ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Σακχαρώδης διαβήτης & άσκηση – της Καλλιόπης Στάλα

Ο διαβήτης είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία η γλυκόζη του αίματος βρίσκεται σε πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και συνεχής ιατρική παρακολούθηση. Στόχος της θεραπείας

είναι να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο του αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τα άτομα που έχουν σακχαρώδη διαβήτη είναι καλό να βάλουν την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα τους, απλά επειδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει το ζάχαρο τους και να ζαλιστούν, καλό θα είναι να έχουν κάποιο άτομο μαζί τους. Επίσης θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάτι γλυκό όπως καραμέλα, χυμό, σκεύασμα γλυκόζης κ.α. ώστε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας να το καταναλώσουν αμέσως και να ανεβάσουν το σάκχαρο.

Οι διαβητικοί δεν πρέπει να φοβούνται την άσκηση, αντίθετα, τους βοηθάει και σωματικά και ψυχολογικά. Απλώς θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα γυμναστή. Ακόμα, ενήμερος θα πρέπει να είναι και ο γιατρός που τους παρακολουθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας (δεν έχουν όλοι οι διαβητικοί την ίδια ανοχή στην υπογλυκαιμία).

Γενικές συμβουλές για τον διαβήτη:

• Μείωση βάρους
• Μικρά και συχνά γεύματα σε σταθερές ώρες κάθε μέρα
• Ανάμεσα στα 3 βασικά γεύματα (πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό), καλό είναι να γίνεται κατανάλωση μικρών-πρόχειρων γευμάτων.
• Πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως, ζάχαρη, μαρμελάδα, σοκολάτα, γλυκά, μέλι, ζαχαρωμένα φρούτα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά
• Επίσης προτιμάται η κατανάλωση φρέσκων φρούτων αντί για χυμούς φρούτων.
• Ελεύθερα μπορούν να καταναλωθούν μπαχαρικά, κρεμμύδι, ξύδι, μαϊντανός, καφές, μουστάρδα, λεμόνι, τσάι, χόρτα.
• Και φυσικά αύξηση φυσικής δραστηριότητας καθημερινά

Καλλιόπη Στάλα
Διατροφολόγος-διαιτολόγος
Μ. Πορτάλιου 7 (1ος όροφος) , Ρέθυμνο