικού κέντρου της πόλης και των συνεκτικών παραδοσιακών πυρήνων των οικισμών 8. Άμεση εφαρμογή προγραμμάτων επέκτασης σχεδίου πόλεως

Β. Ποιότητα ζωής- καθημερινότητα: 9. Προγράμματα αισθητικής και λειτουργικής παρέμβασης σε συγκεκριμένα μέρη της πόλης και σημειακές παρεμβάσεις (ενετικό λιμάνι- όψεις κτιρίων- αισθητική ανάπλαση παραλιακών μετώπων) κ.λ.π. 10.Αισθητική αναβάθμιση και αρχιτεκτονική ανάπλαση των εισόδων της πόλης 11.Δημιουργία ενιαίου δικτύου πεζοδρόμων και πεζοδρομίων που θα συνδέουν τις πλατείες, τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, τις παιδικές χαρές, τους χώρους πράσινου στη φιλοσοφία της λειτουργικής ενοποίησης των κοινόχρηστων χώρων 12.Ολοκλήρωση έργων υποδομής στους οικισμούς 13.Αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης με στόχο το ζωντάνεμα τους, π.χ. αναπλάσεις, ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, πεζοδρομήσεις, παιδικές χαρές κ.λ.π. 14.Διαμόρφωση και αξιοποίηση χώρου λιμενολεκάνης (έμπροσθεν Λαβυρίνθου) σε χώρο αναψυχής, περιπάτου, αθλητισμού 15.Διάνοιξη περιφερειακού δρόμου 16.Διάνοιξη και διαπλάτυνση όλων των δρόμων του σχεδίου πόλης με παράλληλη κατασκευή πεζοδρομίων π.χ. Κουρμούλη 17. Εξασφάλιση χώρου δημιουργίας ΚΤΕΛ περιφερειακά της πόλης με αστική σύνδεση με το κέντρο της πόλης

Γ. Άνθρωπος: 18.Δημοτικός οργανισμός κοινωνικής πολιτικής με αρμοδιότητα τον συντονισμό των δράσεων και την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν σχέση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 19.Συμβουλευτικός σταθμός για θέματα υγείας των πολιτών 20.Βρεφονηπιακοί σταθμοί νηπίων με αναπηρία 21.Αναβάθμιση του ρόλου των Κ.Α.Π.Η. 22.Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» 23.Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) 24.Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)

Δ. Οικονομική ανάπτυξη- θεσμοί: 25.Εκπόνηση και εφαρμογή αναπτυξιακού προγράμματος για κάθε οικισμό χωριστά 26.Αναπτυξιακή μελέτη του ορεινού όγκου του Βρύσσινα με παράλληλη εφαρμογή προώθησης κρητικών προϊόντων και κρητικής διατροφής 27.Αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου 28. Ορισμός Αντιδημάρχου Καθημερινότητας 29.Δημιουργία Γραφείου του Πολίτη 30.Λογοδοσία του Δημάρχου 31.Τακτικές συγκεντρώσεις ανταλλαγής απόψεων μεταξύ Δημοτικής Αρχής και φορέων- δημοτών του Δήμου 32. Διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος σε σοβαρά θέματα 33. Οργάνωση και αξιοποίηση εμπορικού και επιβατικού λιμανιού. Εξοπλισμός του εμπορικού λιμανιού για την καλύτερη λειτουργία του. Επιβατικός σταθμός για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Θα κάνει τον απολογισμό του έργου του ο απερχόμενος δήμαρχος στη βάση των προτάσεων του προ οκταετίας;

Καλούμε τους δημότες να διαβάσουν προσεκτικά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα. Να οδηγηθούν στις επικείμενες εκλογές με γνώση και ουσιαστική κρίση. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τις λύσεις στα προβλήματα του τόπου και των ανθρώπων του δεν μπορούν να τις δώσουν οι συγκεντρωτικές διοικήσεις των Δήμων, ούτε πολύ περισσότερο η “ενός ανδρός αρχή”. Η υπόθεση της κοινωνικής αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας. Μόνο μέσα από την εμπλοκή των πολιτών στα κοινά, τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον για την ποιοτική ανάπτυξη του Δήμου μας και ειδικότερα για την ανακούφιση εκείνων των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί εντονότερα από την οικονομική κρίση και τις βάρβαρες πολιτικές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Πρόγραμμα τους Συνδυασμού ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: http://rethymnoaa.wordpress.com/